Seoses hormoonide tootmise vähenemisega 40. ja 50. eluaasta vahel muutub naise ainevahetus oluliselt. Mida lähemale menopausile, seda sagedamini märgatakse tervisehäireid, mida seni ei osanud naine ehk seostadagi organismi hormonaalsete muutustega.

Umbes kümme aastat enne menopausi (viimast menstruatsiooni) algavad naise organismis muutused, mis esialgu on seotud fertiilsuse vähenemisega. Umbes kaheksa aastat enne menopausi algavad hormonaalsed muutused ning neli aastat enne menopausi muutub menstruaaltsükkel ebaregulaarseks.

Koos hormonaalsete muutustega esinevad paljudel naistel (kuid mitte kõigil) äkilised kuumalained ja higistamishood, unehäired, väsimus. Ka psüühiline ebastabiilsus on päris sagedane kaebus: ootamatud meeleolumuutused, pingetunne, hirm, ärrituvus.

Lisaks silmanähtav naha kuivus ja vananemine, juuste kuivus ja suurenenud väljalangemine ning küünte habrastumine.

Peab teadma, et juba 35. eluaastast hakkab luude struktuur muutuma ja luumass kahanema. Pärast menopausi aga on tõsisteks probleemideks oste-oporoos ehk luuhõrenemine ja kardiovaskulaarsed haigused.

Menopausiga seotud vaevustega aitavad kõige leebemal viisil toime tulla selleks eluperioodiks vajalikke vitamiine sisaldav tervislik ja tasakaalustatud toit, hea füüsiline vorm ning jõukohane treening. Üleminekuea vaevusi vähendavad looduslikud preparaadid, mida saab valida apteegi käsimüügist.

Kuid need naised, kellel on tõsised tervisehäired ja kogu elu on nagu pea peale pööratud, peaksid siiski pöörduma arsti poole.

Menopace

KAPSLID

Looduslike ainete baasil toodetud toidulisand üleminekuaastates naistele. Preparaadi koostises on 22 vitamiini ja mineraalainet, mis on just sellel eluperioodil vajalikud. Paljud neist käituvad organismis kofaktoritena, mis aitavad reguleerida fermentide ja hormoonide tasakaalu. Ei sisalda taimseid östrogeene ega isoflavoone.

Kasutamise ajal ei ole soovitatav tarbida teisi vitamiinipreparaate. Neela kapslid söögi ajal tervelt alla, peale joo vett.

Rotklee Plus

KAPSLID

Sisaldavad aasristiku- ja sojaoaekstrakti, milles leidub isoflavoone. Isoflavoone nimetatakse ka fütohormoonideks (füto-östrogeenideks). Uuringute tulemused näitavad, et fütoöstrogeenid vähendavad südame- ja veresoonkonnahaiguste tekke riski. Leevenduvad ka kuumalained, depressioon, unehäired, samuti väheneb osteoporoosi tekke risk.

Isoflavoonide kasutamine soodustab kaltsiumi ladestumist luudesse ning suurendab seeläbi luutihedust. Enamasti teatakse sojat kui isoflavoonide allikat, kuid aasristik on üks rikkalikuma isoflavoonide sisaldusega taimi üldse.

Sojaubades leidub ka letsitiini, mis aitab parandada närvisüsteemi talitlust ja langetab kolesteroolitaset, samuti parandab naha ja limaskestade seisundit.

Menofemina Forte

TABLETID

Leevendavad üleminekuea vaevusi ja vähendavad osteoporoosi tekke ohtu. Sisaldavad naise organismile vajalikke vitamiine ja mineraale ning soja isoflavoone. Kuna Menofemina Forte tabletid on pika toimega ning need vabastavad toimeaineid ühtlaselt kogu päeva jooksul, piisab ühest tabletist päevas. On olemas ka Menofemina tabletid, mis ei ole pika toimeajaga ning mida tuleb võtta kaks korda päevas.

Klimadynon 

TABLETID

Sisaldavad kobar-lursslillejuure kuivekstrakti ning kasutatakse abivahendina üleminekuaastate vaevuste (psüühiliste ja neurovegetatiivsete häirete) leevendamiseks. Klimadynon on alternatiivne vahend nendele, kes ei saa või ei taha kasutada kunstlikke hormoonpreparaate.

Klimadynon mõjutab ajukeskuste kaudu munasarjade töö juhtimist ja seega ka häiritud vegetatiivseid protsesse. Üleminekuaastate vaevusi saab vähendada või täiesti vältida. Toime saabub tavaliselt pärast kaht nädalat kestnud ravi. Alati peaks ravi üle nõu pidama arstiga, et vältida võimalikke vastunäidustusi, milleks on östrogeensõltuvad kasvajad ja rasedus.

Klimadynoni tuleks võtta iga päev enam-vähem ühel ajal. Arstiga konsulteerimata ei tohi tablette üle kolme kuu tarvitada. Klimadynoni tablette võivad võtta ka diabeetikud. NB! Tegemist on ravimiga!

Menowell 45+

TABLETID

Sisaldavad Vahemere maadest pärit taime Tribulus terrestris ekstrakti, soja isoflavoone, lina ligniinide kontsentraati, kaltsiumi ja D-vitamiini, mis koos reguleerivad hormoonsüsteemi tööd ja säilitavad nooruslikkuse ka hilisemal eluperioodil. 

Tribulus terrestris’e ekstrakt reguleerib hormoonaktiivsust, naistel tõstab östradiooli, luteiniseeriva hormooni ja folliikuleid stimuleeriva hormooni taset organismis. Lina ligniinid osalevad luukoe ainevahetuses ja alandavad ka kolesterooli taset organismis.

Soja isoflavoonid sisaldavad taimseid östrogeene ja vähendavad menopausist tingitud vaevusi. Kaltsium ja vitamiin D on olulised luude hõrenemise ennetamiseks.

ABO soja isoflavoonid

KAPSLID

Sisaldavad soja isoflavoone. Teisi vitamiine ja mineraalaineid ei ole lisatud, seega on igati soovitatav tarbida koos mingi sobiva vitamiinikompleksiga. Preparaati on soovitatav kasutada üleminekuaastate ajal ja järel mitme nädala vältel.

Tyrni Omega 7+ GLA

KAPSLID

Sisaldavad astelpaju- ja kuningakepiõli, tsinki ja E-vitamiini. Astelpaju- ja kuningakepiõlis on organismile vajalikke oomega- rasvhappeid.

Preparaat osaleb naha ja limaskestade uuendamises, kaitseb ja uuendab rakumembraane, mõjutab rasvhapete ainevahetust, aitab tagada vere normaalset kolesteroolisisaldust. On tugeva põletikuvastase toimega. Nende omaduste tõttu aitab preparaat säilitada naha ja limaskestade elastsust ning ennetab naha vananemist.