UK teadlased kinnitavad, et koerad suudavad inimese uriini haistes ära tunda põievähile iseloomulikud tundemärgid, kirjutab ajakiri Nature.

Idee, et koer võiks oma ülitundliku nina abil suuta haista kasvaja olemasolu, andsid teadlastele koeraomanikud, kes kirjeldasid oma lemmikutega ette tulnud anekdootlikke seiku. Üks esimesi meditsiinikirjandusse jõudnud juhtumeid räägib naisest, kes pöördus arsti poole ning sai teada pahaloomulise kasvaja olemasolust pärast seda, kui tema koer oli hakanud naise nahal olevat marrastust kahtlustavalt nuusutama.

Amershami haigla dermatoloog Carolyn Willis asus koos kolleegidega treenima kuut erinevast tõust koera, et õpetada neid haistma patsientide uriinist põievähki. Teadlased usuvad, et vähirakud eritavad uriini spetsiaalse lõhnaga molekule.  Vähile spetsiifilise lõhna eristamiseks õpetati koeri vahet tegema lõhnadel, mis kaasnevad nakkuse, põletiku või verega. Seejärel õpetati koertele, kuidas eristada vähki põdevate patsientide uriini nende patsientide omast, kellel on muud põieprobleemid.

Tulemused olid Willise sõnul märkimisväärsed. Koertele anti ülesanne eristada seitsmest uriiniga täidetud laboritassist see, milles on põievähki põdeva patsiendi uriin ning heita selle ette lamama. 40% juhtudest valisid koerad õige uriiniga täidetud nõu. Juhuvaliku puhul suudavad treenimata koerad langetada õige otsuse 14% juhtudest.

Lisaks põievähile treenitakse koeri ka naha- või eesnäärmevähi varajaseks avastamiseks. Nuusutades kas uriini, hingeõhku või nahka võivad koerad jõuda jälile ka reale teistele haigustele. Carolyn Willis tunnistab siiski, et diagnoosi panemine jääb igal konkreetsel juhul ikkagi arsti ülesandeks, sest koerad tohtrit asendada ei saa.1