Täna annab Eesti restoranide ja hotellide liit stipendiume parimatele kutsekoolide hotelli- ja toitlustus-eriala õppivatele noortele. Kuue stipendiaadi vahel läheb võrdsele jagamisele 10 000 krooni.

Peale stipendiumi kindlustatakse väljavalitud noortele ka töökoht mõnes restoranide ja hotellide liitu kuuluvas ettevõttes.

Stipendiumid saavad Ave Piikmann Tallinna majanduskoolist, Kati Jänes Eesti hotelli- ja turismimajanduse erakoolist, Ruta Sisas Olustvere kõrgemast põllumajanduskoolist, Virve Tomson Kuressaare ametikoolist, Annika Kalda Tartu toidutööstuse ja teeninduskoolist ja Heili Müristaja Tartu Ülikooli Pärnu kolledÏist.

Tänavu kandideerisid stipendiumidele üheksa kooli õpilased.

Naisi ohustavad rahustid

Psühhoaktiivsed ained võivad mõjutada naiste menstruaaltsüklit. Kuigi naised neelavad alla enam kui kaks kolmandikku depressiooni- ja närvilisuse vastastest ravimitest, on enamik teste tehtud meeste või isasloomade peal. Seetõttu kardavad teadlased, et need ained on naistele eriti ohtlikud.

Pingviinid peavad pidu

Keiserpingviinid on võimelised oma vanemate hääli kuulma koloonia kisast hoolimata. Nagu inimesed, on pingviinid vähestest elusolenditest, kes sellist võimet omavad. Seda aju omadust nimetatakse kokteiliefektiks – filtreerida välja tähtsusetut müra.

Keiserpingviinid elavad kolmesaja-tuhandelistes kolooniates, ent nad ei ehita pesi. Kui vanemad toidujahilt naasevad, peavad nad oma järglased sadade seast üles leidma. Siiani ei teata, kuidas see neil õnnestub, sest koloonia teeb pidevalt suurt kära. Küll aga on selgunud, et pisikesed pingviinid suudavad oma vanemad üles leida, kui ka nende hääled inimeste arvates suure linnukära sekka on mattunud.

Stressiemad sünnitavad stressilapsi

Austraalias Melbourne’is tehtud uurimuse järgi sünnivad stressis emadel lapsed, kes täiskasvanuna kannatavad kõrgvererõhutõve all. Uurimus tehti küll lammaste peal, kuid teadlased on kindlad, et tulemus kehtib ka inimeste kohta.

Läänemaailmas kannatab üle 45-aastastest naistest ja meestest kõrge vererõhu all 25 protsenti. See ohustab neid inimesi südameinfarktide ja veresoonkonna haiguste läbi.

Oodatakse meteooritormi

Novembri keskel võib juhtuda, et meteoorisadu hakkab häirima sideühendusi. Viimane säärane sündmus juhtus 1966. aastal, mil telekommunikatsioonide ühendus polnud nii igapäevane nagu praegu.

Ehkki enamik meteoore on pisemad liivateradest, liiguvad nad väga kiiresti – peaaegu sada kilomeetrit sekundis – ning seetõttu ohustavad satelliitide õrna elektroonikat.

Tartu Ülikool saab Steinway klaveri

Tartu Ülikool ja Vanemuise teater sõlmisid lepingu, millega ülikool saab endale hiljuti teatrile ostetud maailmatasemel Steinway klaveri.

Ülikool võttis teatrilt üle mullu veebruaris Steinway ostmisel ERA liisinguga sõlmitud lepingukohustused, ütles Tartu ülikooli pressiesindaja.

Teatrile varem sobinud Steinway jääb remondi käigus suuremaks ehitatava Vanemuise kontserdisaali jaoks väikeseks. Muusikaakadeemia rektori Peep Lassmanni sõnul on Steinway suurus ja kõla ülikooli aula jaoks sobivad.