Kui söögikoha välimuse, teenindajate või muu nähtavalt hoomatava detaili abil õnnestub restoranikülastajal enamasti pakutavat kööki aimata, ei saa Krimmis küll ülevaadet, millise kvaliteedi või hinnaklassiga tegu on. Sisenedes tuleb võtta risk ja olla valmis äärmuslikeks elamusteks. Peamistes turismikuurortides Jaltas ja Aluštas puhkajad pärinevad enamjaolt Venemaalt ja nende hulgas on stolovaja’s einestamine levinud. Sealsed koduse toidu hinnad algasid 10 kroonist ja kalleim kotletipraad maksis 30 krooni.

Sada grammi ja kopsakas arve

Restoranides süües ei tohi valvsust kaotada. Libemagusa olekuga kelner kirjutab kopsaka arve esimesel võimalusel. Toitude hinnad menüüs on reeglina grammides ja kuigi toitu tellides olin kohalike oludega juba kursis, suutis kelner mindki tüssata. 200 grammi šašlõkki tellides toodi mulle poole väiksem ports. Arve saamisel selgus, et hind arvestati ikka täie eest. Kelner põhjendas osavalt, et kahesajast grammist šašlõkist oleks maitseelamus tasakaalust väljas. Maksin hambaid kiristades arve, sest kõhus olevat toitu ju enam üle ei kaalu. Kelner kadus koos rahaga nagu keravälk. Küllap oli tal piinlik, lohutan ennast.

Krimmi-Tatari gurmee

Reisil kogetust pakkus konkurentsitult meeldejäävaima toiduelamuse Krimmi-Tatari köök. Alates õlist tilkuvatest tšeburekkidest kuni hõrkude baklažaani-juustupaladeni. Erinevalt teistest teenindajatest suutsid Tatari köögi ettekandjad selgitada, mida ma söön. Isegi kui tegu oli sõralise kabjasupiga, mille põhikoostisosa leemest välja turritas.

Parima elamuse Tatari köögist sain Jalta lähistel Ai-Petri mäe otsas asuvast kuulsast söögikohtade linnakust, kuhu pääses kohati püstloodis kulgeva köisraudteega. Täispuidust linnak oli kohati pahkluudeni ulatuva porimassiga kaetud, ent levivale toiduaroomile ei suutnud ma vastu panna ning loovisin läbi muda ühte toidukohta sisse. Märjad jalad kerisin maapinnast põlvini ulatuval söögiplatsil tatari kombe kohaselt istumise alla ja nautisin tšeburekkide juurde soojendavat rohuteed.

Vein Massandrast

Massandra on Krimmi kuulus veinipiirkond ja villimistehas, kuhu korraldatakse degustatsioonireise ja ekskursioone.

“Kui tahad head Massandra veini, siis ära Massandrasse sõida, vaid osta seda istanduste lähedalt,” õpetas kohalik taksojuht ja jõudis paaritunnisel teekonnal Aluštast Sudakki anda täiusliku ülevaate kohalikest oludest ja põliskrimlaste mõtetest.