Alguse sai viis delfiinide koolitusest, ent praegu treenitakse sel meetodil ka hobuseid, kasse, koeri, isegi kanu või kuldkalu. Klikker on dressuurimeetod, mis rajaneb tunnustava heli edastamisele õigel hetkel ning sellega seostatud tasule. Mehaaniline või elektrooniline klikker tekitab naksuva heli, millele koer reageerib. Klikkerit saab kasutada nii treener kui peremees.

Õpetus põhineb positiivsel tagasisidel

Kujutage ette, et teie juurde astub keegi, kes on umbkeelne, ent annab teile selgesti mõista, et tema käes olev viiesajakroonine saab kohe teie omaks, kui teete nii nagu tarvis. Aga kogu temapoolne seletus tegevusele kõlab näiteks “AKA-PINN!” Ehk tahab ta, et astuksite külmkapi juurde ja teeksite talle vorstivõileiva? Või juhataksite talle, kus asub lähim bussipeatus? Umbes samas olukorras on koer. Ta küll mõistab, et inimene soovib temalt midagi, aga ta ei saa aru, mis see võiks olla. Võtab aega, enne kui loom katse-eksituse meetodil suudab taibata, mida temalt tegelikult oodatakse.

Klikkeriga õpetamisel antakse õigesti ajastatud ning klikkeriga seostatud positiivset tagasisidet spontaanselt tekkinud tegevusele, mida soovitakse võimendada.

Näiteks – kui loom valmistub istuma, siis kuuleb ta klikki täpselt hetkel, kui tema taguots maad puudutab. Jälgides looma käitumist ning andes talle õigel hetkel positiivset tagasisidet, saate selgitada, mida te temalt parasjagu ootate.

Pikk tee õige käitumiseni tuleb läbi käia sammhaaval. Esialgu leiab äramärkimist looma juhuslik spontaanne tegevus, mis õppimise käigus hakkab korduma ja saab üha sarnasemaks tegevusele, mis on lõppeesmärk. Kui soovite koera õpetada klikkeri abil käppa andma, siis esialgu tuleb tunnustada vaid hetkeks tõstetud käppa. Järgnevalt seda, et käpp on tõstetud piisavalt kõrgele, siis seda, et käpp tõstetakse teie suunas, kuni jõuategi korraliku teretuseni.

Inglise keeles nimetataksegi seda treeningumetoodikat shapinguks, eestikeelne vaste oleks vormimine. Käitumist tuleb kujundada analoogiliselt savist kuju voolimisega – ka seda ei saa teha ühe käeviipega.

Loovust ja intelligentsi rakendades keskendub koer sellele, mis talle ära tasub. Tal ei teki segadust, mida põhjustab hirm negatiivse tagasiside ees või tema jaoks mõistetamatu vägivald, mida rakendatakse selleks, et teda abistada.

Pane tähele

• 26., 27. ja 28. märtsil toimub Tallinnas Peoleo konverentsisaalis Kalev Eesti Kuldsete Retriiverite Tõuühingu ja Tarkade Koerte Klubi eestvedamisel klikkerkoolitus, mille viivad läbi rahvusvaheliselt tuntud treenerid.

Lisainfo telefonidel

509 8797, 509 7205