“Need, kes on korra gaasigrilli proovinud, eelistavad viimast,” ütles K-Raua ACE projektijuht Margus Saviste. Kuigi gaasigrill maksab rohkem ning on suurema hoolduskuluga, tasub selle soetamine tänu pikemale kasutuseale siiski ära.

Gaasigrille kahte tüüpi

Gaasigrillid võib jagada kaheks. Vanemat tüüpi grillides on toidu soojendamiseks laavakivid. Uued ja kallimad saavad kivideta hakkama, küpsetades liha leegijaotaja abil. Viimasel on leek ühtlasem ning ahi vajab vähem hooldamist. Laavakive tuleb kord aastas vahetada, kuna kasutamise käigus need kuluvad ja murenevad. Lisaks tuleb grill-ahju sisu kivipurust puhastada. Leegijaotaja puhul piirdub puhastus vaid toiduresti pesuga.

Saviste sõnul sobib gaasigrill majapidamisse, kus harrastatakse grillimist sagedamini kui kord nädalas. Viimane võimaldab ka rohkem erinevaid toite valmistada, näiteks wok-roogasid. Tema sõnul võib gaasigrilliga küpsetades toit kergesti kõrbema minna, kuid söegrillil jätab lihale süütevedeliku kõrvalmaitse.

Ehituse ABC tootejuhi Sergei Ivanovi sõnul nemad gaasigrille oma poodides ei müü, kuna inimesed eelistavad odavamaid söegrille, mida on ehitustarvete poes pakkuda 11 varianti.

Odavaim grillahi maksab 99 ja kalleim 820 krooni. Grillahju kuplite läbimõõt on 35-47 sentimeetrit. Ivanovi sõnul on nende ehituspoes kõige populaarsemaks müügiartikliks 375 krooni maksev malmgrill, mis meeldib ostjatele pikaajalise kasutus-aja tõttu. Tänaseks on malmgrillid ära müüdud. Müügil on ka ühekordsed kiirgrillid.

Saviste sõnul on K-Raua ACE keti poodides enim nõutud 795 krooni maksev, kahest söegrillahjust koosnev komplekt. Lisaks ahjule pakutakse poodides suures valikus grillimistarvikuid, mis maksavad 19 kuni 195 krooni. Peale tavaliste kühvlite-kahvlite on saadaval näiteks grillahjudele sobilikud teekannud.

Süsi on gaasist odavam

15-liitrine söekott maksab umbes 25 krooni ning 1 liiter süütevedelikku umbes 40 krooni.

Gaasigrillile tuleb lisaks osta ka gaasiballoon. 5-kilogrammine balloon maksab umbes 500 krooni. Edasine täitmishind sõltub gaasipakkujate hinnakirjast. Saviste sõnul jagub 5-kilo-grammisest balloonist umbes kuuks ajaks. 3-kilogrammine laavakivide kott maksab ligi 100 krooni ja sellest peaks jätkuma umbes kaheks hooajaks.

Gaasigrilli hooldus on Saviste sõnul lihtne. Enne esimest kasutust tuleks grilli täisvõimsusel umbes tund aega põletada ning enne igat söögitegemist umbes 5-10 minutit.

Kokk Margus Tammpere soovitab naturaalsust

Parima maitse saavutamiseks tuleks kasutada puidusüsi ja süüteainena tavalist toiduõli, mis välistab süütevedeliku kõrvalmaitse toidul.

“Arvan, et puhas looduslik menetlus on kõige parem,” ütles restorani Merineitsi peakokk Margus Tammpere. Tema sõnul tuleks grillimisel eelistada puitu, mis ei tohiks leegitseda, ja söed peaksid korralikult hõõguma.

Profid kokad kasutavad söe süütamiseks tavalist rapsiõli. Tuleb ainult jälgida, et sütt õliga päris ära ei leotataks.

Gaasigrillide puhul tuleks Tammpere sõnul kindlasti kasutada laavakive, kuna otsene gaasileek võib jätta toidule samuti kõrvalmaitse.

Parim grill-liha tuleb Tammpere sõnul siis, kui marinaad, liha ja tegija on kõik heal tasemel.

GRILLITUD KANAVARRAS

4 inimesele

• Koostisained: 4 kanafileed, 1/4 sidruni mahl, 1 tl soola, 1/2 tl küüslaugupipart, 1/2 spl rosmariini, 1/2 dl oliivõli, paprikapulbrit, grillvardad

• Serveerimine: Serveeri kohe pärast valmistamist.

• Valmistamine: Loputa ja kuivata kanafilee. Hõõru filee sidrunimahla ja õliga, maitsesta soola ja pipraga mõlemalt poolt. Puista üle rosmariini ja siis paprikapulbriga. Tükelda filee ja lüki vardasse, grilli 6-7 minutit.

• Lisandid: õlu

GRILLVARRAS

4 inimesele

• Koostisained: 4 grillvarrast, 4 sardelli, 1 sibul, 2 väiksemat suvi-kõrvitsat, 4 ‰ampinjoni, 4 viinamarjatomatit, 1/2 dl valmis grillkastet

• Serveerimine: Serveeri kohe kuumalt.

• Valmistamine: Pane grillvardad mõneks minutiks külma vette. Lõika sardellid ja suvikõrvits jämedateks viiludeks. Lõika šampinjonid neljaks. Lõika sibul ratasteks. Torka kõik vaheldumisi vardasse ja grilli paar minutit. Vahetult grillimise järel pintselda varras üle grillkastmega.

TULINE GRILLRIBI

4 inimesele

• Koostisained: 1 kg grillribi tükkideks lõigatult. Marinaad: 1/2 dl õunaveiniäädikat, 1/2 dl sojakastet, 1/2 dl toiduõli, 1/4 tl musta pipart, 1/4 tl ingverit. Grillkaste: 1/2 dl tšillikastet, 1/2 dl sojakastet, 1/4 dl veiniäädikat, 2 spl sinepit, 1/2 tl cayenne’i pipart või tabascot, 2-4 purustatud küüslauguküünt, 2 tl HP-kastet

• Serveerimine: Serveeri kohe pärast valmistamist.

• Valmistamine: Pane üks plastkott teise sisse ja sega nendes marinaadiained. Pane lihatükid marinaadi ja seo kotisuu kinni. Aseta liha jahedasse vähemalt kaheks tunniks. Võta liha marinaadist ja kuivata see enne grillimist. Kui küpsetad liha välisgrillis, süüta grill 20-25 minutit varem, et söed oleksid parajad. Tõsta lihatükid grillile. Grilli, kuni liha on küps ja kenasti pruun. Arvesta küpsetusajaks umbes 15 minutit kummaltki poolt. Küpsetusaeg sõltub ribi paksusest. Kui küpsetamisaega on järel veel 5-7 minutit, pintselda tükke grillkastmega. Küpseta kuldpruuniks. Lisa veidi soola.

• Lisandid: Kartul, salatid.