Tänavu juuli lõpus avaldas Marko Sillar soovi osta Sõpruse puiestee 25 ehitatavasse majja 2-toalise korteri. Korterite müügiga tegeleva Kinnisvaraagentuuri maakler vastas talle samal päeval e-kirjaga, et soovitud korter nr 54 on talle broneeritud.

Kuu aja pärast sai ta maaklerilt teate, et kortermaja arendaja Canbera Invest OÜ on otsustanud pakkumistingimusi ühepoolselt muuta. Algselt pakutud notariaalse võlaõigusliku lepingu sõlmimise ja 20-protsendilise ettemaksu asemel soovis arendaja nüüd enne notari kinnitatud lepingut sõlmida lihtkirjalik leping 10-protsendilise ettemaksuga. Põhjendusena toodi ülisuurt huvi korterite vastu.

Arendaja jättis broneeringu teinud ostuhuvilistele lihtkirjaliku lepingu sõlmimiseks ja ettemaksu tasumiseks kolm päeva.

“Lihtkirjaliku lepingu puhul on minu huvid väga kehvasti kaitstud. Võimalike probleemide korral oleks seda raha väga raske kätte saada,” põhjendas Sillar, miks ta ei nõustunud tundmatule arendajale ligi 1,2 miljonit maksva korteri eest lihtkirjaliku lepingu alusel üle 100 000 krooni sissemaksu tegema.

Eetikast pole juttugi

Sillar pakkus lepingu sõlmimist esialgsetel tingimustel. Pärast paarinädalast ootamist edastas maakler arendaja vastuse, et Sillari broneering korterile pole enam kehtiv.

“Idee on lihtsalt selles, kui ülbelt arendaja ostjaga käitub. Siin ei saa rääkida mingist eetikast,” rääkis Sillar.

Kuna võlaõigusseadus nõuab eellepingult põhilepinguga sama vormi ja kinnisvara ost-müük peab olema notariaalselt tõestatud, siis on lihtkirjalikud broneerimislepingud sisuliselt õigustühised. “Miski ei garanteeri, et arendaja ei tõsta hiljem ka korteri hinda,” lisas Sillar.

Projekti arendaja Canbera Invest OÜ ei soovinud Eesti Päevalehele kommentaari anda, viidates ajapuudusele ja nimetades probleemi üksikjuhtumiks.

Sõpruse puiestee 25 maja korterite müüki vahendava firma Kinnisvaraagentuur juhatuse liikme Argo Koiduste sõnul tingis arendaja meelemuutuse broneeringute ülisuur arv – paari nädalaga broneeriti kõik korterid kahekordselt, osa isegi kolmekordselt. Ja seda vaid projekti internetilehe abil, muid reklaamikanaleid peaaegu ei kasutatudki.

“Arendajal tekkis hirm, et broneerijate seltskonnas võib olla spekulante, seepärast otsustati sõlmida enne lihtkirjalik leping,” selgitas Koiduste. “Kuna meie oleme ainult vahendajad ja see oli arendaja otsus, ei olnud meil midagi teha,” lisas ta.

Lepingutingimuste muutmise pakkumine tehti kõigile broneerijatele ja enamik oli uute tingimustega nõus.

Koiduste sõnul ei ole see kinnisvaraturul haruldane, et korterite ostu-müügi tingimusi muudetakse, arendaja üritab nii oma tagalat kindlustada. Näiteks broneeris ühes kesklinna ligi 100 korteriga majas üks isik 40 korterit. Arendaja keeldus sellisest pakkumisest, ehkki tal ei olnud selleks mingit mõjuvat põhjust.

“Kui viimasel hetkel peaks selline broneerija korteritest loobuma, siis on arendaja jaoks tegemist väga suure probleemiga,” rääkis Koiduste.

Uks jäi veel lahti

•• Kinnisvaraagentuuri juhatuse liikme Argo Koiduste sõnul ei ole vaidlusalust Sõpruse puiestee 25 korterit number 54 veel kellelegi broneeritud ja on võimalik, et arendaja teeb ettepaneku lepingu sõlmimiseks Marko Sillarile.

•• “Seda ei saa ma aga garanteerida, et pakkumine tehakse sama hinnaga kui korteri broneerimisel,” ütles Koiduste.

•• Sillar ei olnud eile kindel, kas ta kõrgema hinnaga pakkumise vastu võtab, sest see oleks ikkagi esialgsest kokkuleppest taganemine. “Kui pank lubaks sulle eluasemelaenu 1,5-protsendilise intressiga ja notari juures teatab, et annab hoopis 2 protsendiga, siis see ei oleks ju kuigi eetiline,” tõi ta võrdluse.