Pärast sünnituspuhkust ja enne lapsehoolduspuhkust töölepingu lõpetamine rahalist kahju ei tekita, kuna lapsehooldustasu ja lapsetoetuse maksmine ei sõltu sellest, kas lapsevanem töötab või mitte.

Kui uut töökohta ei ole, ei soovitaks siiski emal töölepingut lõpetada, eriti mitte sellisel alusel, mis jätab ilma võimalusest saada töötuks jäämise korral töötuskindlustuse hüvitist. Poolte kokkuleppel töölepingu lõpetamine on kahjuks just üks neist.

Tööandja ei pea lapsehoolduspuhkusel oleva töötaja tõttu mingeid kulutusi tegema, ta võib selleks ajaks sõlmida asendajaga tähtajalise töölepingu, siis saab ka töö tehtud. Nii et tööandjal ei tohiks noore emaga küll erilisi probleeme tekkida ka juhul, kui too töölepingu lõpetamisest keeldub.

Naisele tähendaks lepingu lõpetamisest keeldumine seda, et pärast sünnituspuhkuse lõppu on tal võimalik võtta lapsehoolduspuhkust kuni lapse 3-aastaseks saamiseni, see aeg arvatakse pideva tööstaaži hulka selle tööandja juures ning tal säilib võimalus tööd jätkata.

Küsi või saada teema:

• agne.narusk@epl.ee