Tartu Ülikooli sihtasutuse juurde loodi eile Gerda Spohri nimeline stipendium, mille eesmärk on keskkonnakaitsega seonduvat füüsikat õppivate üliõpilaste toetamine.

Stipendiumifondi algkapital 150 000 krooni moodustub varadest, mille ülikoolile on pärandanud Gerda Spohr. Stipendiumifondi investeerimisest saadava kasumi arvelt hakatakse välja maksma stipendiume, mida saavad taotleda Tartu Ülikooli magistri- või doktoriõppes füüsika õppijad. Esimene stipendium makstakse välja tuleva aasta sügissemestril.

Gerda Spohr sündis 1913. aastal Võisiku vallas ja suri tänavu mais Münchenis.

ELO presidendid õpivad edukuse nippe

Esmaspäevast reedeni õpetab Edukate Laste Organisatsioon Lääne Virumaal Karlepas klubi presidentidele organiseerimisoskusi ja juhtimistarkusi.

1000-liikmelise laste organisatsiooni presidendid valitakse 4.–9. .ja 10.–12. klassi õpilasklubide hulgast. Ühte klubisse peab koonduma vähemalt seitse õpilast samast või eri koolist. Lasteorganisatsiooni üldkoosolek peeti juunis, mil üldkogu valis uue juhtkonna ja töötas välja organisatsiooni uue mudeli. Edukate Laste Organisatsioon on endine Eesti Laste Organisatsioon.

Laev töötab päikese jõul

Päikesepaiste nimi anti maailma esimesele siseveekogude laevale, mis töötab täielikult päikeseenergial.

Saksa firma Siemens ja Austria laevaehitaja SUEK ühendasid oma jõud, et see keskkonnasõbralik turismilaev välja ehitada. Katamaraan on ehitatud kergest metallist ning sel on kaks mootorit, mis sõidutavad laeva kiirusega 16 km tunnis. Laeva katusele on paigutatud 45 suurt päikesepatareid, mis toidavad akusid. Akude abil saab laev sõita viis tundi isegi halva ilmaga.

Galaktika lähedane sugulane

Hollandi raadioastronoomid on avastanud galaktika, mis on meie Galaktikale nii lähedal, et tundub peaaegu sama suur kui täiskuu.

Kahekümne viie meetrise raadioteleskoobi abil leitud tähesüsteem kiirgab neutraalse vesinikugaasi lähetatud raadiolaineid. Seda pole enne kunagi nähtud, sest on liiga tuhm ja enamik selle valgusest neelatakse Linnutee tolmu poolt. See galaktika asub meist 20 miljoni valgusaasta kaugusel.