Kergemale tööle. Raseduse ajal on naisel, kes töötab raskel või tervist kahjustaval tööl ja kellele arst on vormistanud vastava haiguslehe, õigus nõuda töötingimuste kergendamist või üleviimist teisele, kergemale tööle, kusjuures palgavahe hüvitab haigekassa.

Kui tööandjal sellist tööd anda ei ole ja seda on kinnitanud ka tööinspektor, vabastatakse tulevane ema haiguslehel näidatud ajaks tööst ja makstakse talle haigushüvitist 80 protsenti ühe kalendripäeva keskmisest tulust päevas.

Rasedat ei tohi rakendada ületunnitööle, s.t tööle üle kokkulepitud tööajanormi, öötööle (22.00–06.00) ega tööle puhkepäeval isegi sel juhul, kui ta ise sellega nõus on. Rasedat ei ole lubatud saata komandeeringusse.

Tööandja on kohustatud viima raseda naise üle osalisele tööajale, kui viimane seda soovib. Sel juhul makstakse ka palka võrdeliselt töötatud ajale ning väheneb keskmine palk.

Puhkust peab rasedale naisele andma siis, kui ta seda soovib ja seda täies ulatuses ka sel juhul, kui ta ei ole veel esimest tööaastat ära töötanud.

Töölepingu lõpetamine. Raseda töölepingu lõpetamine koondamise, ametikohale või tehtavale tööle tööoskuste või tervise tõttu mittevastavuse, pikaajalise töö-võimetuse ja korruptiivse teo tõttu on täiesti keelatud.

Ainult tööinspektori nõus-olekul võib raseda töölepingu lõpetada ettevõtte, asutuse või organisatsiooni likvideerimise ja tööandja pankrotistumise korral.

Tööinspektori luba on tarvis ka siis, kui raseda tööleping lõpetatakse katseaja ebarahuldavate tulemuste tõttu või põhikohaga töötaja töölevõtmisel, samuti karistusena vallandamisel töökohustuste rikkumise, usalduse kaotamise või vääritu teo tõttu.

Tööinspektor peab kontrollima ja hindama kõiki töölepingu lõpetamise asja-olusid ja andma oma nõus-oleku ainult siis, kui lepingu lõpetamine on tõesti möödapääsmatu.

Rasedusest teatamine. Seadus ei sätesta, millal täpselt peab naine oma rasedusest tööandjale teatama, kuid vaidluste vältimiseks oleks mõistlik seda üsna aegsasti teha.

Individuaalse töövaidluse lahendamise seaduse järgi on töölepingu lõpetamine ebaseaduslik ka siis, kui töö-andja ei olnud selle lõpetamise ajal keelavast asjaolust – rasedusest – teadlik. Kui aga töötaja sellest õigeaegselt ei teatanud ja tööandja ei saanud sellest teadlik olla, võib töövaidluskomisjon või kohus hüvituse või keskmise palga nõude rahuldada osaliselt või jätta hoopis rahuldamata.

(Järgneb.)