Töötaja haiguse ajal on tööandja algatusel töölepingu lõpetamine kindlasti ebaseaduslik. Kui tööandja lepingu lõpetamise päeval ei olnud töötaja haigusest teadlik, tuleks töölepingu lõpetamise kanne nii tööraamatus kui ka töölepingus pärast haiguslehe esitamist annulleerida ja teha uued kanded esimese haigusjärgse kuu-päevaga. Töötaja võib küll vaidlustada oma 31. detsembri töölepingu lõpetamise, kuid töövaidluskomisjonil või kohtul on õigus jätta niisugusel juhul keskmise palga või hüvituse nõue rahuldamata. Personalitöötaja ei tohiks töölepingu lõpetamisel tööraamatu ja töölepingu kandeid pikalt ette teha, sest inimestel tekib võimalus ja aeg oma tervise ravimiseks tõesti vahel alles pärast töötamise lõppemist.

Millal võib puhkusegraafikut pidada ametlikuks? St, kas tööandja peab võtma puhkusegraafikule allkirja? Mis juhtub, kui töötaja allkirja ei anna?

Puhkusegraafik tuleb koostada kirjalikult. Puhkuseseadus nõuab puhkuste ajakava töötajatele teatavaks tegemist. Kas seda tehakse suulises või kirjalikus vormis, või pannakse ajakava üles teadetetahvlile, on tööandja otsustada.

Vaidluste vältimiseks soovitan ajakava siiski igale töötajale allkirja vastu tutvustada. Kui töötaja allkirjast keeldub, võib seda tõendada samamoodi nagu töötajale karistuse teatavaks tegemist – tunnistajate allkirjadega, mis antakse selle töötaja juuresolekul.

Küsimusi saab jätta:

• meiliaadressile agne@epl.ee või saata Narva mnt 13, 10151 Tallinn, “Küsi juristilt”.