Üks kõige levinum koolilõpu kingitus paistab tänavu olevat mobiiltelefon. Noored on sellest unistanud ning vanemad püüavad nende unistust täita. Lisaks sellele leiavad ema-isa, et tänu taskutelefoni kinkimisele on neil ka endil hea ja mugav võsukesega edaspidi sidet pidada.

"Alo on mobiili hirmsasti tahtnud ning kuna ta lõpetab kooli normaalsete hinnetega, siis mõtlesin tema soovi täita," tunnistab Tiiu Männiksaar. "Abiturientidele kingitakse lõpetamise puhul kindlasti ka raha, kuid mina pooldan konkreetset kingitust. Selles vanuses inimene ei oska rahaga sageli midagi mõistlikku peale hakata, see kulub juba enne ära, kui millegi ostmiseks läheb."

Tiiu leiab, et tüdrukule oleks sobilikuks kingituseks ka kuldehted, kuid poisile klotseri ostmine tundub veidi pentsik. Muidugi võiks mobiiltelefoni asemel pista pärast aktust pihku mõne mälestuseseme nagu hõbelusikad või kallid mansetinööbid, kuid Alo Männiksaare ema kahtleb, kas poeg sellest ka rõõmu tunneks. Praktiliste kingituste pooldajana leiab Tiiu, et selles vanuses pole veel mõtet kapivitriini kaunistamiseks asju koguda.

"Üldiselt lepime Meriliga kingituste suhtes alati varem kokku," räägib Imbi Murd. "Üllatuskingitusi mina ei tee. Mingeid riideid või ehteid tütar koolilõpukingiks ei tahtnud ning ilmselt on meilgi kõige tõe-

näolisemaks ostuks mobiiltelefon. Kui ta peaks sügisest Tartusse õppima minema, siis on hea mobiiliga omavahel sidet hoida."

Kui mõnede vanemate rahakott lubab lõpuriietele lisaks rõõmustada järeltulijat ka üllatusega, siis teine osa vanemaid peab kulutust lõpuriietele piisavaks kingituseks.

Kolme lapse isal Ilmar Mallenil lõpetab tänavu vanem tütar keskkooli ja keskmine tütar põhikooli. Lõpukleidid ja kingad on võtnud Ilmari eelarvest kenakese summa.

"Eks need riided jäävadki peamiseks kingiks," sõnab kolme lapse isa. "Põhikooli lõpetav plika saab ilmselt suveürituste tarbeks väikese taskuraha, vanemale tüdrukule kingime aga mõne praktilise asja. Ta kavatseb oma poiss-sõbraga koos elama hakata ning soovis kingituseks voodipesu või toidunõusid."

Gustav Adolfi Gümnaasiumi lõpetav Ardo Nurk kinnitab samuti, et ema kingib talle ülikonna ning isa rahasumma, mille eest noormees kavatseb korralikke spordiriideid osta. Seda, mis vanaisa-vanaema kingivad, ta veel ei tea. Üheksanda klassi lõpetamise puhul pidasid vanavanemad poissi meeles reisiga Pariisi.

"Vend lõpetas eelmisel aastal keskkooli, tema lasi endale kuldklotseri kinkida," meenutab Ardo. "Reisid on ka üsna levinud kingitus, aga seda ma küll kuulnud ei ole, et keegi oma lapsele näiteks aktsiaid kingiks. Vähemalt meie koolis mitte."

Kolme lapse ema Marina Tänav juurdles pikalt, millega rõõmustada oma põhikooli lõpetavat tütart ja otsustas lõpuks kena kleidi kasuks. Viimase laseb Marina tütrel valida ning loodab, et kingituse hind ei ületa 3000 krooni.

6. õhtukeskkooli lõpetav Kristi Kiho arvab, et tema on oma koolilõpukingi juba kätte saanud. Nimelt kinkisid vanemad talle äsjaostetud majast ülemise korruse, kus piigal vaba voli saja kahekümnel ruutmeetril oma tahtmist mööda elada. Kristi tunnistab, et tegelikult unistab ta keskkooli lõpetamise puhul saada kodustelt erakõrgkooli tarbeks õppemaksu raha, sest õppelaenu võtmine teda ei ahvatle.

"Mina unistan hästi suurest ja karvasest mänguasjast," tunnistab Õismäe Humanitaargümnaasiumi abiturient Merili Allaste. "See oleks selline asi, mis jääks pikaks ajaks mälestuseks. Sõbrannad ootavad põhiliselt mobiiltelefone, kuldehteid ja jalgrattaid. Üks tuttav sai eelmisel aastal keskkooli lõpetamise puhul aga kingiks uue BMW."

Lapsevanem Meelis Reisnik jõudis abikaasaga otsusele, et kingivad keskkooli lõpetavale pojale mõned aastad tagasi ostetud Opeli. Iseendale ostab pereisa uue auto ning arvab, et algajal sõitjal ongi kõige otstarbekam alustada veidi pruugitud autoga.

Lisaks riietele ja kingitustele jäävad vanemate finantseerida ka koolilõpupeod ning kodune salatilaud sugulastele.

Tiina Laanem