Sylvia Youngi teatrikoolis on karjääri alustanud näiteks Baby Spice ehk Emma Bunton, kolm neljast All Saintsist, brittide teismeline muusikasensatsioon Billie, teletähed Denise Van Outen ja Nick Berry, suurem osa briti ülimenuka seebiooperi “Eastenders” ja teiste menusarjade tegelastest ning peaaegu kõik praegu edetabeleid vallutavate popbändide lauljatest.

“Vorstivabrik”

Kui nende noorte ja kenade inimeste andekuses, sügavuses ning nende olemasolu mõttekuses ongi kriitikud sageli kahelnud, siis üks on kindel: nad on kõik kuulsad, vähemalt omal maal, jõukad, ja – nagu näib – ka õnnelikud. Kes kuulsaks saada ei ihka, sel pole Youngi kooli asja.

Koolis on ruumi vaid 150 9-16aastasele õpilasele, igal aastal võetakse vastu paarkümmend uut õppurit. Tahtjaid on tuhandeid. Auahneid vanemaid ning nende niisama kuulsushimulisi võsukesi ei peleta seegi, et kooli on pilkavalt vorstivabrikuks nimetatud.

“Jah, eks ta seda ju on,” naerab Sylvia Young, 60, muheda olemisega vanaemalik daam. “Kuid need on ükshaaval valmistatud vorstid, mitte masstoodang.”

Kirjandust ja stepptantsu

Esmaspäevast kolmapäevani käib Youngi koolis igati tavaline õppetöö – lapsed kannavad koolivormi, õpivad ajalugu, matemaatikat ja kirjandust, nagu iga teisegi kooli õpilased. Kuid neljapäeval ja reedel vahetavad lapsed koolivormi trikoode või dresside vastu ning asuvad õhinal “ametioskusi” omandama. Õppekavas on stepptants, näitekunst ning kõnetehnika. Koolipäevad on pikad, kuna tavakooli õppeplaan on Youngi koolis kolmele päevale kokku surutud.

Kui välja arvata see, kui innukalt lapsed koolitundides iga küsimuse peale käed püsti ajavad, näevad ka nood tulevased staarid üsna tavalised välja. Ent nende sihid on selged – kes näeb oma tulevikku popmuusikas, kes teles, kes on juba edukalt läbi löönud mõnes menukas Londoni teatrilavastuses.

Auahned põnnid

Vähemalt iga kolmas kavatseb enne kuulsaks saamist (või samal ajal) siiski ka kõrghariduse omandada, vaimuannetest neil puudust ei tule. Nagu ka auahnusest. “Muidugi tahan ma kuulsaks saada,” kuulutab Steven Webb, 14, kes on publiku ees esinenud 3. eluaastast peale. “Ma ei tea veel, mis ma siis teen, kui minust õudusfilmide lavastajat ning staari ei saa…”

11aastane Hannah Louise Edwards on Youngi koolis olnud vaid seitse nädalat, kuid temagi ei jää ajakirjanikele vastust võlgu: “Ma tahaksin vist poptäheks saada, ma arvan,” ütleb Fred Astaire’i ja Britney Spearsi imetlev tüdrukuke kõhklevalt. Tema elulookirjelduses seisavad juba osatäitmised “Hüljatutes” ja “Helisevas muusikas”.

Emma Bunton ei jõua Youngi juures saadud haridust ära kiita, samal ajal kui All Saintsi õed Appletonid on kuulutanud, et “see oli halvim aeg meie elus”. Nojah, Appletonid viskas vahel väga karmi käega Young omal ajal koolist välja… nagu kunagi ka oma tütre Francise, praegu tuntud ja auhinnatud näitleja.

Kuulsaks kooli kaudu

Ka Young tahtis lapsepõlves näitlejana kuulsaks saada. Üheksalapselisest töölisperest pärit tüdrukule saatus seda ei lubanud. Ta kartis lavale minna.

Nähes, et lavakarjäärist ei tule midagi välja, tegigi Young algust teatrikooliga, seda juba 1972. aastal, kasseerides õpilastelt sisse 10 penni nädalas. Praegu on õppemaks 4500 naela, kuid enamik õpilasi saab seda endale lubada vaid tänu kooli toetusele. Ning lõpuks on Young, tänu ärivaistule ja õpilastele, ka ise kuulsaks saanud.

The Observer