Kevadise värskuse ja vitamiinipuuduse tõttu tekib ka kõige paadunumal linnainimesel tahe ise sõrm mulda pista ning hamba alla panemiseks midagi värsket kasvatada. Maa on aga veel külmunud, ööd külmad ning mullaga jändamine üldse keeruline. Ideaalne lahendus on idude kasvatamine, sest eriteadmisi pole vaja, tulemused on mõne päevaga näha ja maitsta ning ka varustus on lollikindel. Idandamiseks vajalikke seemneid leiab nii suuremate kaubanduskeskuste tervisekaupade letist kui ka loodustoodete poodidest. 40-grammisest seemnepakist saab olenevalt sordist vähemalt paarsada grammi idusid. Müügil on ka seemnesegud, kuid nende idandamine on keeruline, sest tihti varieerub idandamiseks kuluv aeg. Näiteks BioSnacky gurmeesegu on mõnusa vürtsika maitsega, kuid suurte lehtedega läätseidud tunduvad söömiskõlblikud palju varem kui samas pakis olnud hanemaltsa ja redise seemned. Idandamiseks ei sobi peenrasse-põllule külvamiseks mõeldud seemned, sest neid on üldjuhul keemiliselt hallituse ja seente vastu töödeldud.

Idud annavad kergesti seeditavaid valke, kiudaineid ja C-vitamiini. Idandada saab väga erinevaid seemneid. Lisaks poodidest tuttavale mungoale ning lutsernile ka näiteks teravilju, sibulat, läätsi, redist, salatit, spargelkapsast ja sinepit.

Palju võimalusi

Ainult vee abil saab idusid kasvatada nii purgis kui ka spetsiaalsetes idandamisnõudes ja -kottides. Oluline on, et temperatuur oleks 20 kraadi kandis, koht valge, kuid mitte otse päikese käes, idudele jaguks piisavalt niiskust, kuid nad ei upuks vees. Enne idandamist tuleb seemneid hoolikalt loputada ning soovitatavalt päeva toasoojas vees leotada. Seemneid ei tasu idanema panna liiga paksu kihina, sest nad kasvavad ja paisuvad oluliselt. Kasvavaid idusid soovitatakse päevas kaks korda loputada ning pärast loputamist üleliigne vesi eemaldada. Jälgi, et idandamisnõus oleks piisavalt niiskust.

Koduste vahenditega saab plastkarpidest ise idandamisnõu kombineerida või kasutada kergelt suletud kaanega klaaspurki, kuid sellisel juhul on pidev loputamine keeruline ning raske on kindlaks teha, ega purki pole jäänud liigset niiskust või tekkinud tervisele ohtlikku hallitust. Hallituse vastu aitab näiteks peotäie rediseseemnete lisamine. Olles paar nädalat purke-karpe proovinud, otsustas selle loo autor spetsiaalse idandamisnõu hankida.

Idandamisnõu koosneb mitmest ümmargusest läbipaistvast seemnekandikust, mis asetatakse üksteise peale. Idandamisnõu kasutamisel ei pea seemneid eelnevalt leotama ning selle sisse on ehitatud drenaažisüsteem, mis teeb loputamise oluliselt lihtsamaks. Lisaks on müügil korduvkasutatavad naturaalsest materjalist idandamiskotid, mille sees on lihtne idusid loputada.

Kõige lihtsam on kodus idusid mullal kasvatada, kuid sellisel juhul ei sööda mitte idandatud seemneid, vaid kasvanud noori taimi. Leotatud seemned asetatakse niiskele mullale ning niiskuse hoidmiseks ja “kasvuhoone” loomiseks kaetakse kogu idandamiseks kasutatav nõu köögikilega. Esimese saagi võib lõigata juba pärast kolme- kuni viiepäevast mullanõu soojas ja hämaras hoidmist. Piisab õhukesest mullakihist ning osa teravilju annab mullal idandades lausa mitu saaki.

Valmis idud nagu ka poest ostetud peavad külmkapis ilusti paar päeva vastu.


Lihtne panniroog riisi ja idudega
Kahele

Vaja läheb:
Tass valget riisi (idamaine basmati riis on kõige sobivam)
150-200 g kookospiima (väike pakk)
2 spl praadimiseks sobivat õli
2 keskmise suurusega sibulat
1 tl sojakastet
½ tl suhkrut või mett
400 g suuremaid (mungoa, läätse vms) idusid
Riisi keetmiseks vett

Valmistamiseks:
Aja vesi kookospiimaga keema, vähenda kuumust ning keeda riis tasasel tulel pehmeks. Prae sibul tavalisel või vokkpannil keskmisel temperatuuril klaasjaks (soovi korral karamelliseerimiseks veidi suhkrut lisades), tõsta kuumust ning lisa idud. Prae pidevalt segades 1-2 minutit, lisa riis ning ülejäänud koostisosad ning prae veel 2-3 minutit.

Sellele lihtsale panniroale on kerge teisi aedvilju või ka näiteks liha lisada, tehes sellest nii korraliku kõhutäie. Piisab, kui liha koos sibulatega pruunistada. Sobivad lisandid on loomaliha, kana ja kooritud krevetid.


Idamaine mungoa salat
(4-6 inimesele)
500 g mungoa idusid
200 g kooritud ja kuubikuteks hakitud kurki
200 g riivitud porgandit
200 g värsket paprikat

Kastmeks
2 tl sojakastet
2 tl meelepärast äädikat, soovitavalt balsamico või mirin
1 tl cayenne pipart (värske või pulber, kogust võib vähendada)
1 tl suhkrut või mett
4 tl meelepärast õli, ideaalselt seesamiõli pooleks oliivõliga
1 tl hakitud värsket ingverit
1 tl hakitud küüslauku
peotäis murulauku või rohelist sibulat
Võimalusel 3 teelusikat tahinit või maapähklivõid

Idud pese ning nõruta. Soovi korral võib idusid keevas vees 1-2 minutit kuumutada ning kiiresti külma veega maha jahutada.
Eraldi kaussides sega salati koostisosad. Kaste ja salati koostisosad sega omavahel korralikult läbi. Salati võib ka varem valmistada ning mõneks tunniks maitsetuma jätta.
Selle lihtsasti valmistatava salati teeb eriliseks just vürtsine kaste, mida võib põhjamaisele maitsele sobivalt mahendada koguseid vähendades. Kastme mahendamiseks sobib ka lisada puljongit. Toitvama salati saamiseks sobib ka lisada riisinuudleid.