Konkursil „Maailma parima kujundusega raamatud 2013” (Best Book Design From All Over The World 2013) pälvis pronksmedali Ivar Saki Eesti kunstiakadeemia doktoritööna valminud raamat „Aa kuni Zz. Tüpograafia ülevaatlik ajalugu”.

Raamat leidis oma lõpliku formaadi üsna äraspidisel moel – kuigi juhendaja Mart Kalm teatas, et ülevaated ei mahu üldiselt doktoritöö formaati ning on vaja kitsamat fookust, otsustas Sakk koostada siiski teda huvitava tüpograafia ajaloo. See raamat on sündinud praktiku vajadusest – on küll pudemeid (raamatute kujul), kuid põhjalikku ja ammendavat ülevaadet teemast ei olegi. Nii on see raamat korraga nii tudengeile, kolleegidele kui ka iseendale.

Samal ajal otsustas Sakk, et viib oma uurimuses rõhu sisult vormile (õigemini saab sellisel puhul vormist sisu) – tegu on teadustöö ja vormiloome sünteesiga. Peale raamatu kaasnes tööga näitus.

Väitlused iseendaga

Kui tavaliselt on raamat suure hulga inimeste koostöö, kus lõikuvad ja põrkuvad teksti autori, kirjastaja, trükkali, fotograafi, müüja, illustraatori ja kujundaja maailm, siis sel korral pidi Sakk pidama maha enamiku neist väitlustest iseenda sees: „Selle tüpograafiaraamatu puhul olin mina ise teksti autor, fotograaf, toimetaja, kirjastaja ja kujundaja. Kuigi läbirääkimised eri rollide vahel polnud kerged, olid nad intellektuaalselt nauditavamad kui tavaliselt.”

Kuigi raamat on sündinud paljudele eeskujudele toetudes, on tulemus tavatult laiahaardeline. Teiseks ülioluliseks aspektiks peab Sakk oma raamatu ergonoomilisust.