Seni on meil emotsionaalne survegrupp puudunud. Selle eest, et nüüd see ehk tekib, tuleb tänada Paide Hispaania-päevade tapaootel härga. Just tema oodatav surm oli viimaseks piisaks, mis möödunud kuul taasloodud loomakaitseseltsi kohe agaralt tegutsema pani.

Vahel on ühest ajakohaseid meediavahendeid ära kasutada oskavast seltsist rohkem kasu kui tausta ja teema süvatundjatest. Just esimesed leiavad kiiresti lihtkodaniku tähelepanu ja panevad kaasa elama. Uudiskaadrid plakatitest, karjuvatest väljaastujatest ja politseist tekitavad ju elevust ja toovad rahva traataia äärde kaasa seisma. Kõiki pooli ära kuulav arutelu tekib sellistel juhtudel niikuinii.

Kui veel mõni aasta tagasi kippusid keskkonnahuvi-gruppide seisukohad sama eriala inimeste huvivälja jäämagi, siis näiteks Undva sadama ja kevadiste metsatööde keelustamise arutelud on haaranud ka neid, kes on Saaremaal käinud vaid paar korda ja ühtki linnuhäält ära ei tunne. Otsustajatel on seni olnud komme protesti väljendavaid kirju lihtsalt mitte südamesse võtta, et "las aga hüppavad". Kui aga tekib oht, et kirjale võib järgneda mõne seltsi lärmakas aktsioon ja ideed toetavad massid, võib ettevõtmine juba eos kalevi alla minna ja vähemalt järgmine kord härjatapmist Eestimaa pinnal korraldada ei riskita.

Looma surm pole oodatud

KÜSITLUS:

Kas läheksid vaatama

härjavõitlust?

Jaa – 57%

Ei – 43%

Kokku vastas 1131 inimest ajavahemikus 30. aprill –4. mai

Kas pooldad härgade tapmist vaatemängus?

Jaa – 19%

Ei – 81%

Kokku vastas 835 inimest ajavahemikus 4. –6. mai

Kas pooldad inimeste verist

võitlust vaatemängu nimel?

Jaa – 16%

Ei – 84%

Kokku vastas 602 inimest ajavahemikus 6. –9. mai

Allikas: Everyday. com portaal

LOODUSKAITSEGA TEGELEVAID ORGANISATSIOONE:

Eesti Akadeemiline Loomakaitse Ühing, tel (27) 313 221

Eesti Loomakaitse Selts,

pk 3797, Tallinn

Eesti Ornitoloogia Ühing,

tel (27) 422 195

Eesti Looduskaitse Selts,

tel 6 481 542