Küsimusest ei selgu, millise seadusesätte põhjal tööleping lõpetati. Niisugust lepingu lõpetamise alust, nagu linna eelarvekulutuste kärpimine, seadus ette ei näe. Kui töötaja kirjutas omal soovil lahkumisavalduse või oli nõus poolte kokkuleppel töölepingut lõpetama, siis on kõik seaduslik. Kui aga tööleping lõpetati tööandja algatusel koondamise tõttu (töölepingu seaduse § 86 p 3), mis oleks õige alus, oli lepingu lõpetamine ebaseaduslik isegi sel juhul, kui tööandja ei olnud rasedusest teadlik. Selline töölepingu lõpetamine tulnuks vaidlustada ühe kuu jooksul töövaidluskomisjonis või kohtus.

Minu põhitöökoht on rasedale sobimatu tööreÏiimiga – töötan kella kuuest õhtul poole kaheksani hommikul. Tööandjal ei ole mulle sobivat asendustööd pakkuda. Millised on minu õigused?

Rasedal ei ole lubatud töötada kella 22 õhtul kuni kuueni hommikul. Lapseootel naisel on õigus nõuda töötingimuste ajutist kergendamist, näiteks tööd päevasel ajal, või ajutist üleviimist teisele tööle. Selleks peab ta esitama tööandjale arsti poolt vormistatud haiguslehe. Kui teisel tööl on väiksem palk, hüvitatakse palgavahe haigekassa poolt samas korras nagu haiguse puhul. Hüvitist makstakse kuni teisele tööle üleviimise või töötingimuste kergendamise lõpuni, see aeg on näidatud haiguslehel.

Kui aga tööandjal ei ole võimalik töötingimusi kergendada või naist kergemale tööle üle viia, peab asjaolusid kontrollima tööinspektor. Tema kinnituse põhjal annab arst rasedale tööst vabastamiseks haiguslehe. Sel ajal saab tulevane ema haigushüvitist.

Töölepingu lõpetamine rasedaga tööandja algatusel on üldjuhul ebaseaduslik, seda tohib teha ainult ettevõtte likvideerimise, pankroti, töötaja süütegude ja katseaja ebarahuldavate tulemuste korral, ja ka siis üksnes tööinspektori nõusolekul.

Küsimusi saab jätta:

agne@epl.ee; kolmapäeval kl 14–15 tel 6 144 210; Narva mnt 13, Tallinn 10151.