Kasside küüneteritamise vajadust välja juurida ei saa. Küll  saab aga õige tegutsemisega oma korterisisustuse päästa.

“Kassid on ju kiskjad, see on juba looduse poolt niimoodi paika pandud,” räägib Eesti kassikasvatajate liidu Felix tõukomisjoni juhataja Natalja Zarizitskaja põhjustest, miks kassid küüntega korterisisustuse kallale kipuvad. Esmalt soovitab Zarizitskaja Hollandis valmistatud spetsiaalset kraapimispuud, mis kasse seal sisalduva aine tõttu magnetina ligi tõmbab. Puu on kaunistatud kunstlehtedega, mis seedeelunditesse sattudes lagunevad ja looma tervist ei kahjusta.

Väga efektiivse küüneterituspuu ainuke puudus on küllaltki soolane hind Õnneks on  ka odavamaid lahendusi – puuga sarnaselt immutatud kaapimislauad.

Teise abinõuna soovitavad kassispetsialistid regulaarselt kassil küüsi lõigata, sest ka küünekasv on üks kraapimise põhjusi. Vähemalt kord kuus tehtavat küünelõikust tuleb esimesel korral lasta teostada mõnel spetsialistil, et talt õiged võtted kätte õppida – küüntes asuvaid veresooni ja närve ei tohi kahjustada. Hiljem saab spetsiaalsete, ligi 50 krooni maksvate küüne-lõikuskääridega ise hakkama. Tavalisi kääri kasutada ei soovitata.

Eliitkassi klubi Jessy administraatori Keisi Lokki sõnul ei sõltu küünistamistava kassi soost – see on veres nii isastel kui ka emastel. Rolli mängib kassi tõug.

“Minu exotic-tõugu kass on laisk. Lesib voodis, sööb, magab ja tahab paitamist. Küünte teritamine ja ringi jooksmine teda eriti ei huvita,” ütleb Lokk. Aktiivsemate elukommetega kassid on aga märksa elavamad ja mängulustlikumad.

“Meil pole mööbli ja tapeediga probleeme olnud,” lisab mitut maailma suurimat kassitõugu main coon’i kodus pidav Zarizitskaja. 15 aastat kassipidamisega tegeleva naise sõnul võivad sõbraliku ja seltsiva loomuga main coon’i isased loomad kasvada kuni 12 kg raskuseks.

Küüneteritamispuu 12 000 kr eest

•• Hollandis valmistatakse spetsiaalselt kassidele mõeldud kaapimispuid, mida valmistatakse viljapuudest – õun, pirn, ploom vms.

•• Puu on immutatud spetsiaalse ainega, mis kasse ligi meelitab. Aine koostis on tootja ärisaladus.

Kaapimispuude hinnad jäävad vahemikku 2500-12 000 krooni. Kaapimislaua saab osta hinnaga alates 170 krooni.

•• Kaapimispuu või -laud tuleks koju tuua kohe koos kassipojaga, et kassil ei tekiks mööblikriimustamise harjumust, mida on hiljem raske välja juurida.

Allikas: www.cato.ee