Möödunud nädalal avati Eesti Kunstimuuseumis uus söögikoht KUMU.
Bonaparte kohviku, restorani ja deli omanikule Kadri Kroonile tähendas see taas ühe suurette-võtmise käivitamist. “Suvel lisanduvad kohvikule ja restoranile veel ainulaadsete vaadetega väliterrassid Kadrioru pargis ja KUMU katusel,” tutvustab Kadri edasisi plaane. Kohvikut ja restorani saab külastada kõigil nädalapäevadel ja ka hilisõhtuti pärast muuseumi sulgemist.


Modernse ja minimalistliku söögikoha sisekujunduse taga seisavad Soome arhitekt Pekka Vapaavuori, Eesti viimase aja tunnustatuim restoranikujundaja Pille Lausmäe ning kunstnik Signe Kaljurand. Kadriorupoolse majatiiva I korrusel paiknev kohvik koos ülal asuva restoraniga on kunstikesksed, integreerides endasse nii Eesti kunsti klassikat kui ka kaasaegset skulptuuri. Vesihallil ja valgel taustal domineerivad graniit, tume kivi ja suurtest akendest avanevast idüllilisest pargivaatest inspireerituna kase- ja tammespoon.

Noore kosmopoliitse Eesti moekunstniku Erkki Engso loodud kivipestud mustast linasest autorikostüümid nooruslike teenindajate seljas peegeldavad endas nii eesti ajatut talupojamoodi kui ka jaapani stiilis konstruktiivset minimalismi. Kvaliteetse ja haritud muusikavaliku eest hoolitsevad Jazzkaar ja Eesti Interpreetide Liit.

KUMU menüü hõlmab puhtaid ja üllatavalt lihtsaid maitseid Eesti köögist, mille kõrval on esindatud erinevad road ka laiast maailmast. Ideid on kogutud muuseumidest ja restoranidest, linnast ja maalt nii Londonist, Moskvast, Barcelonast, Pariisist, Kaplinnast, Helsingist kui ka Kärdlast ja Jõhvist.

Kunstimuuseumi kokakunst

Et Kadrile on alati meeldinud olla kunsti keskel, oli kunstimuuseumisse kohviku ja restorani rajamine talle eriti hingelähedane. KUMU on kultuurikeskne ja hinnasõbralik söögikoht. Menüü koostamise aluseks olid puhtad maitsed ja lihtsad road. “Kui sööd kohupiimakooki, peab see ka maitsema hõrgu kohupiimakoogina,” sõnab Kadri.


Kadri lemmikud KUMU menüüst on põnevad salatid, näiteks lehttaina sisse pandud kreeka salat. Salatite hinnad jäävad vahemikku 40-75 krooni. Tassi kohvi saab kätte 16 krooniga. Samas on põnev proovida ka orgaanilist speltaviljast valmistatud kohvi ning ka orgaaniliste teede valik on meeldivalt lai.

 

Kadri Kroon soovitab

Kadri Kroon, kohviku käivitaja

Roheline salat suitsulõhe, karamellistunud punase sibula
ja pošeeritud vutimunadega

Vaja läheb:
•• 200g suitsulõhet  
•• 150g erinevate salatite segu 
•• 2 punast sibulat   •• 150g mandlikartuleid  •• 1 spl fariinisuhkrut  •• 4 cl Extra Virgin oliiviõli 
•• 8 vutimuna   •• 2 spl 30% söögiäädikat
      (liitri vee kohta)
•• pool sidrunit   
•• murulauku
•• piiniaseemneid
•• soola, valget pipart
Valmistamine:
•• Lõika punane sibul sektoriteks, sega juurde fariinisuhkur ja oliiviõli. Maitsesta soola ja pipraga. Küpseta kuumas ahjus (250°C) umbes 5 min, kuni sibul on karamellistunud.
Muna pošeerimine:
•• Lase veel keema tõusta, lisa äädikas ja sool.
•• Aja vesi vispliga keerlema, löö keskpunkti lahti muna ning keeda 2 min.


Salatikaste:
•• Pigista oliiviõli sisse sidrunimahl, maitsesta soola ja valge pipraga. Vispelda.
•• Keeda väikesed mandlikartulid koorega pehmeks. Lõika pikuti sektoriteks ja grilli oliiviõliga piserdatuna ahjus.
•• Rebi kuumsuitsulõhe ribadeks ja soojendada ahjus 180°C juures paar minutit.
•• Rebi salatilehed suupärasteks ribadeks ja sega salatikastmega.
•• Tõsta peale kartulid ja lõhe. Kõige tippu aseta pošeeritud vutimunad, mille peale aseta kaunistuseks pikad murulauguvarred ja röstitud piiniaseemned.

KUMU kohupiimakook


Vaja läheb:

•• 700g kohupiima

•• 4 muna

•• 120g suhkrut

•• 25g mandlilaaste

•• 80+80g kuivatatud puuvilju

•• aprikoosimoosi

Valmistamine:
•• Sega kokku koostisained ning juurde pool puuviljadest. Määri koogivorm võiga ja vala mass vormi. Määri pealt aprikoosimoosiga ja puista peale ülejäänud kuivatatud puuviljad.

•• Küpseta 175 °C juures  40 min.