Prisma nõudeosakond pakub päris odavaid, 50-krooniseid hiina päritolu panne ning selliseid, mis maksavad 800 krooni. “Muidugi saab määravaks toote hind ning sellepärast võtamegi erinevas hinnaklassis panne müüki.

Peamiselt orienteerume keskmisele ja kõrgemale kvaliteedi-ja hinnatasemele,” ütleb Prisma ostujuht Terje Sahk.

Panni ostmisel uurige esmalt selle põhja ning võtke arvesse, mis pliit teil kodus on.

“Vaadake kasutamisjuhiseid. Seal on tavaliselt ära toodud, millisele pliidile pann sobib. On see gaasipliit, keraamiline pliit, halogeen-, elektripliit või induktsioonpliit (so uuema aja pliit, mis käivitub automaatselt, kui asetada pliidile sobiva põhjaga pott-pann). Kõik pliiditüübid, kuhu pann võiks sobida, on enamasti tingmärkidega kirjas,” soovitab Terje Sahk.

Kõige rohkem ostetakse Tefali panne

Nii väidab Prisma ostujuht. Rahvale meeldivad Tefali pannidest Optimal (299 kr), Privilege (480 kr) ja Invitation (330 kr). Need on kaetud non-stick kattega, et toit ei jääks põhja külge.

“Panni vastupidavus sõltub sellest, mitu kaitsekihti on sinna kantud. Rahvakeeli kutsume seda teflonpõhjaks,” ütleb Prisma ostujuht.

Mida vähem kihte, seda kergemini eristuvad nad kuuma-külma mänguga. See tähendab, et pann kulub rutem läbi ja peate tihedamini seda ostmas käima.

“Oleneb ka, mis vahenditega toitu pannil keerata,” räägib Terje Sahk. Metallist praadimisriistu pannid hästi ei talu.

Tefali panni keskel on punane laik. See on termospot ehk soojusindikaator, mis aitab vältida põhja ülekuumenemist. Termospot koosneb kahest soojustundlikust värvainekihist, mis on integreeritud külgevõtmatusse kattesse. Kui panni kuumutamisel saavutatakse toiduvalmistamiseks sobivaim temperatuur, 180 kraadi, ühtlustub kihtide värv. See on märguanne, et võite asuda süüa tegema.

Hackman pakub kvaliteeti

Hackmanni malmpanniga praadides tekib profikoka tunne juhul, kui söandate nii rasket panni üldse kätte võttagi. Malmpann on tõesti kaalukas ja sestap tasub läbi mõelda, kas seda üldse osta või õppida sellise raske panniga süüa tegema?

Tegelikult on malmpannil väga hea praadida, kui panni õigel kuumusel hoida. Näiteks pannkooke (spetsialne pann maksab 325 kr) või liha (grillpann maksab 849 kr), mis omandavad just sellel pannil väga kauni värvuse.

Pannil on kaunis puust käepide, mis kaitseb liigse kuumenemise eest. Selle vastas olev

“raudaas” on käepidemele vastukaaluks, kergendades panni käsitlemist.

Malmpann ei armasta nõudepesumasinat, sest läheb rooste. Malmpann sobib kõikidele pliitidele.

Favorit, Hackmanni nn igapäevapann on vastupidava pinnaga ja tugevdatud titaaniga. Ergonoomilised, hästi käepärased bakeliidist käepidemed kaitsevad sõrmi pannivarre ülekuumenemise eest. Favorit on samuti üks ostjate lemmikpannidest.

Fiskarsi panni funktsionaalne vorm

Fiskars pakub järelkuumutatud ja karastatud alumiiniumist panne, mis on seest ja väljast kaetud kolmekordse, keraamiliste osakestega tugevdatud teflonkattega (hind alates 399 kr). Alumiiniumpannid on tugeva, paksu ja pressitud (joonelise-soonilise) põhjaga, mis ei lähe kuumutamisel kummi.

Panni hea omadus on bakeliidist käepidemed, mis taluvad ahjukuumust kuni 260 kraadi. Pann sobib väga hästi elektri-, puu-, keraamilisele ja gaasipliidile. Induktsioonpliidile sobib roostevabast terasest pann. Teflonpanni puhul jälgige, et kuumus ei tõuseks väga kõrgele, sest see kahjustab katet ja lühendab panni eluiga.