Reisimist tuleb õpetada

Suvekodusse võetakse lemmikloom enamasti kaasa. Mida pisema loomaga on tegemist, seda vähem teda asukohamuutus häirib. Hamster tunneb end oma puuris ikka ühtemoodi, olgu see puur siis Tallinnas või Rannamõisas.

Kassidele-koertele peaks reisimist õpetama väikesest peale. Kui kutsikat või kassipoega on autosõiduga harjutatud, siis sujub ka pikem sõit probleemideta. Kui aga üritate kassiga, kes pealegi pole harjunud puuris või korvis olema, Eestimaa teise otsa sõita, siis peate küll kannatust varuma.

Kui koer kardab autosõitu, siis võib see olla tingitud eelnevatest ebameeldivatest kogemustest või läheb tal süda pahaks.

Harjutage teda olema algul seisvas autos, võtke ta sülle ja rääkige temaga rahustavalt. Kui ta on harjunud puuriga, siis tunneb end ilmselt puuris turvalisemalt.

Olete halvemast üle saanud, kui ta nõustub autos maiust vastu võtma. Sõitke algul lühikesi vahemaid, mis lõppevad mõnes mõnusas kohas.

Kasse oleks mõttekas õpetada reisima puuris või korvis.

Vajalikud reisitarbed

Alati tuleks kaasa võtta majapidamispaberit, kilekotte, käterätt. Kunagi ei saa kindel olla, mis juhtuda võib. Pikale reisile võib võtta natuke toitu, kuid erutunud loom tavaliselt ei söö. Joogivesi peab tingimata saadaval olema.

Väga kuuma ilmaga ei maksa pikemat teekonda ette võtta, kuid ka muul ajal ei tohi jätta looma seisvasse autosse istuma. Omanikule võib küll tunduda, et väljas polegi palav ja auto aken on ju lahti, kuid autosse üksi jäetud loom suudab erutudes oma kehatemperatuuri väga kiiresti eluohtlikult kõrgeks kruvida. Kuumarabanduse tunnused on kiire hingamine, kõhulahtisus, hingeldus ja tasakaalu kadu. Sel juhul tuleb loom kiiresti varju viia ja jahutada külma veega. Võtke kiiresti ühendust loomaarstiga.

Väikesed puuris elavad loomad on aga tundlikud tuuletõmbuse suhtes.

Enne suvekodusse minekut tasuks kontrollida, kas selleaastased vaktsineerimised on tehtud. Sageli unustatakse kassid vaktsineerimata, sest talvel nad ju õues ei käi ja kevadel, reisituhinas võib see kahe silma vahele jääda. Samas on vaktsineerimine hädavajalik, sest kui muidu tubane kass hakkab äkki suvilas väljas käima ja teiste kassidega kohtuma, võib ta kergesti haigestuda. Marutaudivastane vaktsineerimine on aga koertel-kassidel kohustuslik.

Kevadel kimbutavad loomi sageli puugid ning suve edenedes ning ilmade soojenedes aktiviseeruvad kirbud. Nii et iga-aastast puugi- ja kirbutõrjet on mõistlik alustada juba mais ja teha seda vähemalt oktoobrini.

Rästikud, puugid ja kirbud

Piirkonnas, kus on palju rästikuid, kuid arstiabi pole väga kiiresti kättesaadav, võiks loomaomanikul varuks olla paar Prednisoloni tabletti. Rästikuhammustus pole loomale küll nii ohtlik kui inimesele, kuid kuna loomal saab kannatada enamasti peapiirkond, võib tekkida eluohtlik hingamisteede turse. Sellisel juhul saab Prednisolonist kiiresti abi. Vahel harva võib ka mesilase või herilase nõelamisele nii ulatuslik turse kaasneda.

Ujumine ja grillpeod

Suvega lahutamatult kaasas käib ka päevitamine ja ujumine. Kangesti kuuma ilmaga pole mõistlik koera ega kassi randa vedada. Nemad ei mõista rannamõnusid nautida. Pikakarvaliste koerte ujutamisel peab neid pärast hästi kuivatama, et ei tekiks nn hot spot ehk märg ekseem. See kimbutab eriti neid koeri, kel vana talvekarv on korralikult välja kammimata. Ka on mõned koerad tundlikud mereveele (saavad peale ujumist nahapõletiku). Neid oleks mõistlik, kas üldse mitte ujutada või kui nad seda hirmsasti naudivad, siis peale ujumist du‰‰iga üle lasta.

Mõnele koerale saavad suvel saatuslikuks ohtrad grillipeod, kus lahked külalised üksteise võidu teda ribikontidega toidavad. Paremal juhul lõpeb see oksenduse ja kõhulahtisusega, kuid halvemal sooleummistuse ja operatsiooniga. Instrueerige oma külalisi ja ärge lubage neil koerale peolauast midagi anda.

Kui otsustate lemmiklooma reisile kaasa võtta, uurige täpselt järele, missugustel tingimustel te looma antud maale viia saate. Kui kohale jõudes selgub, et vajalikud vaktsineerimised on tegemata või osa pabereid puudu, ei jää muud üle kui tagasi pöörduda või koer hirmkallisse karantiini jätta.

Kui jätate looma kellegi hooleks või annate hotelli, on tähtis et informeerite seda inimest põhjalikult looma harjumuste, kommete ja söötmise kohta.

Mida vähem looma elu teie äraolekul muutub, seda paremini ta lahusolekut talub!