Marko Einsalu siseviimistlustööde aktsiaseltsist Gerberos AMS kinnitab, et materjalidest on kööki sobivaim PVC (tuntud ka vinüül- ehk elastikkattena), mis on vastupidav ja mida on hõlbus paigaldada ja pärast ka puhastada. Selline põrand talub hästi niiskust ja olmekemikaale. Elastikmaterjali kasuks räägib ka lai mustrivalik.

Ehitusmaailma siseviimistlusmaterjalide projektijuhi Lauri Põldre sõnul on teiste mustrite kõrval saadaval ka parketi ja plaadimustriga elastikkatteid, mis hinna poolest on originaalist odavamad.

Vinüülkatteid toodetakse nii plaatide kui ka rullidena. Plaadid võimaldavad kombineerida väga huvitava mustriga põrandaid. Plaadihinnad algavad 150 kroonist. Rullis müüdava elastikkatte ruutmeetrihind algab 65 kroonist ja valida saab 2, 3 ja 4 meetri laiuse ning 1,5-3 mm paksuste katete vahel. Üldjuhul jäävad ka kallimad PVC-katted laminaatparketiga võrreldes kaks-kolm korda odavamaks. Kallimad on enamasti ka paksemad ja vastupidavamad.

“Paksemat on lihtsam paigaldada, on jala all pehmem. Samas isoleerib kate heli ja soojust,” selgitab Põldre. “Mida õhem kattematerjal, seda kvaliteetsem peab olema alusmaterjal.”

Kriimustusi taluvad paremini katted, mille kulumiskiht on paksem. “Mööblijalgadele tuleks kindlasti viltpadjad alla panna,” soovitab Põldre.

Kitsamaid elastikkatterulle on kergem vedada, kuid paigaldamise käigus tekkivate vahekohtade tõttu ebamugavam maha panna. “Ühenduskohad võib fikseerida kahepoolse teibiga,” õpetab Põldre. Üldjuhul liimitakse elastikkate põrandale, kuid mõne katte puhul (näiteks Remppa) pole liim kohustuslik. Vinüülpõrandakatteid on erinevaid, seepärast tuleks müüjalt kindlasti uurida, kuidas konkreetsega toimida.

PVC-põrandat paigaldama hakates soovitab Marko Einsalu vana põrandakate kindlasti eemaldada. “Vanad laudpõrandad on selle katte jaoks liiga lainetavad, tasandamiseks võiks puitlaastplaadi veel alla panna,” õpetab Einsalu. “Elastikkatte plaate põrandale liimides oleks hea need pärast liimimist veel surverulliga üle käia.”

Ebameeldivate üllatuste vältimiseks tuleks elastikkatte alla paigaldada ka niiskustõke.

Põranda puhastamiseks piisab niiskest lapist ja tolmuimejast. Vahaga töötlemine annab vanemale elastikkattele uue sära.

Linoleum

Linoleum oli aastaid üks koduse köögipõranda eelistatumaid katteid. Tänaseni võib tarbija valikut mõjutada linoleumi soodne hind (70-140 krooni meeter) ja looduslik toore ehk linaseemne õli ja puidupulber. Tänu viimasele sobib kate hästi ka allergiku kööki.

“Kui midagi tulist linoleumpõrandale satub, võib kate kummi tõmmata. Kui paigaldamisel juhtub linoleumi alla liivatera jääma, kulub see koht kiirest auklikuks,” toob Marko Einsalu välja mõne linoleumkatte puuduse - vähese vastupanuvõime vigastustele.

Samas lubavad tootjad mõnele linoleumile (näiteks Marmoleum) korraliku paigalduse ja hoolduse korral ligi 20aastast eluiga. Linoleumkattega põranda hooldamiseks piisab niiskest lapist ja tolmuimejast.

Laminaatparkett

Laminaatpõrand on kulumiskindel. Erinevalt elastikkattest ei karda see kukkunud põlevat tikku ega suitsuotsa. Suur on ka värvi- ja mustrivalik, seni on nõutavamad olnud tamme- ja pöögiparkett. Hinnaklassilt kallim kui elastikkate, ruutmeetrihind ulatub 150-400 kroonini.

Valida saab otselamineeritud ja kõrgsurve-laminaatparketi vahel. “Kõrgsurvelaminaat on kallim (ligi kakssada krooni ruutmeeter - toim.), aga ka vastupidavam. Seda võib paigaldada ka ühisruumidesse. Kööki sobivad nad mõlemad,” räägib Lauri Põldre.

Kuna köögis on askeldamist rohkem kui toas, soovitab praktik Marko Einsalu valida kõrgema kulumisastmega ehk kõrgsurvelaminaatparketi. Tavaliselt on kulumisaste märgitud plaadi pöördele. Kulumisastme näidud jäävad 9000-13 500 piiresse. Mida suurem number, seda vastupidavam.

Lauri Põldre sõnul on laminaatparketi paigaldamiseks mitu võimalust. “Kui juhend ees, siis ei pea paigaldamiseks isegi töömeest tellima,” usub Põldre.

Paigaldamise seisukohalt võib laminaatparketi jagada kaheks: traditsioonilise parketi plaadid liimitatakse üksteise külge, uuemat tüüpi laminaatparketi profiil võimaldab plaadid üksteise külge lükkida, liimi kasutamata.

Aluspind peab laminaatparketi paigaldamisel olema tasane, kuiv, puhas ja kaetud spetsiaalse alusvaibaga.

Hoolduseks sobib tolmuimeja ja kuiv lapp. Rohke veega pesemine on keelatud.

Laudpõrand

Laudpõranda kasuks räägib pikaealisus. Täispuitpõranda paigaldamine on teiste põrandakattematerjalidega võrreldes vaevalisem ja ka kallim (laudpõranda ruutmeetrihind algab näiteks Ehitusmaailmas 167 kroonist). Korralik põrandalaud jääb laminaatparketiga küll ühte hinnaklassi, kuid sellele lisanduvad põranda lihvimiskulud, samuti töötlemine sobiva pinnakattega. Köögipõrandale soovitatakse peitsi, õli ja vaha, mis jätavad puu “ellu”. “Õliga katmine on kööki sobivaim,” leiab Einsalu. “Kui õli hakkab kuluma, võib lauad uuesti hooldusõliga üle teha.”

Lakkida köögi laudpõrandat ei soovitata - siis jäävad esemete kukkumise või raskete asjade vajutusjäljed igavesti põrandasse.

Marko Einsalu sõnul on kõige parem laudpõrandat, aga ka teisi põrandakattematerjale paigaldada siledale betoonalusele, laudu soovitatavalt kruvidega.

Laudpõranda puhastamiseks sobib niiske lapp.

Keraamiline plaat

Keraamilisest plaadist põrand on vaieldamatult nägus, aga ka üks kallimaid: plaadi ruutmeetrihind ulatub 140-300 kroonini. Kui jälgida paigaldusnõudeid ja midagi rasket põrandale mitte pillata, peab see ka kaua vastu.

Plaatide värvivalik rikkalik. Eri värve kasutades saab kujundada täiesti ainulaadse köögipõranda. Sobivates toonides saab valida ka seinaplaate. Kui kauplusest meelepärast ei leia, võib tellida kataloogist.

“Lõunamaades, kus on soe kliima, on jahe keraamiline plaat väga populaarne, meie köökides peaks kivi alla ka põrandakütte panema,” soovitab Lauri Põldre.

Paigaldamiseks sobib sile betoonaluspind. Kuid keraamilist plaati võib hästi paigaldada ka kips- või puitlaastplaadile. Algajal ehitusmehel ei soovita Põldre keraamilise põrandaplaadi panekut siiski ette võtta.

“Kui plaadid näiteks diagonaalis maha panna, jääb põrand palju huvitavam,” teab Lauri Põldre. “Kuid siis tuleb plaate rohkem lõigata ja see töö võiks meistrile jääda.”

Isetegijal tasub teada, et plaatimist alustatakse ruumi keskelt väljapoole.

“Kindlasti tuleb aluspind niiskustõkkega katta,” märgib Marko Einsalu. “Muidu võib betoonist õhkuv niiskus põranda rikkuda.”

Kinnitamiseks tuleks kasutada spetsiaalset plaatimissegu, siis pole karta plaatide lahtitulemist.

Et plaadiread saaksid sirged, asetage plaatide vahele spetsiaalsed plaadiristid (pakis 200-250 tk, hind 15-25 krooni) või kasutage 2-5mm vuuginööri (hind 57-159 krooni). Nii nöör kui ka ristid tuleb enne vuukimist eemaldada. Pärast kuivamist täita plaadivahed vuukimisseguga.

Keraamilise põranda hooldamiseks piisab niiskest lapist. Vuugivahede puhastamiseks leiab kodukeemiariiulilt ka spetsiaalseid puhastusvahendeid.

Kristel Kirss

foto: repro