Koit hakkas sakslastele silma oma esinemisega Eurovisionil.

"Maailmavallutusplaane on kindlasti vara pidada. Aga kui me klapime, siis avaneb võimalus teha ingliskeelne plaat, ja edasine oleneb juba kõik sellest, kuidas see kaubaks läheb," ütles Koit Toome.

Sakslased soovivad sõlmida lepinguid nelja, maailma eri piirkondi esindava lauljaga.

"See ei ole väga suur ja väga kuulus plaadifirma," ütles Koit Toome. "Aga kui tingimused sobivad, siis - miks mitte proovida."

Kiisu ehk Maarja-Liis Ilus

Eile enne ärasõitu esitles ta oma uut - teistpidi jälle esimest - laserplaati. Tänades ümbrisel Kiisut armsa nurrumise eest. Kes on Kiisu, päris huviline ajakirjanik.

"Tema nimi on Maarja-Liis Ilus," tunnistas Koit Toome. Ega heitnud tõepoolest kuumi pilke plaadiesitlusel olnud kaunitaridele. Kuigi vaadata oli: enam-vähem kõik noored Eesti laulu- ja raadiohääled olid tulnud Koidule kaasa elama. Muidugi ja eeskätt Elektra, kes ju Koit Toome tarvis ka laulusõnu kirjutas.

See oli armas, kui Elektra Koidule niksu tegi, olles heliplaadikaanele autogrammi saanud.

Viis aastat muusikas olnud Koit Toome, 20, on selle ajaga jõudnud kaasa teha viiel plaadil - olgu siis Code One`i ridades või, nagu mullu, duettides Eesti kaunimate lauljataridega. Kuid sooloplaadi tegi ta esimest korda, ja veel sellise, kus kõik laulud on tema enda kirjutatud.

"Noodikirja ma muidugi tunnen, tänu kahele aastale muusikaõpingutele, aga selle heliplaadi viisid sündisid küll kõik arvuti taga," ütles Koit, kuid tunnistas, et hoolimata aastasest ettevalmistustööst läks lõpuks ikkagi kiireks.

Parimad 40 laulust

Samas oli tal vähemalt 40 laulu, millest algul pooled valiti ja lõpuks tosinaga piirduti. Vahest ei olnud välja praagitud laulud sugugi halvad, sest: "Loodan veel mõne päris oma lauludega plaadi teha," nentis Toome.

Koit Toome oli üsna tagasihoidlik, kiites stuudioelamusi ja head meeskonnatööd. Mis muidugi on õige, olgu ka, et kõigi laulude põhjad mängis ta ise sisse. Kaasprodutsendiks oli Glen Pilvre, stuudiomuusikuiks Elmar Liitmaa kitarril, Raivo Tafenau saksofonil ja Mikko Maltis akustilisel kitarril.

Muidugi, möönis Koit Toome, on veel eneseotsingu aeg. Kuid ta oli uue plaadiga silmanähtavalt rahul. Sellele on lisatud ka videoriba, kus üksildane Koit malet mängib. Too üksildus - meenutagem Maarja-Liisi - on õrnemast soost plaadiostjaid silmas pidades päris hästi välja mängitud.

"Miks te käite plaadiesitlustel?" päris kaamera ja mikrofoniga publiku seas tiirlev Kojamees. Keegi ei tunnistanud, et tasuta napsi nimel. Kuigi mõni sattus kohmetusse küll.

"Mind huvitab Koit kui inimene. Ka siis, kui ma mõnest tema laulust midagi ei pea," oli ausaim vastus.

Tõnis ERILAID