Mustritest on veel levinud mahedatoonilised saami mustrid meeste (Monton) ning ža­kaarmustrid (Zara) ja lilltikandid (Katrin Kuldma) naiste poolel.

Peale kiirmoefirmade aitavad villa propageerimisele kaasa eraettevõtjad – Tallinna moenädalal toimunud sõudel nägi luksuslikku villakasutust Katrin Kuldma elegantselt ajatus kollektsioonis, kus kudumidisainis oli kasutatud klassikalist palmikut, kuldniidilist lõnga ja Muhu lilltikandeid. Eriti jäid aga silma moekunstnik Liivia Leškini kudummantlid ning nende suured ja dekoratiivsed taskud.

Kootud mantlid

Montoni kodulehel on kootud mantel kuulutatud moehitiks, ühtlasi soovitatakse jakilaadseid kudumeid kui head vaheldust tavapärasele kontorikostüümile. Zara laineliste servadega avarahõlmalised lühikesed jakid ja pikad palmikutega kudummantlid näevad head välja kontsale tõstetud siluetil, kombineerituna kitsalõikeliste pükste või naiselike kleitide-seelikutega. Preppy’likud õrnakoelised sviitrid ja eest nööbitavad kardiganid toetavad samuti naiselikku moodi.

Viit disainerit esindavasse Moe­saatkonda kuuluv Ruta Tepp-Soonsein üllatas moepäevadel aga erilise lambavillast mantlikollektsiooniga, mida esitlenud modellid jalutasid lavalt läbi huntide ulgumise ja lammaste hirmunud häälte taustal.

Peale kudummantlite peetakse hooaja stiilinäitajateks kõiksugu mantlilaadseid, mähitavaid või tuunikalõikelisi kudumeid, eelkõige aga kootud keepe – nii pikki kui ka lühikesi. Suurevormilist kudumit saab ohjeldada keskkohta välja toova vööga, kui soov on kanda maksisuuruses kampsunit, siis võib seda ta­sakaalustada retuuside või miniga.

Oivalised kudumkleidid

Raske on välja mõelda rõivaeset, mis tooks naiselikkuse paremini esile kui pehmest villasest lõngast kootud kleit, mis jääb siiski üsna katvaks.  Tulemus on põnev, kui kombineerida tekstuure, mustrit ja suurust. Maani pikk peenekoeline kleit koos nupulise raskepärase keebiga mõjuvad teineteist täiendavalt.

Kudumkleit ei sea kandjale mingeid erilisi nõudmisi, küll aga võiks oma kehatüübist lähtudes eelistada üht stiili teisele. Veenuslikumate kehavormidega naistele julgeks soovitada pikki, üle põlve ulatuvaid peenekoelisi kudumkleite, mis järgivad kehavorme, või avara paatkaelusega, ühte õlga kergelt paljastavaid la­bases koes laia kehaosa ja soonikust alumise äärega kleite, mille vormi saab vöö abil reguleerida.

Sihvakama kehatüübi puhul on hea valik mary-quantlik

1960-ndate stiilis minimalistlik lühike kleit. Siin võib endale lu­bada metall-lõnga, efektseid palmikuid, suurt vahvelkude jm to­retsevaid kudumistehnikaid. Ar­vestades aastaaega, sobivad lühikeste kudu­mkleitidega eriti hästi pikasäärelised nahksaapad ja saabastest põlvedeni või üle nende ulatuvad puuvillased sukad.

Üllata ennast!

Enda üllatamiseks tasub aeg-ajalt kiigata Nu Nordikusse. Minu viimaseks leiuks olid Jana Einardi prossidega ja vilditud mohäärvestid, mis sobivad väga hästi kokku näiteks mõnest õrnast materjalist kleidikestega – eriti naturaalne moetoode! Samuti üllatasid Liina Viira kootud puuvillase vood­riga kosmeetika- ja rahakotid.

Kes aga otsib lähenevaks pühadeajaks pidulikumat kleiti, võib pilgu heita Joanna Kivihalli Disainiööl esitletud kleidikollektsioonile.

Mehed võivad end lasta üllatada Kristel Kuslapuu kudumite julgete vormide ja jõuliste mustritega – rõivad hõimupealikule!