Kuid enne kui hangite endale tuhkru, mõelge hoolega. Sageli peavad need vaesed loomad kodu vahetama, enne kui omanik aru saab, kui palju see loom tegelemist tahab. Tuhkru pidamine võrdub koerapidamisega. Teda ei saa kauaks üksi koju jätta ja temaga peab pidevalt suhtlema. Kindlasti soovitan võtta kutsika kasvataja käest, sealsed loomad on rohkem harjunud inimestega ning “kodustatud” ja leebema iseloomuga.

Tuhkru uni tuleb võrkkiiges

Tuhkrud kasvavad umbes poole meetri pikkuseks ja kaaluvad poolest kilost kahe kiloni. Isased on suuremad kui emased. Värvuseid on mitmeid, on valgeid ehk albiinosid, soobleid ja pastelle. Neil loomadel on suhteliselt tugev spetsiifiline lõhn.

Tuhkru pidamiseks peab kindlasti olema puur, kuid ta ei ole loom, keda saab kogu aeg puuris hoida. Ühele loomale soovitatakse puuri suurusega 60x100x60 cm.

Puuris peab olema pesakast ja liivakast, sööginõud ning joogipudel. Ei puur ega nõud ei tohi sisaldada tsinki, see on tuhkrutele mürgine. Soovitav on ka “võrkkiik”, kus nad väga meelsasti magavad.

Kui pere on kodus, võib loom olla lahtiselt. Tuhkur õpib kasutama liivakasti oma hädade tegemiseks. Korteris võiks kaste olla rohkem kui üks. Liivaks sobib mittepaakuv kassiliiv. Kuid kui loom on üksi kodus, siis on targem sulgeda ta puuri. Oma elava loomuga võib ta tekitada parasjagu pahandust. Ta ronib igasse pilusse ja prakku, närib kõike, mis tundub huvitav ning hüppab igale poole, kuhu iganes suudab. Hirmutunne tal puudub ja seetõttu võib ta end kergesti vigastada. Kindlasti peab vaatama, et näiteks WC-poti kaas on kinni ja turnimisvõimalused turvalised. Loom õpib avama ka uksi.

Kui loom peab olema palju üksi, siis on mõistlik võtta kaks looma, sest üksik ja igavlev loom võib hakata masendusest norutama.

Tuhkrut peab tõstes toetama esijalgade tagant ning tagumikust.

Keskmiselt elavad tuhkrud u 5 aasta vanuseks, hea toidu ning hooldamise korral ka kauem.

Tuhkru toit ja mänguasjad

Toit

• Parim toit on just tuhkrutele mõeldud kuivtoit. Kui seda hankida ei õnnestu, võib looma sööta ka kassidele mõeldud kuivtoiduga. Vahetevahel võib loomale pakkuda looma-või kanaliha. Seda pisikeste tükkidena ja mitte eriti palju korraga. Soovitavalt keedetuna ja maitsestamata. Vahetevahel võib toidule lisada munakollast ja kala. Toit ja värske vesi peaks olema kättesaadav kogu aeg. Ei soovitata anda piima, leiba, makarone, riisi, suhkrut sisaldavaid toiduaineid ja kindlasti mitte konte. Tuhkrud kipuvad toitu peitma, seda jälgige eriti siis kui annate liha. Muidu võib teid hiljem üllatada mõni “ küpsema” pandud lihatükike diivanipatjade vahel.

Kehakaal

• Kui loom kipub end paksuks sööma, siis tuleb vähendada toidukogust ning viia sisse toidukorrad. Kuid talveks koguvad endale kõik väikse “polstri”, nii et jälgige, kas teie loom muutub ülekaaluliseks või kogub talvevarusid.

Mängud

• Loomal peaks kogu aeg olema tegevust, mänguasjadeks sobivad vastupidavast materjalist asjad, millest ei saa tükikesi lahti hammustada, ja pallid. Pappkarbi lammutamisest võib olla palju rõõmu. Kui unustate lahti mõne kapi või sahtli, siis oh seda tuhnimis-kraapimisrõõmu.

Ehmatav hais

• Tuhkur hammustab kui talle haiget tehakse või kui ehmub, tühjendab ta oma pärakupaunad. Sellega kaasneb tugev ebameeldiv hais.

• Tuhkrud võivad hästi läbi saada kasside ja koertega, kuid pisemate loomade puhul tabab neid “tapjainstinkt”, nii et ei tasu loota, et tuhkur sõbruneb teie meriseaga.

Emased-isased

• Väikelastega peredesse ei soovita, sest tuhkrud ei kannata mudimist-rabamist ning kasutavad enda kaitseks hambaid ja küüsi. Viimaseid soovitan pidevalt lõigata.

• Kui te ei planeeri pesakonda, siis peaks loomad steriliseerima-kastreerima. Isased loomad muutuvad rahulikumaks ning märgistavad vähem ja emastel ei tule siis jooksuaega. Ka pidavat sellega nõrgenema nende loomade lõhn. Emasloomade puhul on suureks mureks see, et kui nad ei paaritu siis nende jooksuaeg ei pruugigi ära lõppeda ja sellega kaasneb suur verekaotus ning lõpuks ka surm. Seepärast on soovitav üksik emasloom kindlasti steriliseerida.

Haigused

• Haigustele on nad ka suhteliselt vastuvõtlikud, näiteks võivad haigestuda inimeste grippi. Seega, kui olete haige, siis suhelge oma loomaga nii vähe kui võimalik.

• Tuhkrud nakatuvad ka koertekatku, mille vastu saab vaktsineerida, kuid koertele mõeldud vaktsiinid ei sobi. Vaktsineeritakse ka marutaudi vastu, kuid ka siin on arvamused erinevad. On risk, et loomad haigestuvad peale vaktsineerimist.

• Tuhkrutega saab käia ka õues jalutamas, selleks on sobivamad traksid, sest pea ja kael on ühepaksused ning kaelarihm libiseb üle pea. Suvel võib tuhkur saada kuumarabanduse, seega ettevaatust üle 30 kraadise soojaga.

• Kui soovite õues käia ka talvel, siis tuleb looma harjutada külmaga järk-järgult. Väga külmade ilmade puhul soovitan looma jätta tuppa või kasutada talveriideid!