Lasnamäelt Maxima poe lettidelt leiab mõistliku hinnaga tooteid, mida mujal ei kohta. Köögiviljaletist tõstan korvi poti värske lehtsalatiga, siis veel spargelkapsa- ja lillkapsapea ning koti magusate mandariinidega.

Külmletis hakkab silma veider viinasildiga pelmeenipakk. Huvitav, kes tegu on tõesti alkoholi sisaldavate pelmeenidega? Tõstan selle rohelisele kraamile lisaks ja valin juurde spetsiaalse pelmeenikastme. Sisseostud on tehtud, nüüd teen kiire kõne Novelli peakokale Priit Toomitsale, et ostetud toiduainetest koos  midagi valmistada.

“Ainult jänesetoit ongi või?” küsib Priit, kui kotist asju lauale laon, aga pelmeenipakki nähes läheb ta nägu naerule.1

Saja krooni eest sain

ostukorvi:

•• kilo mandariine (hind: 18.00)

•• paki rõõska koort (hind: 4.50)

•• värsket salatit (hind: 14.90)

•• lillkapsa (hind: 10.50)

•• spargelkapsa (hind: 17.00)

•• paki pelmeene (hind: 15.00)

•• pelmeenikastme (hind: 15.50)

•• liitri jõhvikamaitselist vett

Peen pelmeeniroog

•• Lill- ja spargelkapsast hoiame enne püreestamist kümme minutit külmas soolvees põhjusel, et kui mõni ussike peakski end lehtede vahel peitma, siis selle ajaga ronib ta kindlasti välja.

•• Lill- ja spargelkapsa hautame pehmeks ja püreestame eraldi kaussides. Lisame rõõsa koore ja noaotsaga võid. “Kogust vaata ikka konsistentsi järgi, sest juurde saad alati lisada,” õpetab profikokk ja lisab püreele näpuotsaga koriandrit.

•• Lill- ja spargelkapsa  juurikast lõikab Priit vilunult õhukesed viilud, millest saavad köögipaberi vahel kuumas ahjus kümne minutiga krõbedad kaunistused.  “Kui ahi on ventilaatoriga, siis   tsipside tegemisel tuleb see välja lülitada,” hoiatab Priit.

•• Pelmeenid lähevad keevasse vette, kuhu on visatud loorberileht, Santa Maria küüslaugu- ja musta pipart. Pinnale kerkinud pelmeenid on märgiks, et valmis nad ongi. Keeduleeme sisse tõstame veel 100 g võid sulama.

•• Sätin potist rebitud salatilehed taldrikule ja puhastan mandariinid.

•• Supilusikatäie suhkrut sula-tab peakokk kuumal pannil, lisab näpuotsaga musta pipart ning karamellistab selles mandariinisektorid.

•• Tõstame lill- ja spargelkapsa püree ning karamellistatud mandariinid salatilehtedele. Sinna juurde tuleb kausike pelmeenidega ja teine kastmega.

•• Pelmeenidega sobib hästi küüslaugupipar, mida Venemaal tuntakse pelmeenimaitseaine nime all. See teeb ka nigelad pelmeenid täitsa söödavaks.

•• “Päris edev,” üllatub Priit Toomits isegi ja riputab pelmeenidele aknalaual potis kasvavaid petersellilehti.