Kadri Palta,Politseiameti pressiesindaja:

Internetist autoriõigusega kaitstud lugude arvutisse tõmbamine, plaadile kirjutamine ja seejärel plaadi maha müümine või kinkimine on kriminaalkoodeksi järgi karistatav. Kriminaalkoodeks sõnastab selle järgmiselt: piraatkoopia käitlemine, s.o kauplemine, avalik esitamine ning riiki sisse- ja väljavedu.

Enda tarbeks plaadi kirjutamine ei ole karistatav. Niipea, kui seda plaati hakatakse käitlema, müüma, kinkima, vahetama, on tegemist kuriteoga intellektuaalse omandi vastu. Kuritegu toimub ka, kui plaadi edasimüümisel ei võeta vaheltkasu, vaid müüakse see edasi plaaditooriku hinnaga.

Eestis kehtiva autoriõiguse seaduse järgi pole ka vahet, millise kvaliteediga on plaadile salvestatud pala. Kuigi mõned interneti muusikavahendusprogrammid pakuvad viletsama kvaliteediga muusikat, nimetades seda n.ö demovariandiks, pole seaduse jaoks seda vahet olemas.

Kui inimene mängib internetist tõmmatud ja plaadile võetud muusikat ette kodus oma sõpradele, siis see pole kuritegu. Kuriteoga on tegemist aga siis, kui muusika mängimine toimub avalikus kohas. Näiteks klubis, kohvikus, aga ka väljakul, tänaval, võimlas, käimlas, saunas, ühissõidukis jne. Piraatkoopiaga kauplemise eest võib karistada rahatrahvi või arestiga või vabadusekaotusega kuni kahe aastani. Piraatkoopia valmistamise eest võib karistada rahatrahvi või vabadusekaotusega kuni kolme aastani. Piraatkoopia avaliku esitamise eest ootab patustajat rahatrahv või vabadusekaotus kuni kaks aastat.

Sport. Kuidas vältida vigastusi suusamäel? Kuidas ära tunda tõsist, arstiabi vajavat vigastust?

Kaidu Meitern, spordiarst:

Alati talvisel ajal, nii ka sel talvel, lisandub ortopeedi vastuvõtule üks kontingent patsiente – vigastatud mäesuusatajad. Põhiliseks vigastuskohaks on põlv, harvem õlaliiges. Kahjuks on vigastused raskusastmelt sageli tõsised: liigesesisesed luumurrud, sidemete rebendid. Seetõttu nõuavad sellised vigastused alati korralikku diagnostikat, ravi ja rehabilitatsiooni.

Lohutuseks vigastatutele võib öelda, et kaasaegne liigeskirurgia on siiski sellisel tasemel, et suurem osa vigastustest saab ravitud ja patsient võib mõne aja pärast slaalominõlvale tagasi pöörduda. Kui kiiresti, sõltub just sellest, kui hästi on organiseeritud taastumine. Vigastuste ravi teeb patsiendisõbralikumaks see, et kaasajal kasutatakse jala liikumatuks seadmiseks kipsi asemel palju kõiksuguseid liigestugesid ehk brace’e.

Esmaabiks vigastuse korral on ikka jää, tugiside ja rahu. Seejärel arsti külastus, kes määrab vajaduse korral kas röntgen- või magnetresonantsuuringud.

Kuidas eristada kergemat ja raskemat vigastust? Kergema vigastuse puhul peaksid valu sümptomid iga päevaga vähenema, liikuvus paranema. Kui vigastuse järgselt tekib turse, tuleks igal juhul arsti poole pöörduda.

Kuidas vigastusest hoiduda? Hea on see, kui inimene on eelnevalt spordiga tegelnud – siis ta oskab oma keha paremini valitseda, ka kukkumisel. Spordiga tegelemine hoiab lihased toonuses, seetõttu ei teki kukkumine nii lihtsalt. Harrastussportlased küsivad ka seda, et kas peaks kasutama profülaktilisi tugisidemeid põlvedele nagu elukutselised korvpallurid. Arvan, et kui tuleb tõsisem kukkumine ja tõsisem vigastus, ei need sidemed suurt aita. Ja eks õnne peab ka olema.

Tervis. Mis on nn mesinädalate põiepõletik ja kuidas seda ravida?

Galina Litter, naistearst:

Mesinädalate nn põiepõletikku esineb tegelikus elus kindlasti rohkem, kui sellele mõeldakse ja diagnoositakse. Patsient teab vaid ise, kas kaebused on seotud klassikalise mesinädalaga või lihtsalt uue partneriga. Kaebused on seotud ebamugavusega urineerimisel, mille sümptomi nimetus on düsuuria: valulikkus, kipitus, sügelus ureetra piirkonnas, valulikkus urineerimisel, urineerimistung jpm. Kui patsient pöördub selliste kaebustega (pere)arsti poole, määratakse sageli uriinianalüüs. Tavaliselt ei leita patoloogiat ega ka põletikku.

Samuti tulevad naised sageli naistearsti juurde teise kaebusega. Nad kurdavad ebamugavusi vahekorra ajal. Sel puhul on tegemist – düspareuuniaga. Ka need patsiendid teavad, et tehakse mitmeid uuringuid, aga mingit patoloogiat ei leita. Seega, kaebused on seotud erinevate ainulaadsete organismide mikrofloora segunemisega, mis peremeesorganismis võib põhjustada ebamugavust.

Soovitused: jälgida intiimhügieeni, kasutada apteegi intiimhügieenivahendeid, näiteks Dercome Femme’i ja vajadusel libiaineid, näiteks Gleitgelen. Kui need abinõud ei aita ja vaevused on kestnud üle 7 päeva ning süvenevad, tuleks pöörduda naistearsti poole.

Soovitan olla positiivne ja terve ning nautida mesinädalaid, kuid teha ka ettevalmistusi igasuguste ebamugavuste vältimiseks.