Esimene ja teine tiinusperiood

Koera tiinuse kestuseks on keskmiselt 60-63 päeva. Tinglikult võib jagada selle perioodi kaheks, esimene ja teine tiinuspool. Esimese kuu jooksul on muutused emakoera käitumises vähemärgatavad. Tiinuse teises pooles muutub üha selgemaks, et koer on “sedapsi”. Tulevase pesakonna ühtlus ja elujõud sõltub sajaprotsendiliselt emase tervisest ja toitumusest. Pidage sobiva toidusedeli kokkupanekul nõu loomaarstiga, sest tavatoit jääb tiinuse ajal energia-ja toitainevaeseks.

Hiljemalt kaks nädalat enne oletatavat poegimist külastage loomakliinikut, kus tehakse emakoerale tervisekontroll, antakse ussirohtu ja hinnatakse sünnitusriske.

Mis viitab lähenevale sünnitusele?

1-2 nädalat enne sünnitust tekib piimanäärmetesse piim. Mõned päevad enne poegimist muutub emakoer rahulikuks, tahab olla omaette, loobub söögist ja võib oksendada. 8-24 tundi enne poegimist langeb koera kehatemperatuur 37,0-ni. Kui aktiivne sünnitegevus ei alga üle 36 tunni pärast kehatemperatuuri langust, siis viitab see raskendatud sünnitusele.

Üldjuhul on koera sünnitus täiesti normaalne füsioloogiline protsess ja meil, inimestel, jääb ainult imetleda, kui asjatundlikult nad toimetavad. Inimese liigne sekkumine võib hoopis pidurdada normaalset sünnitust. Abi vajavad sünnitusel sagedamini bulldogid ja bostoni ning šoti terjerid. Eelnevate külastuste käigus loomakliinikusse tasub kindlaks teha ka loodete arv. Seda mitte seepärast, et valmis osta arvukaid mänguasju, vaid hoopis seetõttu, et ühelootelise tiinuse korral on loode suhteliselt suur ja sünnitegevus nõrk ning ilmselt tuleks panna vaim valmis keisrilõike kasuks.

Kolm staadiumi

Normaalne sünnitus koosneb kolmest staadiumist.

Esimene staadium ei ole eriliselt märgatav, sest toimub sisemine ettevalmistus algavaks perelaienemiseks. Koer võib hingeldada, ähkida või väriseda, need on märgid mis viitavad valudele.

Teine staadium on juba arusaadavam, sest 0,5-1 tunniste intervallidega sünnivad kutsikad. Pidulik nabanööri lõikamise tseremoonia jääb ära, sest emakoer teeb ise lootekoti katki ja närib läbi nabanööri.

Kolmandas staadiumis väljutatakse lootekestad ja toimub emaka taandareng.

Abi loomakliinikust

Millised märgid viitavad sellele, et emaskoer ei saa iseseisvalt sünnitusega hakkama ja tekib vajadus pöörduda loomakliinikusse?

• Tiinuse kestvus on üle 69 päeva.

• Sünnitusaegsed sagedased ja tugevad kõhupressid, mis kestavad 30 minutit ilma ühegi kutsika sündimiseta.

• Nõrk kõhupress ja kontraktsioonid, mille tulemusena kutsikate sündimise ajaline vahe ületab 2 tundi.

• Eritis sünnitusteedest ilma ühegi kutsika sündimiseta paari tunni jooksul.

• Kutsikate sündimise vahe ületab 4 tundi.

Olles kõik need etapid läbi teinud, jääb nüüd vaid üle visata määrdunud linad pesumasinasse, teha kutsikatele ja emakoerale mõnus pesa ning tunda rõõmu tärkavast elust.