Kirju kasukaga hüäänkoerad elavad karjas ja peavad ühiselt jahti. Vahel on koerakarjal kogunisti poolsada liiget ja võib vaid ette kujutada, palju selline metsik armaada toitu vajab.

Hüäänkoerte karja peetakse üheks kõige paremini korraldatud organisatsiooniks karjaviisiliselt elavate imetajate seas. Nad kisklevad tähtsuse pärast tunduvalt vähem kui teised kiskjatest karjaloomad ning oskavad mingil seletamatul viisil teateid vahetada nii, et kari tegutseb nagu üks mees.

Hüäänkoertel on väledad jalad: lagedas savannis suudavad nad kihutada kuni 70 kilomeetrit tunnis. Tervete ja tugevate antiloopide kinnikrabamiseks jääb aga säärasest kiirusest väheks. Need Aafrika kirjud koerad oleksid juba ammu nälga surnud, kui neil poleks varuks paari salarelva. Esiteks on nad palju vastupidavamad kui nende saakloomad ja loomariigis on nad pigem pikamaajooksjad kui sprinterid. 

Teiseks koerte eeliseks on hästi läbimõeldud jahitaktika ja koostöö. Koos piiratakse saak sisse, aetakse hingetuks ja üheskoos istutakse ka söögilauda. Kui lõvi jahiedukuseks hinnatakse keskmiselt kakskümmend protsenti, mis tähendab, et viiest saaklooma rünnakust neli läheb aia taha, siis hüäänkoerte kari murrab keskeltläbi neljal korral viiest väljavalitud saagi maha.

Hüäänkoerad on ka silmapaistvalt hoolitsevad lapsevanemad. Iga kari kasvatab aastas üles vaid ühe pesakonna kutsikaid, kelle sigitamise õigus on karja kõige tähtsamal isasel ja emasel loomal. Kutsikate toitmisest ja kaitsmisest võtab osa viimane kui üks koerakarja liige. Kui mõne kutsikapesakonna ema peaks hukka saama, hoolitsevad ikkagi kõik teised järeltuleva põlvkonna eest.

Hoiduge nüüd sellest, et süda läheb pahaks: hüäänkoerad ei too jahilt liha koju hammaste vahel, vaid hoopis oma kõhus. Poegade ees öögitakse see välja – ja head isu!

Hüäänkoerte karjas on oma tähtsusjärjekord. Kõige tähtsamad loomad tunneb karjas ära selle järgi, et ainult neil on õigus lõhnamärki jätta ja jalga tõsta, kui nad on mõne posti või põõsa juures peatunud, et värskeid savanniuudiseid nuusutada ning neid omalt poolt lisada.