Kinobussi koordinaator Mari Peelbaum ütles Päevaleht Online’ile, et Kinobuss on Ameerika ühendriikides 25. oktoobrist 4. novembrini ja plaanib seal lastele näidata filmi "Ruudi".

Samas ei ole filmi näitamine 100% kindel, kuna Prantsuse saatkond, kes üritust Washingtonis korraldab, ei ole kava veel paika saanud. Järgmise paari nädala jooksul peaks aga ka filmi näitamine või mittenäitamine selguma.

Samas on kohale minek Peelbaumi sõnul päris kindel ja filmi näitamisest tähtsamgi on tema sõnul seal läbiviidavad töötoad. "Nädala jooksul, mis Kinobuss kohal on, korraldame viis töötuba. Kinobuss läheb ka New Yorgi Eesti kooli ja korraldab eesti inimestele festivali väliselt eraldi töötoa."

Festivalilt osavõtjad saavad tema sõnul osa võtta filmi- ja animatsioonitöötubadest. "Töötubades saab teha lühifilme. Enamasti on need suunatud väiksematele, alates 7-aastastele lastele, kes saavad proovida teha multikaid."

Eraldi töötuba korraldatakse ka kohalikele õpetajatele. Peelbaum märkis, et Kinobuss ei tea, mis olukord Ameerikas lühifilmide valmistamise vallas on, ning alles kohapeal saab näha, kuidas tuleb läheneda selle valdkonna tutvustamisele.

Laste valmistatud klippe näidatakse kavas paika pandud filmide ees. Peelbaum sedastas, et kogu ettevõtmine on nende endagi jaoks väga põnev ja see, et neid sinna kutsuti, on hästi tore, sest igalt maalt on kutsutud vaid üks esindaja.

Veel on Kinobuss kutsutud Walesi, kus saab olema kultuuriprogramm. Sellest osavõtmine on küll alles ideetasandil.

Praegu on Kinobuss Soomes, kus on lastenädal ja samuti erinevad töötoad. Kevadel käidi Saksamaal pikemal reisil Kultuurikevade raames.

Peelbaum märkis, et sellist aega, kus Kinobuss üldse ei tegutse, ei ole. "Kui ei ole välistuure ega suvine filmituur, siis on tavalised kinonäitamised, teised projektid ja filmianimatsioonid. Praegu on "Taarka" ja käime ikka tavalistes paikades filme näitamas."