26.03.2012, 02:00
Londoni restoran pakub pikkpoissi ja Vana Tallinnat
Eesti soost kokk Andrei Lesment juhib Londonis esimest Eesti kapitalil põhinevat Suurbritannia restorani.
Londoni Oxfordi tänavalt mõneminutise jalutuskäigu kaugusel asub Marylebone’i piirkond, kuhu suurest ostutänava tuhinast jõudnu tunneb järsku, justkui oleks ta sattunud väikesesse ja rikkasse Inglise külla. Puhtad tänavad ümbritsevad suursuguseid 19. sajandi korterelamuid ning hubaseid boutique’e ja restorane. Kui möödakäija pilk ühele restoranile pidama jääb ja selle avaral aknal asuvat menüüd skaneerima hakkab, jääb vahel inglise keelest vajaka: võib leida ka sellise roa, mille nime pole restoraniomanik pidanud vajalikuks tõlkida – nimelt „pikkpoiss”. Tegemist on esimese Suurbritannias asuva Eesti kapitalil põhineva restoraniga, millel nimeks koduselt kõlav Verru ja peakokaks Eestist pärit Andrei Lesment. Kokakoolitusega Andrei lahkus Eestist juba 1995. aastal. Täiendanud oma kokakunsti Rootsis ja Taanis, maabus ta kaks aastat hiljem Londonis. Julgeid aitavat õnn ja see Andreid tõepoolest ka saatis, kui ta legendaarse Savoy hotelli veinikeldris tööd leidis ja sealt juba kööki kokaks kutsuti. Londonis alustatakse kokakarjääri nullist ja nii tuli ka Andreil Savoys esialgu tegeleda pigem kartulikoorimisega. Savoyle järgnesid juba väljakutsuvamad rollid kokana mitmes soliidses toitlustuskohas, sealhulgas Michelini tärnidega restoranides Le Gavroche ja Pied A Terre. „Michelini tärniga restoranis töötamine on väga raske töö,” ütleb Andrei. „Töötasin 60–70 tundi nädalas ja oli tavaline, et olles kell üks öösel lõpetanud, tõusin kell viis hommikul jälle üles. Ma nägin selle aja jooksul kokkasid, kes ei pidanud stressile vastu ja sattusid kokaiini ja alkoholi kütkeisse. Mina ei lasknud ennast heidutada. Mul oli selge siht silme ees ja teadsin, kuhu soovisin jõuda.”