Küsib Kristi: Laps on hetkel 1,2-aastane ja saab veel rinda. Alates 10. kuust sööb väga vähe ja valib toitu rohkem kui teised lapsed. Kui ei maitse, ajab kohe suust välja. Samas on ta energiline ja rõõmus ning jookseb ringi. On natukene alla 80 cm pikk ja kaalub 10 kg.
Kui ma rinnaga toitmise ära jätaksin, kas ta hakkaks siis paremini sööma või jääb päris nälga? Kui tissitamine ära jätta, kas siis päevapealt või ainult päevane/öine söögikord?
Mida anda lapsele süüa, kui ta on väga valiv toidu suhtes? Olen talle kartulit, riisi, tatart jne valmistanud erineval viisil ja erinevate lisanditega, kuid tema tahab tissi? Isegi jogurtit ega piima ei joo, kui just kellegi teise väikse lapse käes ta pudelit ei näe ja seda ära ei võta.
Vastus: Väga hea, et teie laps on saanud rinnapiima nii kaua. Kuid kunagi tuleb tal jääda tahkele toidule ja see aeg on käes. Proovige esialgu jätta ära päevased tissitamised, kuna päeval on tal teisi tegevusi ja emarind võiks jääda tahaplaanile. Öise rinnapiima andmise võõrutamine võib vahel suuremat raskust valmistada. Mõnikord tuleb isegi „sõita komandeeringusse“ ja jätta laps kas isaga või vanaemaga. Janujoogiks on aga vesi või mahl tassist. Hea kui saate harjutada ka lehmapiima või jogurtit jooma kruusist. Vahel aitab huvitava pildiga kruusi kasutamine.
Laps on harjunud rinnapiima magusa maitsega. Lisa andke kindlasti lusikast, mitte lutipudelist!! Õige on, et pakute erinevaid sööke. Kindlasti pakkuge ka aedvilja. Pakkudes tahket toitu lisage sellele esialgu rinnapiima juurde, see on lapsele tuttav maitse. Huvi võib ka äratada sellega, et laske tal ise sõrmedega võtta pehmeid toidutükikesi: herneid, leiba, õunatükikesi jm. Sellises vanuses on kõik ümberringi toimuv väga huvitav. Olge järjekindel, kuid laua taga „korralik“ söömine võtab harjumist päris mitmeid kuid.

Küsib Sirli: Mul on 4-kuune laps (poiss), kes saab rinnapiima (seda vähe, hakkab lõppema) ja rinnapiimaasendajat. Esialgu andsin talle Holle-nimelist rinnapiimaasendajat, kuid siis otsustasin edasi andma hakata Aptamili (seda soovitas arst, sest see olevat rinnapiimale sarnasem). Nüüd tekkisid poisil jalgadele väikesed valged täpikesed ja ümber punased laigud ja samuti läks üks põsk karedaks ja punaseks. Kas see on allergia? Kas tohin edaspidi Aptamili anda?
Vastus: Kerge nahakaredus ei pruugi veel olla allergia, samuti mitte jalgadel olevad täpikesed. Alati on kasulik mingite nahanähtude ilmnemisel vaadata üle pesemisvahendid. Võimalik, et olete nende valikus midagi muutnud. Kuna teie laps saab ka rinnapiima, mõelge läbi enda toit – järsku olete söönud mõnda allergiat tekitavat toitu või maiustusi. Kui ei selgu midagi, siis pidage kahtlust tekitava toidu (Aptamili) andmises mõnepäevane vahe ja sellega näete, kas naha punetus või karedus väheneb. Üheks allergia tundemärgiks on ka nahasügelus. Laps muutub rahutuks, niheleb, tahab kratsida. Kui ka seda pole, siis võib aidata karedatele kohtadele niisutava kreemi kasutamine. Kui aga punetus ja/või sügelemine kestab pikemat aega, tasub nõu pidada arstiga.

Küsib Erika: Laps on 7-kuune ja keeldub lutipudelist aga sööb hea meelega tilaga pudelist. Olen lugenud, et tilaga pudel on üle aastaste lastele mõeldud.
Kas nii vara võib anda tilaga pudelist süüa ja kas see kahjustab lapse igemeid ja hambaid?
Lapsel ei ole veel ühtegi hammast suus, kas hambad liiga hilja peale ei jää?

Vastus: Ideaalne on, kui 8-9 kuu vanune laps joob piima tassist. Esialgu see ei õnnestu hästi, kuid õpetamine vajab kannatust. Kuna teie laps keeldub lutipudelist, siis proovige teda hakata harjutama tassist jooma. Esimene tass peaks olema kerge ja kahe sangaga, siis on lapsel seda hea hoida. Tass võib olla tilaga, sellest ei juhtu midagi halba. Ärge aga ööseks andke lutipudelit, siis on oht kaariese tekkeks!
Hambad tulevad kindlasti suhu. Võimalik, et ka kellelgi pereliikmetest on olnud hiline hammaste lõikumine.

Küsib Kelly: Laps on kuu ja nädal vana ning rinnapiimal. Juba enne rasedust oli mul tegu kõhupuhitustega, aga peale sünnitust on asi päris hulluks läinud ja see avaldub ka lapsel. Öeldakse, et laps reageerib ema toidule, aga näljas ma ju ometi olla ei saa! Kas variant oleks siis lõpetada rinnapiimaga toitmine?
Olen loobunud piimast, enamikust nisujahu toodetest, šokolaadist, kohvist, kurgist, enamikust puuviljadest, kalast, kartulist. Joon vett või ravimteesid, söön makaronitoite, ilma piimata putrusid, loomaliha ning hautatud porgandeid.
Kas oleks vajalik siis teha mingid teste, et teada saada täpsemalt, miks mu organism toidule sellisel moel reageerib?!
Südamest soovin siiski rinnapiimaga toitmist jätkata.

Vastus:
Enda toidu osas peate kindlasti konsulteerima perearstiga. Arvan, et teile on antud soovitusi süüa sageli ja vähe korraga, närida toit korralikult läbi. Vürtsised ja rasvased toidud võivad suurendada gaaside hulka. Kuid näljas ei või olla! Selliste suurte toidupiirangute korral tekib vajalike toitainete puudus. Näiteks kaltsiumi annate rinnapiimaga suhteliselt palju ära, seda on kindlasti juurde vaja eelkõige piimast ja piimasaadustest.
Laps reageerib ema toidule, kuid imikutel kipuvad tihti olema gaasivalud 2-3 elukuul. See ei välista rinnapiimaga toitmist.Teie toitumisalase konsultatsiooni käigus annab perearst ka nõu, kuidas lapse gaasivaludega toime tulla.
Üks parimaid võtteid lapse gaaside korral on see, kui panete teda hästi sageli kõhuli, teete päripäeva suunas kerget kõhumassaaži ja panete sooja õli kompressi kõhule.

Küsib Liisi: Rasedusega võtsin palju kilosid juurde. Maha lähevad aga peale lapse sündi väga raskelt ja aeglaselt. Samas on kogu aeg kange koogi-isu. Mida ja kuidas peaks sööma, et magusaisu saaks rahuldatud aga kilod kaoks?

Vastus: Imetamise ajal võib hakata kaalulangetamisele mõtlema siis, kui rinnapiima tootmine on korralik! See tähendab mitte enne lapse pooleteise kuuseks saamist. Kui laps imeb korralikult, siis kulub päris palju energiat piima tootmiseks. Sellega hakkavad ka kilod langema. Vähehaaval tuleb hakata toidukoguseid piirama, kuid magusaisu vähendamise üheks võtteks on regulaarne söömine!
Sööge vähem korraga, kuid ärge jätke ühtegi toidukorda vahele! Neid peaks olema kolm ja lisaks mõni vahepala puuvilja või jogurti näol. Pikemaks ajaks täidavad kõhtu kiudainerikkad toidud, sellepärast sööge täisteraleiba, odra- ja tatratanguputru. Mitte liialdada! Kui kõht on täis, ei tule ka tordi isu.
Ka vee joomine võib aidata. Imetamise ajal on janu suurem, vesi täidab kõhtu lisakaloreid andmata.
Nipp, mis aitab vähem maiustada, on ka see, kui panete oma maiustused külmkappi. Külma kommi või kooki ei söö nii palju!

Uusi küsimusi võib saata aadressile emmedeklubi@luxfilm.ee.