Jaanika Tuisk (25) on põhimõtteline koerainimene. Enne inglise kokkerspanjelit Emmat, kes on praegu üheksakuune, oli Jaanikal ameerika kokkerspanjel Hillary.

Võimalust oma lemmikut kindlustada otsis Jaanika juba ammu.

“Kui minu sõbraga peaks midagi juhtuma ja mul pole võimalik katta tema ravikulusid, siis annab turvatunde teadmine, et kindlustus aitab mul tasuda lemmiku raviprotseduurid ja loomal on võimalus saada parimat kohtlemist,”  ütleb Jaanika.

Kuna Emma on veel kutsikas, paneb väiksemgi muutus tema tavapärases käitumises Jaanikat mõtlema tema tervisele.

“Sestap tegime Emmale ka põhjaliku vereanalüüsi, mis oli täiesti ootamatu väljaminek. Õnneks oli kõik korras ning piirdusime vaid nädalase tabletikuuriga. Sel korral mõtlesin küll, et hea oleks ta kindlustada, mis aitaks koera ravikulusid katta. Samuti pani mind kindlustuse kasuks mõtlema koera võimalik kadumine ja vargus.”

Praegu pakub lemmikloo-made kindlustust Eestis paar firmat. Kui seni kindlustas Ergo Kindlustus vaid tõuloomi, siis nüüd on If Eesti Kindlustus valmis ka  kõige tavalisemat krantsi kindlustama.

Mõjutas internetireklaam

Oma kindlustusmõttele sai Jaanika viimase tõuke internetist. “Olin ka enne kuulnud, et põhimõtteliselt on võimalus looma kindlustada, aga märkasin möödunud aasta novembris vahvat reklaami lemmikloomaportaalides ja uurisin asja lähemalt. See on uus ja huvitav kindlustus ning tegin ka kohe lepingu. Mulle sobis see pakkumine kõige paremini,” tunnistab Jaanika.

Jaanika valis If Kindlustuse pakutavatest variantidest nn superpaketi. “See hüvitab kindlustuskahjud looma hukkumise puhul haiguse ja õnnetuse tagajärjel, varguse, röövimise, kadumise korral ja kompenseerib ravikulud. Kuna käime väga palju ka reisimas, siis ka reisitõrge oli mulle atraktiivne – kui enne reisi peaks Emmaga midagi ootamatut juhtuma, siis kindlustusselts hüvitab reisi ärajäämise kulud. Veel oli mulle tingimustes tähtis see, et looma kadumise korral hüvitab kindlustus kuulutamise ja leiutasu.”

Võimalusi lemmiklooma kindlustamiseks

If Eesti Kindlustus

•• Kindlustada saab koera või kassi alates looma neljandast elukuust kuni kaheksanda eluaastani. Vanemaid loomi kindlustatakse siis, kui loom on olnud eelnevalt kindlustatud ja tal pole viimase kahe aasta jooksul olnud kahjusid.

•• kindlustatakse ka tõupaberiteta loomi, aga neil peab olema mikrokiip või tätoveering.

•• kõige laiema kindlustuskaitsega paketi puhul hüvitatakse kindlustuskahjud järgmistel juhtudel:

- hukkumine, vargus, röövimine, kadumine;

- kuulutamine ja leiutasu, sh ka näiteks leidja tehtud kulutused looma söögile;

- jahi- või teenistuskoera väärtuse vähenemine juhul, kui tegu on tõukoeraga, kes on saanud vastava väljaõppe ja keda omanik on vastavalt väljaõppele seni ka kasutanud (näiteks ka pommi-, narko-, vetelpäästekoerad, aga ka pimeda juhtkoerad);

- ravikulud kuni 10 000 krooni, sh visiiditasu; ei hüvitata vaktsineerimist, küünte lõikamist, kaasasündinud puuduste ravi;

- loomaomaniku reisitõrge;

- loomaomaniku vastutuskindlustus ehk kulud, mis võivad tekkida, kui teie koer tekitab kahju teistele isikutele.

Ergo Kindlustus

•• kindlustada saab koera või kassi vanuses neli kuud kuni kaheksa aastat.

•• kindlustada saab looma juhul kui:

- koer on registreeritud Eesti kennelliidus ja kass on registreeritud Eesti kassikasvatajate liidus Feliks.

•• kindlustataval loomal peab olema tätoveering või mikrokiip.

•• kindlustuslepingu võib sõlmida tingimusel, et kindlustatav loom on terve (loomal pole  12 kuu jooksul esinenud kroonilisi haigusi või nende sümptomeid) ja on vaktsineeritud

•• hüvitab kahjud, mille põhjus on:

- looma hukkumine õnnetusjuhtumi või haiguse tagajärjel;

- loomale osutatav veterinaarabi; ei hüvitata näiteks loomaarsti visiidi-, koduvisiidi- ja konsultatsioonitasu, vaktsineerimist, pärilike ja kaasasündinud haiguste ravi.

- looma kadumine;

- loomaomaniku tsiviilvastutus, hüvitatakse kindlustatud looma poolt kolmandatele isikutele tekitatud vara- ja/või isikukahju. Kahju ei hüvitata juhul, kui kahju tekib ühiskondlikus transpordis, kahju on tekkinud seoses suukorvi või jalutusrihma kandmise nõude eiramisega, kahjukannataja on tahtlikult põhjustanud looma ärritumist.