Eelmisel aastal diagnoosis kutsehaiguste kliinik 282 esmast kutsehaigust 247 inimesel, neist 150 olid mehed. Viimati oli nii vähe kutsehaigusi 1998. aastal, mil neid diagnoositi 269. Varem, 1994.-1997. aastal tuvastati kutsehaigusi alla 200 aastas.

Kaks viiendikku mullu diagnoositud kutsehaigustest oli vibratsioonitõbi, kolmandik ülekoormushaigus ja ligi kuuendik vaegkuulmine. Rohkem kui pool kutsehaigestujatest olid 51-60-aastased, vaid kolm kuni 30-aastased töötajad.

Prantsusmaa koolitab Eestis õpetajaid

Prantsuse saatkond plaanib Eestis luua prantsuse keele õpetajate koolitusvõrku, et tõsta keeleõpetajate taset ning õpilaste huvi. Kolme aasta jooksul õpetatakse välja kuni kaheksa prantsuse keele õpetajat, kes hakkavad omakorda õpetama järgmisi prantsuse keele õpetajaid.

Esimeses koolitustsüklis osalejad on juba üle Eesti välja valitud. Koolitus koosneb seminaridest ning loengutest nii Eestis, Prantsusmaal kui ka Lätis ja Leedus.

Töövaidluskomisjon lahendas rohkem kui 4000 avaldust

Mullu nõuti töövaidluskomisjonide kaudu kõige sagedamini saamata palka, lõpparvet ja kahjutasu töölepingu lõpetamise eest.

Teisel kohal olid tööraamatu või lõpparve kinnipidamise hüvitise nõuded ja kolmandal kohal töölepingu lõpetamise ebaseaduslikuks tunnistamise nõuded.

Kokku oli eelmisel aastal töövaidluskomisjonides lahendamisel ligi 4000 avaldust ehk sadakond rohkem kui aasta varem. Rahuldamata jäi 441 avaldust. Üle kahe kolmandiku kõigist avaldustest said komisjonid Tallinnast, Harju-, Tartu- ja Ida-Virumaalt.

BNS

Koolitusturul e-õppe teenused

Koolitajatel, ettevõtetel ning iseõppijatel on võimalik osta e-õppega seotud teenuseid, AS Trainator esitles e-kursuste loomise võimalusi, konverteerimisteenust ja näidiskursusi. Esialgselt koosneb teenus tavakursuste põhjal e-kursuste loomisest ja lähiõppe programmide konverteerimisest internetipõhiseks. .

Valmis eesti keele õppekomplekt

TEA kirjastus andis välja eesti keele õppekomplekti “Avatud uksed”, mis on mõeldud muukeelsele täiskasvanud keeleõppijale. Komplekti kuulub õpperaamat, töövihik, helilindid ja õpetajaraamat.

TjaK