Reisibüroo Susan Reisid pakub näiteks varianti veeta lõunanaabrite juures 5. ja 6. mai ning vaadata rahvusooperis Mozarti ”Võluflööti”, lisaks tutvuda koos giidiga põhjalikumalt nii Riia vanalinna kui ka ooperiteatri endaga (teatrireisi hind 1599 krooni inimese kohta, püsikliendile hinnasoodustus 5%).

Disainerina töötav Jaanus Koov otsustas sõita Riiga ooperisse pärast seda, kui oli Klassikaraadiost kuulnud, kuidas keegi muusikainimene lätlaste lahedat lavastust ennastunustavalt kiitis. ”Pöördusin piletite hankimiseks Estoniasse, aga sealt öeldi, et Eesti ja Läti rahvusooperid teineteise pileteid ei vahenda. Soovitati broneerida Internetist www.music.lv/Opera, mis osutus väga asjalikuks ja käepäraseks leheküljeks,” meenutab Koov. ”Lätis nähtu täitis ootused: kõik solistid olid maailmatasemel, lavastus ise oli meeletult kallilt tehtud ja suhteliselt avangardne, palju kasutati elektroonikat. Näiteks Võluflööt muutis etenduse jooksul pidevalt värvi, lauljad sõitsid liikuvatel alustel laval üles-alla, vahepeal laulsid vahu sees, kos-tüümid olid lahedad.” Omaette vaatamisväärsus on ka lätlaste ooperimaja. ”Klassikaliselt ilutsev ja suurejooneline ehitis, millele on tehtud hästi sobiv modernne juurdeehitus,” räägib Koov.

Keda ooper ei köida, aga Riiat tahaks näha, võib valida Tiit Reiside pakutava ”Laupäeva Riias”, 250-kroonise reisihinna sees on linnaekskursioon. Kevadine Riia uhkeldab juugendstiilis hoonete, sajanditevanuse Toomkiriku ja Toomväljakuga, võrratut vaadet linnale pakub Peetri kiriku torn. Huvilisi ootavad loomulikult ka Riia loomaaed, tuletõrjemuuseum, okupatsiooni muuseum, Mentzendorffi maja ja vahakujude muuseum. Vähemalt 30-inimeselistele gruppidele pakub firma Riia külastust ka vabalt valitud päeval. Reis sobib eriti hästi lastele, peale linna vaatamist võib valida veepargi Akvalandija või automuuseumi külastuse, mille eest tuleb eraldi maksta.

MUUSIKAELAMUS SKANDINAAVIAST. Lähivälismaale vaheldust otsima on kindlasti mõtet sõita ka nendel, kelle lemmikstaar tänavu Eestisse kontserti andma ei jõua. Kättesaadavaimad paigad kontsertelamuse püüdmiseks on loomulikult Helsingi ja Stockholm. Suurimatest nimedest toob algav suvi Skandinaaviasse legendaarse ameerika rockpundi The Eagles (Helsingi Hartwall Areenas 1. juunil ja Stockholmi Globenis 3. juunil). Juuni lõpus rokivad Skandinaavias Austraalia veteranid AC/DC (Göteborgi Ullevi staadionil 24. juunil ja Helsingi olümpiastaadionil 26. juunil).

Kes aga tahab näha Bon Jovi’t (31. mail), The Offspringi (10. juunil), Gunsn’Roses’t (25. juunil), Bob Dylanit (29. juunil) või Suzanne Vegat (3. juulil), peab igal juhul Rootsi sõitma, sest nende artistide tuur Helsingisse ei ulatu. Stockholmi tuleb juuli alguses ka U2 (kontserdid Globenis 9. ja 10. juulil), kuid legendaarsete iirlaste ammu välja müüdud show’dele pileti hankimine võib osutuda problemaatiliseks. Vanema rockmuusika austajatel tasuks aga sõita Helsingisse 1. juulil, sest siis tuleb Hartwall Areenas lavale Neil Young.

Soome ja Rootsi pop- ja rockkontsertide piletite hinnad jäävad reeglina vahemikku 600-700 Eesti krooni, The Eaglesi ja U2 kontsertidel ulatuvad paremate istekohtade hinnad üle 1000 krooni.

Kes ühe artisti nägemise pärast välismaale sõita ei raatsi, võib valida oma eelistustele vastava arvukate Soomes, Rootsis ja Taanis toimuvate festivalide hulgast.

Kõige suurem ja tuntum Skandinaavia festival on Taani väikelinnas Roskildes tänavu juba 30. korda peetav ja neli päeva (28. juuni -1. juuli) kestev rockipidu. Peaesinejate hulgas seekord Bob Dylan, Robbie Williams, Gunsn’Roses, Neil Young, Beck, Basement Jaxx, Nick Cave, Coldplay, P.J. Harvey jt. Roskilde festivalipilet maksab 1870 krooni, Eestis vahendab pileteid Piletilevi. ”Eestlaste huvi Roskilde vastu kasvab iga aastaga,” rõõmustab Piletilevi tegevdirektor Kristjan Tiik. ”Kuigi jätkuvalt on eestlastele iseloomulik otsustamise jätmine viimasele minutile – siis aga on piletid kallimad.”

Veel on võimalik pileteid osta ka 12. mail Kopenhaageni Parken staadionil toimuvale Eurovisiooni lauluvõistluse finaalkontserdile. 35 000 kohapeal eurovisiooni jälgiva inimese hulka pääsemine läheb maksma 1707 krooni, pileteid pakub K-Reisibüroo. ”Kallis lõbu,” hindab eurovisiooni eestipoolne projektijuht Juhan Paadam. ”Kuigi Kopenhaageni piletid pole kaugeltki kõigi aegade kalleimad eurovisioonipiletid, Iirimaal on küsitud ka 5000-kroonist piletihinda. Minu arvates on aga elamus hiigelshow’st seda hinda väärt.”

Soome kuulsaimad festivalid on Provinssirock (15.-17. juuni Seinäjoel) ja Pori Jazz (14.-22. juuli).

Provinssirocki peaesinejad on Limp Bizkit, Manic Street Preachers, Outkast, The Offspring, kolme päeva pilet maksab eelmüügist 1025 krooni. Pühajärve Beach Party festivaliga samasse Yourope festivaliketti kuuluv Soome rockipidu pöörab sarnaselt Roskildele tänavu erilist tähelepanu festivali külaliste turvalisuse suurendamisele.

Soome mastaapse jazzfestivali Pori Jazz magnetid on tänavu Manhattan Transfer, Erykah Badu, John Hammond, Gary Moore, Robert Cray ja St Germain.

NORRA JA TAANI HINGEMATTEV LOODUS. Kes ei pea vajalikuks oma Taani-sõitu ilmtingimata eurohittide või rocki-mölluga vürtsitada, võib valida näiteks Tiit Reiside pakutava nädalase ringreisi ”Kuninglik Taani”. Vaadatud saavad Kopenhaageni vanalinn, Carlsbergi õlletehas, Rosenborgi loss, Lois Tussaud’ vahakujude muuseum, Tivoli, kaunite lubjamaalingutega külakirikud, Taani esimene pealinn Roskilde, kuninglike tseremooniate toimumispaik Fredericksborgi loss ja Põhja-Euroopa suurim ballisaal, kus tänapäeval toimuvad riiklikud vastuvõtud. Silmailu pakub Møni saar, mille 8 km pikkune ja umbes 120 m kõrgune valgetest kriidikaljudest rannik on üks kaunimaid looduslikke vaatamisväärsusi Taanis. (Reisi hind 4900 krooni).

Kui lähemad naaberriigid nähtud, võiks pilgu pöörata hingematvalt kauni loodusega Norra poole. Nädalasele reisile Kesk-Norra viikingite radadel kutsub näiteks reisibüroo Germalo Reisid, Norra magnetiteks on nii pealinn Oslo kui romantiline Bergen, imekaunid fjordid ja kosed. Germalo pakutav Norra tuur tutvustab maailmakuulsaid palkkirikuid, viib külalised laevasõidule läbi Norra kõige pikema ja tuntuma fjordi – Sognefjordi. Eksootikat ja närvikõdi pakub köisraudteesõit Fløeni mäele, kust avaneb imeilus vaade Norra endisele pealinnale Bergenile. Võimsat looduselamust pakub Hardangervidda mägiplatoo ja kuulus Vøringfossi kosk, külastatakse ka Holmenkolleni suusakeskust ning viikingite laevade muuseumi. Nädalane reis maksab 4590 krooni (soodushind 4360), värske mägiõhk pealekauba.

TRADTITSIOONILISED SKANDINAAVIA HITID. Kindlasti ei tasuks ära unustada ka naabrite pakutavaid traditsioonilisi pereturismi magneteid nagu Soome Serena veepark või Rootsi Kolmåardeni loomaaed ja Pipimaa.

Eckerö Line’il kestab kuni 20. maini kampaania ”Soodsalt Serenasse”, kus põhja-naabrite veepargi külastus läheb ühele inimesele maksma 760 krooni, lastele on soodustused. Tallink pakub kahepäevast Serena veepargi paketti hinnaga alates 1295 kroonist (4-11-aastastele lastele alates 550 kroonist ja 12-17-aastastele alates 1095 kroonist). 1295 kroonist nädalalõppu Serenas pakub ka Reisiekspert.

Viiepäevast lastele mõeldud Rootsi reisi pakub näiteks Reisiekspert, 5565 kroonise hinna sees on sissepääs Kolmåardeni loomaaeda, delfiinide etendusele, safariparki ja lastemaailma. Neljapäevast perekruiisi Stockholmi pakub Tallink, 2000 kroonist algavate hindadega reisiga kaasnevad soodustused sissepääsul Stockholmi kuulsatesse Aquaria ja Vasa muuseumidesse.

Kasulikud lingid

• www.tiitreisid.ee • www.germalo.ee • www.tallink.ee • www.eckeroline.ee • www.serena.fi • www.music.lv/Opera (Läti rahvusooperi piletid) • www.lippupalvelu.fi (Soome ürituste piletid) • www.biljett.se (Rootsi ürituste piletid) • www.roskilde-festival.dk • www.piletilevi.ee • www.yourope.org (Euroopa noortefestivalide kett, kuhu kuuluvad ka Soome Provinssirock ja Eesti Pühajärve Beach Party festival) • www.porijazz.fi • www.provinssirock.fi