“Eks me siis üritame vastavalt küsija päritolule selle ära selgitada ja siiamaani on sellega rahule jäädud,” paljastab Kreisiraadio liige Hannes Võrno pärast humoorikat pressikonverentsi.

Juhan Paadam selgitab pressikonverentsidel inimestele, et Kreisiraadio on tegutsenud üle 15 aasta ning on oma kodumaal ülimalt populaarne koomikute kamp, mistõttu ei olda ka vihased, et Serbiasse tähtsale võistlusele ei saadetud lauljat.

Seni on Kreisiraadiol Belgrad Arena laval olnud kaks proovi ning ees ootab veel kolm peaproovi. “Proovid on läinud väga hästi, sest siinne lavatagune meeskond on väga professionaalne – pole mingit munemist ega närvitsemist, kõik jookseb nagu lindi peal,” kiidab laval punast ülikonda kandev Võrno serblasi. “Kui nüüd Kreisiraadiot natuke kiita, siis meie proovid lähevad väga kergelt ja kiirelt ka sellepärast, et meil on põnev ja värvikas sõu, mis teeb kaamerameeskonna töö kergemaks. Kui seal keegi ühe koha peal seistes ballaadi laulab, siis on kaamerameestel raskem kihvti pilti saada.”

Kuigi Kreisiraadio on mõista andnud, et nad võtavad asja rahulikult ning mingeid individuaalseid proove neil kavas ei ole, pole nende vaba aeg suvekuumuses lõõmavas Belgradis sugugi alati vaba. “Siin käib tihe seltskonnaelu,” iseloomustab Võrno, viidates eri maade delegatsioonide omavahelisele lävimisele. “Näiteks täna saime Dima Bilani [Venemaa esineja – toim] delegatsioonilt kutse minna õhtul nendega koos peole.”

Siiamaani pole Kreisiraadio liikmed metsikut peolooma veel välja lasknud, küll aga käisid nad Eesti suursaadiku korraldatud südamlikul vastuvõtul. Eesti Serbia suursaadik Mart Laanemäe resideerib ise Tallinnas, kuid lendas spetsiaalselt Kreisiraadio pärast Belgradi. Samuti kohtusid kolm staari kohaliku eesti kogukonnaga. “Kusjuures me mahtusime kõik ühe laua taha ära,” imestab Võrno natuke Serbia pealinnas olevate eestlaste vähesuse üle, kuid kiidab nende sõbralikkust ning abi põneva ja kasuliku info jagamisel.

Kolm paksu koleda lauluga

Sooja vastuvõttu on Kreisiraadio kogenud ka muude rahvaste esindajatelt. Kuuldavasti on nende laul “Leto Svet”, mis on osaliselt ka serbia keeles, osa kohalike seas väga populaarne ning Eurovisioni korraldajad ennustavad sellele esimese poolfinaali kontserdil väga elavat vastukaja. “Meie läksime sinna teadmisega, et me oleme kolm paksu meest, kellel on maailma kõige koledam laul,” tunnistab Hannes Võrno. “Aga kui me kohale jõudsime, siis jooksid meile kilgates vastu Kreeka kaunitarid, kes karjusid: “Leto svet, eto leto svet!””

Aga ka Eesti kaunitarid, Kreisiraadio noored blondid tantsutüdrukud, on etteaimatavalt tähelepanu keskpunktis: alates turvameestest ja lõpetades suvaliste tänaval olevate inimestega. Ehk siis Võrnot parafraseerides, nad täidavad oma rolli ideaalselt.

Eesti naabrid Belgradis Eurovisionil

•• Eesti idanaaber Venemaa on Eurovisioni üks favoriite. Laulu produtsent on maailmakuulus Timbaland, seda esitab ülipopulaarne Dima Bilan ning esimest korda Eurovisioni ajaloos on laval Stradivari viiul. Bilan ütles proovijärgsel pressikonverentsil, et tema võistluslugu “Believe” on omamoodi autobiograafiline.

•• Lätlaste piraatidelt küsiti pressikonverentsil, kas nad ei karda, et nende publikuks on lapsed, kes hääletamise ajal juba  magavad. Lätlased vastasid, et nad usuvad, et igas inimeses on killuke last, ning nende laul on igaühele.

•• Soomlased usuvad, et Soome eurolaulul on tulnud muutuste aeg, sest kohalik võidulaul erines selgelt ülejäänud võistluslauludest. Teräsbetoni esimene proov ei läinud ilma viperusteta, kuid bändi liikmed usuvad, et edaspidi on kõik hästi.

•• Leedu esindaja Jeronimas Milius laulis pressikonverentsil leedu rahvalaulu ning ütles, et tema võistluslugu ei erinegi väga ta heavy metal’i ambitsioonidest, sest see on rokkballaad.