Pärnumaal Sauga vallas Eametsa külas elava Maria Kirikali pere kass Paksu ei joo piima ega söö kala, kuid tomati nimel on valmis perenaisele küüned sisse lööma.

“Kevadel tõin poest tomateid ja kurki, panin need lauale. Enne kui sain toidukraami kappi ära panna, oli Paksu kotile augu sisse teinud ja nosis mõnuga tomatit,” meenutas perenaine.


Kurk maitseb Paksule samuti, kuid võimalusel eelistab ta siiski tomatit. Seda ära võtta püüdes hakkab Paksu urisema ja lööb oma saaki kaitstes käpaga. Kuna kassi himu tomati järele on nii suur, pidi pererahvas kasvuhoone uksele ette tegema võre, et kass omatahtsi maiustama ei pääseks.

Kassitoidu kõrval maitseb Paksule hästi ka toores kartul, samuti ei suuda ta vastu panna ananassikommidele ja küpsistele. “Kala vastu ta huvi ei tunne, ehk ühe silgu paneb suure pingutusega nahka,” ütles Maria Kirikal.

Paksu ema Triinu elab samas peres. Tema tomatit ei himusta, kuid toores kartul toob küla peale hulkuma läinud kassi sedamaid koju. “Kui hakkan kartuleid koorima, on nii Paksu kui ka Triinu kohe platsis, olgu nad kui kaugel tahes. Ei tea, kuidas nad teavad, et aeg on maiustada,” imestas Kirikal.

Ta meenutas aega kümmekond aastat tagasi, kui pere lemmik oli üks isakass. “Kui katsin sünnipäevalaua, pesi kass käpad korralikult puhtaks, hüppas lauale, laveeris osavalt roogade vahel, kuid midagi ei puutunud – vaatas, kas laud on korralikult kaetud,” pajatas Kirikal. Toores kartul maitses kõutsilegi, kuid ära ei öelnud ta ka vorstist. Silgule vaatas paraku kõõrdi.

Melon ja jäätis – õige kassitoit

Järvamaal Koigi vallas on aastane Miisu võtnud pähe olla täielikult taimetoitlane. Tema perenaine Maila Reimand imestab, et piima ja silgu asemel sööb kass melonit, kurki, kapsast ja kartulit.

“Liha pole ta vist kordagi suu sisse võtnud, igatahes mina pole teda ei liha, vorsti ega kala söömas näinud,” sõnas Reimand. Lisaks taimetoidule on Miisu valmis andma ühe oma üheksast elust jäätise nimel.

Tallinlanna Margit Parmani kodus on seitsmeaastane kass Katariina, kellele meeldib värsket kurki krõmpsutada. Perenaise sõnul on märgata, et kurgi järele tekib loomal suurem vajadus just talvel, siis kipub Katariina liiga tegema ka rohelistele toataimedele. Margiti lapsepõl-vekodu kass oli aga hull kartulikoorte järele: otsis neid köögist nagu jälituskoer.

Mitte ainult kassidel pole maitse suhtes erilisi soove, vaid ka koertel. Margiti saksa lambakoer Gritta armastas tooreid tikreid.

Üks kokkerspanjel Jaffa avastas aga grillipeol enda jaoks joogitopside sisu ning laskis hea maitsta nii viinal, õllel kui ka veinil. Alkohol muutis koerakese agressiivseks ja järgmisel päeval põdes ta pohmelli. See pole aga himu alkoholi järele kahandanud. Jaffale maitsevad ka küüslauk, sinepiga pihlakad, porgand ja mustikad.


Muretseda pole vaja

•• Västriku loomakliiniku loomaarsti Madis Jürgensi sõnul pole värskeid aed- ja puuvilju armastavad kassid-koerad sugugi haruldane nähtus.

•• Kui tavaliselt söövad lemmikloomad rohtu mao puhastamiseks, siis kapsa-porgandi või õuntega maiustamine on mõnele neist eriti meelepärane ja muretsemiseks pole põhjust – liiga nad taimetoiduga endale ei tee. 

•• “Kui loom on harjunud midagi noorena sööma, siis sellest harjumusest on teda raske võõrutada,” täpsustas Jürgens.

•• Oma praktikast teab Jürgens näiteks koera, kes laskis sidrunitel hea maitsta. Üks Matsalu rahvuspargis elav rebane sõi aga tikreid. Koertele on meeltmööda olnud ka mandariinid.

•• Jürgens soovitab sel juhul, kui koer või kass armastab taimetoitu, seda talle mitte keelata, kuid vürtsikaid toite ei tohiks küll anda.