Kootud mütsid ja kapuutsid

Kapuutsidega seoses meenub mulle, kuidas üks Hollandist Eindhovenist pärit moedisainer imestas siiralt kapuutside massilise kasutamise üle nii Eestis kui ka meie naaberriikides, sest neil kapuutse eriti ei kanta. Meie, kellele on kapuutsi olemasolu välisrõiva küljes sama tavaline kui see, et talvel lund sajab, ei oska selles omakorda midagi imestamisväärset näha. Ent uskudes hollandlase sõnu, võite end talvises Eindhovenis kapuutsiga talvemantlis kindlasti erilisena tunda.

Kapuutsid ja kootud mütsid sobivad hästi pikkade juuste ja kohevaks vormitud soengutega, mis ei talu liialt pea ligi surumist. Eriliselt soojad ja ilusad on sule- või karvavoodriga kapuutsid, mida leiab peale ülerõivaste ka kampsunite ja vestide külge kinnitatuna. Näiteks disainer Liina Viira loomingu seas on kroogitud kapuutsiga villane kampsun. Praegu on sellised kampsunid saadaval Tallinnas Loomekombinaadis, ent juba novembris saab Liina Viira loomingut osta tema Pikal tänaval avatavast poest.

Eriti külma ilma puhul on kauniks lahenduseks mantliga ühte tooni suure kapuutsiga minipontšo, mis hoiab soojas nii pea kui ka kaela. Sama ülesannet täidavad jämedast lõngast kudumid, mille lopsakat kaelust saab kasutada ka pea katmiseks.

Nägusad kootud tuttmütsi­lotud sobivad täiendama iga rõivakombinatsiooni – nii šikki man­tel + saapad kui ka vabamat jakk + ugg’id. Väga pehmekoelistel ja suurevormilistel mütsidel takistavad peast libisemast näiteks peavõrud või võrudega kõrvasoojendused, mille võib asetada nii pealaele kui ka kuklale.

Karismaatilised kübarad

Eri stiilis kaabud ja kübarad rõhutavad nii naise kui ka mehe karismat, lisades väljanägemisele annuse väärikust ja enesekindlust. Ent kaabu abil võib täiendada ka boheemlaslikku igapäevariietust. Sel juhul sobivad naistemoes poisiklutiliku kaabuga ka pikad, tuulest viidud ja stiilselt räsitud ilmega soengud, kirjumustrilised kangad ja kihiline rõivavalik.

Kinnise või lühikese soengu puhul sobivad lisaks kaabudele ja kübaratele ka seemis- või lehmanahksed sonid ning igat liiki dekoratiivmütsid, näiteks kaunistustega baretid ja ebasümmeetriliste lõigetega viltmütsid. Sellised mütsid vajavad sobivat iseloomu, mistõttu peab neid ka otsima iseloomuga poodidest, näiteks moekunstnik Liivia Leškini mütsisalongist Vene tänaval, Eesti disainerite esinduspoest Nu Nordik Vabaduse väljakul või vintage-poest Fankadelik Vana-Viru 6.

Eelmise hooaja hitile, üleni litrilisele baretile pakuvad soojemat alternatiivi pärlite, kivikeste, pitsi, tülli ja sulgedega kaunistatud villased peakatted. Moekunstnik Vassilissa pärltikanditega mummulised baretid on tõe­lised kunstiteosed, mida so­bib kanda ka siseruumides – näiteks teatris või kontserdisaalis –, loomaks pidulikumat meeleolu.

Iseloomuga dekoratiivpea­katetega samaväärne on efektne, ent praktiline kindadisain. Kinnastest rääkides ei saa üle ega ümber (ja ega tahakski saada) moekunstnik Maru suud vett jooksma ajava disainiga kudumkinnastest (kindad.maru­design.eu) ja nahadisainer Evelyn Toomistu-Banani sõrakutest (evelyntoomistu.com). Jalatsi- ja aksessuaaridisainer Riina Õun näitab aga Tallinna moenädala raames oma uut kollektsiooni nimega „Nataraja” (sanskriti keeles „Tantsu jumal”), mis on inspireeritud India jumalannadest, supernaisest ja burleskitantsust. 

Karvamütsid ja vihmavarjud

Kuigi veel pole ehk päris karvamütsi-miinuskraade oodata, ei tee paha, kui aegsasti ka nende peale mõtlema hakata. Võib-olla on üks ilus karvane läkiläki või Brežnevi-aegne karvamüts just see, mis on kellegi jõulukinkide soovinimekirjas? Karvast mütsi võib edukalt kombineerida nii ametlikumate kui ka igapäevasemate komplektidega ning eriti hästi mõjuvad mütsid pikajuukseliste peas – tulemuseks võib olla romantiline Snegurotška-stiil.

Karvamütsid, nii noka kui ka kõrvadega, kaitsevad küll külma ja tuule eest, ent vesiste-lörtsiste ilmadega vajub kohev karv kurvalt vastu mütsipõhja. Sellistel päevadel oleks soovitatav kanda vihmavarju, mis on muide sel hooajal disainerite eriline lemmik. Vihmavarjude disainiga veiderdatakse praegu kuidagi eriti hoogsalt, nii et kes soovib, võib kirssi tordil ehk mütsi dubleerida ning soetada erilise kuju või kujundusega vihmavarju. Samal ajal tuleks oma valikutes ettevaatlik olla, et end disainitoodetega üle kuhjates „kirsina tordil” tundma ei peaks.