"Täpselt 3. juunil 1985 oli Matkamajas esimene kontsert, kus meie tollane eestvedaja Tõnu Kaljuste ansambli ära ristis, öeldes: "Täna on sündinud ansambel Swing Sing Sextet ehk maakeeli Kiigelaulu-

kuuik". Ja nii jäigi," jutustab Riina Roose, kes koos Toomas Rulliga on ansamblis laulnud selle algusest peale.

Plaadil ja sünnipäevakontserdil laulab Kiigelaulukuuik eesti muusikat, nii seadeid kui ka originaallugusid. Avalaul "Isamaa, isamaa" on helilooja (!) Lydia Koidulalt, lõpulugu aga Olav Ehala uhiuus "Vaikuse laul" Doris Kareva sõnadele. Vahepeale mahuvad Tammeveski, Valgre, Jürisalu, Kõrver, Vain, Valter Ojakäär, Uno Naissoo, Veevo, Rein Rannap, Alo Mattiisen, Tõnis Mägi ja Veljo Tormis. Viimase üle on Kiigelaulukuuik eriti uhke ja õnnelik – Tormis kirjutas "Kiigelaulukuuiku Kiigelaulu" nimelt selle plaadi jaoks.

Lisaks Roosele ja Rullile kuuluvad kuuikusse Kadi Selde, Elo Toodo, Riho Ridbeck ja Olavi Kõrre. Olav Ehala pole küll ansambli koosseisus lauljana, aga selle "ihuheliloojana" on ta on oluline toetaja ja paljude lauluseadete autor, mille tõestuseks on ansambli 1998. aasta plaat "Kino. Teater. Muusika".

Kiigelaulukuuikut ühendab ergas musitseerimisrõõm ja usk elava esituse võlusse. "Niikaua kuni kontsert on parem kui plaat, tasub musitseerida. Plaat muutub valmis saades kohe ka konserviks, eilseks päevaks. Elav esitus on ikka üle kõige. Me musitseerime rahva silme all – ise naudime ja publik ka," ütleb Riina Roose. Kiigelaulukuuikut on ta 15 tegutsemisaasta jooksul saatnud ka suur hulk oma publikut – inimesed, kes naudivad täpset, professionaalset a capella laulu, üllatavaid improvisatsioone, elava musitseerimise nakatavat rõõmu.

Pillimeestena aitasid plaati salvestada ja esinevad ka kontserdil Taavo Remmel, Raivo Tafenau, Ain Agan, Ain Varts, Raul Sööt, Jaak Jürisson, Tuule Kann, Tiit Kalluste, Ivo Varts, Olav Ehala.

Ene Paaver

Kontsert

KOIDULAST EHALANI

Kava eesti muusikast

Esitab: Kiigelaulukuuik

Eesti Draamateatris täna

kell 19