Vana kooliõpetajana tahan küsida, kes siis veel kui mitte Eesti Keele Instituut peaks sõnade tähenduse ekspertiisi tegema? (Ekspertiis millegi üle on küll üsna kummaline väljend). Kui keeleteadlane tõsimeeli kinnitab, et nemad ei saa enne istungit otsust langetada, sest mine sa seda Tammerit tea, järsku vabandabki veel oma sõnade pärast ja seega on kõik see ekspertiisi koostamise vaev tühja läinud - siis selline lapsemeelsus paneb küll nõutult õlgu kehitama.

Keeleteadlastelt pole ju otsuse langetamist oodatud - jätkem see ikka kohtu hooleks. Kuid et otsus saaks õiglane ja erapooletu ega sõltuks kellegi poliitilistest eelistustest, peaks kohus kõigi asjaolude kohta objektiivseid andmeid saama. Seega on ekspertiisist keeldumine äärmiselt ebaeetiline tegu. Või tegeldakse keeleinstituudis sellega, et piltliku rongaema kõrvale selle iseenesest taunimisväärt nähtuse nimetamiseks midagi piltilusat välja mõelda, mille kõrval rongaema näibki solvava väljendina?

HARALD KASEORG

Mõistame piritalaste olukorda

Massimeediavahendid tegid teatavaks, et Pirital ei tohi surfajad enam veerõõme nautida: nad ohustavat suplejaid, rääkimata veel suurematest veesõidukitest. Teleekraanil veenis Pirita linnaosa vanem Kalle Sepp, et vastavad instantsid on nii otsustanud ja seaduslikest nõuetest ei taganeta sammugi. Otsusekindel pilk ja marmoriilmeline lõuajoon kinnitasid: meiega ei vaielda.

Muidugi ei taha Sepp kuulda, et mujal maailmas on hoopis kuulsamates puhkepaikades kui Pirita rand endastmõistetav - suplejatele, surfajatele, glisserite ja muude veesõidukite juhtidele on kõigile oma mängureeglid, mille täitmist jälgivad kohalikud võimud, vetelpäästjad, veepolitsei või keegi teine. Ja kõik mahuvad randa ilusasti ära ning keegi ei ohusta-uputa kedagi. Sepale selline jutt ei loe, tema püüe on kõike keelata-käskida, seda teavad elvalased omast käest. Kui Kalle Sepp oli Elva linnapea ja tema eestvedamisel suleti liikluseks linna peatänav või tehti mõni teine ettevõtlike inimeste vaenamisest tingitud "uue aja vaimust kantud otsus", leidis ta samuti dialoogist hoidumiseks sellised keeldumissõnad, sellise pilgu ja marmornäo. Ning kuigi Sepp kinnitas siis, kui linnapea tool hakkas ära libisema, et ta on palju õppinud ja hoopis-hoopis muutunud, on ta jäänud truuks keelan-käsin-stii= lile.

Ent Pirita rahval pole põhjust nüüd nõutult käsi laiutada. Elva Ettevõtjate ühenduse eestvedamisel sundisid meie väikese puhkelinna elanikud üksmeelse survega tollast Elva linnapead Kalle Seppa üldsusega arvestama. Oleme kindlad, et ka piritalased suudavad seda. Peame teile pöialt!

ELVA ETTEVõTJATE üHENDUS

Omandireformi ohvrid

Lugesin hämmastusega provokatsioonilist intervjuud Tallinna üürnike ühenduse juhatuse liikme Feja Räimiga ajalehes Postimees. Selles samastab intervjueerija üürnike ühenduse tegelasi riigipöördekatsetaja Tiit Madissoni ja Narva õigusenõudja Mishiniga, kelle suhtes on algatatud kriminaalasi. /---/

Ei ole vaja vist korrata seda, et Tallinna üürnike ühendus on ära kasutanud kõikvõimalikud moodused, et oma õigust kodule kaitsta - kõik asjatult. Kaebused on jõudnud president Merini, kes aga ülbelt vastas, et see küsimus ei kuulu tema kompetentsi. Meie "lugupeetud" peaminister Tiit Vähi ei suvatse piketeerijatega üldse rääkida, leides, et see on talle liiga alandav.

Olen üks omandireformi ohvritest, keda omanik kavatseb majast välja visata, ise sinna mitte elama asudes. Ta kavatseb maja kinnisvarabüroo kaudu maha müüa ja viimane juba teab, kuidas üürnikest lahti saada. /---/

Riigikorra destabiliseerijateks ei ole üürnikud, kes nõuavad oma õigusi, vaid korrumpeerunud riigivargad, kes viisid läbi kriminaalse rahareformi ja varjavad end saadikupuutumatusega. /---/

Algatatud kriminaalprotsessid ei ole muud kui tsirkus. Süüdlased vene rublade protsessil aina naeravad, sest õiged kurjategijad sellest osa ei võta.

Kurb, et meie kohtud ei ole erapooletud ja iseseisvad, vaid kõrgemalt poolt juhitavad. /---/

M. TARU