Olgu jõuluvanadega kuidas on, aga näärivanadega on selge sott. Need on puhtalt eestimaised elukad ja võime täie kindlusega väita, et kõik Maakera näärivanad tulevad Põlvast. Mitte päris sealtsamast vabrikust, kust Maakera supid ja karbitoidud, aga üsna lähedalt küll. Ega keegi päris täpselt ei tea, kus sambla all see näärivanade pesavärav just on, kuid aimatakse nii mõndagi. Igal juhul on loomulik, et Maakera parimad näärivanad veavad headele eesti inimestele kodudesse nii suitsukalkuniga jõulusuppi kui talvist metsseakastet. Kapsapurkidest kõnelemata. Jõulukuu käib, näärikuu on tulekul – ei siin hõlpu ole.

Sestap on praegu põhjust vaadata isuka pilguga üle Maakera uudislikud talvetoidud. Jõulusupp suitsukalkuniga on erksa värvi ja maitsega püreesupp, milletaolist Eestis varem pakutud ei ole. Raskete roogade vahele igati tervistav ja mõnus söögipoolis. Kerge ja kreemjas leem sobib sama hästi suurema söömaaja sissejuhatajaks.

Ka karpi pakitud talvine metsseakaste on uutmoodi roog – pannil soojendamine võtab vaid paar minutit, aga kartuli või riisi peaks enne muidugi keema panema. Hea kapsaga oskab aga iga toidutegija juba ise igasuguseid asju peale hakata. Igaks juhuks mõned soovitused Maakera ülemkokalt.

Jõuluvorm riisiga

•• Sega purgitäis jõulusuppi keedetud riisiga.

•• Lisa veidikese rõõsa koorega lahti klopitud muna.

•• Juurde võib hakkida ka kergelt praetud sinki või peekonit.

•• Vala segu õliga määritud ja riivsaiaga üle raputatud vormi.

•• Küpseta praeahjus tahkumiseni.

•• Küpsetamise lõpus võib vormi riivjuustuga üle puistata.

Talvegratään kartuliga

•• Lao ahjuvormi põhja poolpehmeks keedetud kartuliviilud.

•• Kata need talvise metsseakastme kihiga.

•• Seda võid korrata, kuni vorm täis või kartulid ja kaste otsas – eks kihtide arv sõltub ju vormi suurusest ja koostisosade hulgast.

•• Kõige lõpuks raputa tublisti riivitud juustu ja lase asjake ahjus kuumaks.

•• Pikalt küpsetama ei pea, sest kõik ained on juba söömiseks valmis.

•• Talvekastet soovitame kindlasti proovida ka hea pastaroa või kiire risotto põhilise komponendina. Kukub maitsev välja küll.

Jõudsat jõulu üle kogu Maakera!