Nii palju virtuaalset kõmu tekitasid viimati “Sõrmuste isanda”, “Narnia kroonikate” ja Harry Potteri filmid. Philip Pullmani samanimelise lasteraamatu põhjal vändatud “Kuldne kompass” on triloogia “Tema tumedad ained” esimene osa, millest, nagu juba öeldud, arvatakse tulevat kui mitte just aasta film, siis pühade hooaja oma ometi.

“Kuldne kompass” pajatab 11-aastasest tüdrukust nimega Lyra, kes rändab maailma teise otsa, et päästa oma parim sõber. Sel teekonnal aitavad teda nõiad ja soomustatud karu ning jahivad kirikujuhid. Kõlab kuidagi tuttavalt?

Tõepoolest, nii mõnigi asi sarnaneb C. S. Lewise “Narnia kroonikatega”: tegevus toimub paralleelses maailmas, kus lastel tuleb teha täiskasvanulikke otsuseid ja valikuid ning kus kaalul on terve maailma saatus. “Kuldses kompassiski” tegutsevad nõiad ja kõnelevad loomad. Kahel lasteraamatul on aga oluline põhimõtteline erinevus – Narnia-filmi peetakse kristliku mõtteviisi propagandaks, triloogiat “Tema tumedad ained” on süüdistatud ateistliku maailmavaate levitamises.

Miks siis ikkagi peaks “Kuldsest kompassist” saama midagi erilist võrreldes teiste viimasel kuul kinodesse jõudnud fantaasiafilmidega? Üks eduvalemi tegureid on kahtlemata Pullmani 1995. aastal valminud raamat, mis on pälvinud mitu prestiiÏset auhinda, teiste seas Suurbritannia lastekirjanduse auhinna Carnegie medali. Vähe sellest, et “Kuldne kompass” sai oma ilmumisaastal medali, ka tänavu Carnegie auhinna juubeli puhul korraldatud küsitlusel valiti Pullmani teos brittide viimase 70 aasta parimaks lasteraamatuks. Harry Potter peab häbiga nurka taanduma.

Ilmselt on nii muljet avaldava renomeega raamat ka üks põhjuseid, miks filmiversioonis astuvad üles ei rohkem ega vähem kui ainult superstaarid, peategelast Lyrat kehastav debütant Dakota Blue Richards välja arvatud.

Nicole Kidman, Daniel Craig koos oma “Casino Royale’i” partneri Eva Greeniga, “Sõrmuste isanda” Gandalfina masside meeltesse kinnistunud söör Ian McKellen, Kristin Scott Thomas, Kathy Bates... Mõned näitlejaist on oma näoga, mõned annavad hääli loomadele. Lavastaja Chris Weitz, kelle senine tuntuim linateos on “Suur poiss ja väike poiss”, sai hambusse tüki, mis oleks võinud osutuda liiga suureks.

Loodetust väiksem piletitulu

Mujal maailmas reedel linastunud, Eesti kinodesse alates 14. detsembrist jõudvat linateost on kriitikud hinnanud kui visuaalselt äärmiselt paeluvat filmi, kus Pullmani loodud maailm on suudetud usutavalt taasluua. Etteheiteid tehakse aga sisulisele poolele – raamatus käsitletud teemad on raamatusse jäänudki ehk suurem energia on läinud lapsi haarava visuaalse maailma loomisele.

Kriitikute vastuolulist hinnangut peegeldab mõneti filmi linastumise avanädalavahetus Põhja-Ameerika kinodes, kus “Kuldne kompass” jõudis küll esikohale, kuid kasseeris loodetava 30–40 miljoni dollari asemel piletitulu ligikaudu 28 miljonit dollarit.

KULDNE KOMPASS

Eestikeelne raamat ilmus aastal 2003.

Saksamaa kinodesse jõudis film neljapäeval.

••  Raamatuna ilmus “Kuldne kompass” Eestis 2003. aastal. Philip Pullmani triloogia “Tema tumedad ained” järgmised osad “Inglite torn” ning “Vaigust kiiker” ilmusid vastavalt 2004. ja 2005. aastal. Kõik osad andis välja kirjastus Tiritamm. Apollo veebilehekülje põhjal oli eile raamatut poes veel saada.  (pilt: 10meluraamat)

Saksamaal Frankfurdi raamatumessil oli “Kuldse kompassi” messiboks tänavu üks pilkupüüdvamaid ning reklaamis suuresti ka filmi, mis seal jõudis kinno vaid nädal varem kui Eestis – 6. detsembril. (pilt: 10melumess)

••  Eestis linastub ligi kahe tunni pikkune koguperefilm “Kuldne kompass” alates reedest, 14. detsembrist. Filmi re?issöör on Chris Weitz, kes on ise ka Pullmani raamatu põhjal kirjutanud filmi stsenaariumi. Osades on Nicole Kidman, Daniel Craig, Dakota Blue Richards, Ben Walker, Freddie Highmore, Ian McKellen, Eva Green, Jim Carter, Tom Courtenay, Ian McShane, Sam Elliott, Christopher Lee, Kristin Scott Thomas, Edward de Souza, Kathy Bates jt.

Kuldne kompass

Raamat ilmus Eestis 2003

Saksamaal film juba kinos

••  Raamatuna ilmus “Kuldne kompass” Eestis 2003. aastal. Philip Pullmani triloogia “Tema tumedad ained” järgmised osad “Inglite torn” ning “Vaigust kiiker” ilmusid vastavalt 2004. ja 2005. aastal. Kõik osad andis välja kirjastus Tiritamm. Apollo veebilehekülje põhjal oli eile raamatut poes veel saada.

••  Saksamaal Frankfurdi raamatumessil oli “Kuldse kompassi” messiboks tänavu üks pilkupüüdvamaid ning reklaamis suuresti ka filmi, mis seal jõudis kinno vaid nädal varem kui Eestis – neljapäeval, 6. detsembril.