Kas sa armastasid Maitu?

"See on delikaatne teema. Avalikkusele pole vaja sellest rääkida. (Paus) Mait on teine armastus minu elus. Mul on olnud varem meessuhteid, kuid mitte sellist inimest."

Millist inimest?

"Ta oli... südamlik ja hooliv. Hoopis erinev sellest, mis ajakirjandus temast maalis. Ta aitas mind alati, oli alati minu jaoks olemas."

Kaua teie suhe jõudis kesta?

"Pool aastat. Kõik läks kuidagi väga kiiresti. (Kadi heidab tihti pilke fotole, mis ripub tal voodi kohal seinal: Mait Metsamaa magab kõhuli voodis, küünarnukk kriibitud.) Otsisin tööd, pidin restoran "Carina" õlletelki tööle saama. Siis aga hakkas Mait mind välja sööma kutsuma. Teadsin, et tal on pere, kartsin seda rikkuda. Mait aga ütles, et need on minu mured, mitte sinu. Mina aga tundsin end halvasti."

Jõudsite te teha ühiseid plaane?

(Kadi vaikib tükk aega.) "Augustis, oma pulma-aastapäeval ütles Mait, et see jääb tema viimaseks. Ta andis mõista, et tema abielu on otsas. Me ei rääkinud Maiduga otseselt abiellumisest, aga tulevikku nägime koos ette küll. Kuid et ta oli juba mitu korda abielus olnud, olin selles suhtes veidi ettevaatlik."

Te pidite Ameerikasse kolima?

"Jah. Miamisse. Maidule Ameerika väga meeldis."

Millal te minna tahtsite? Enne kohut?

"Pärast vist ikka."

Kuidas algas sulle päev, mil Mait tapeti?

"Ta helistas hommikul, ütles, et on kohe siin. Küsisin, et kas sa ikka pead tulema, ma veel magan. Ta ütles: "Pean küll. Ma olen siinsamas." Olin vist liiga unine ja viril, ei tahtnud, et ta mind nii sorgus näeb. Tahtsin end korda sättida. Jäin teda ootama, vaatasin telekat. Siis helistas Andreas (Metsamaa poeg esimesest abielust - toim.) ja küsis, et kas see on tõsi? Jooksin trepist alla, Mait oli pikali maas. Ma ei saanud aru, miks ta seal lamab, miks ta üles ei tule. Puudutasin teda jalast ja sain aru, mis on juhtunud. Nägin esimest korda elus surnut."

Elu varises kokku?

"Mitte kohe. Nüüd olen, jah, aru saanud, et mu elu on kuidagi tühi. Oleksin kaotanud nagu elu mõtte. Kogu mu elu keerles ümber Maidu. Me tegime kõike koos, jalutasime ja reisisime. Käsime Itaalias, Soomes, Rootsis, Peterburis, USAs. Käisime koos keeglit mängimas, kinos, viimati vaatasime komöödiat "Lahe papa"."

Mis teil Maiduga pooleli jäi?

(Kadi peidab näo kätesse. Vaikib tükk aega.) "Ta ei nimetanud mind kunagi Kadiks, ikka kas Kiisuks, Mäuks või Kissaks. (Paus) Ta ei näinud meie viimaseid pilte. Ma ei viinud neid õigel ajal ilmutusse. (Paus) Kaks päeva enne surma jäi tal kell seisma. Ta tõi selle minu kätte, et ma patarei ära vahetaksin. Ma vahetasin selle nüüd ära."

Jäi sulle Maidust kingitusi?

"Mõni ikka jäi. Kuid see viis, kuidas ta neid tegi, jäi rohkem meelde. Ta tegi neid alati kõige ootamatutel hetkedel. Näiteks võisin ma leida padja alt kullast südame. Aga näiteks selle - Kadi näitab kaelas rippuvat lilla kiviga ripatsit - kinkis ta mulle Peterburis. Teinekord jäi ta kauemaks vannituppa. Sinna minnes leidsin eest mingi üllatuse."

See korter?

"Suvel hakkas Mait selle korteri eest maksma. Ta sai aru, et elu Rannamõisa tsitadellis ei ole midagi väärt. Me olimegi rohkem siin. Pärast avariid ma küll küsisin temalt, et kas ta tahab, et tõmbuksin tema elust kõrvale. Ta ei tahtnud. Vastupidi, see oleks talle suur pauk olnud. Mait elas õnnetust kohutavalt üle. Ütlesin talle, et kõige olulisem on praegu tal endal vastu pidada. Omaste ees ei vabandanud ta aga sellepärast, et see poleks midagi muutnud. Et avalikkusele näidata, kui viisakas ta on? Ei, see ei oleks olnud tema arust aus tegutsemisviis."

Jääd siia korterisse?

"See on koht, kus ma tunnen end turvaliselt. Kõik küll imestavad, aga mulle meeldib siin. Siin me olime koos, siin oli meil palju ühiseid hetki. (Riiulitel on mitu raamitud fotot Kadist ja Maidust. Muu hulgas ka Kadi sünnipäevakingitus Maidule - tass, millel palja ülakehaga Kadi foto.)

Mait ei varjanud mind kunagi. Ta ei teinud minust saladust. Ta ütles, et kõik ta sõbrad mõistavad, miks ma talle oluline olen."

Sa oled töötu. Millest sa elad?

"Praegu aitavad mind vanemad."

Sind on paari pandud Ardi Sillariga?

"Kuidas ometi? Ma tean seda inimest, ei ole temaga aga kordagi kuskil väljas käinud. Olen töötanud liikluskindlustuses, küllap ta on olnud minu klient."

Kas sa tahaksid Anega kohtuda, et mõni asi sirgeks rääkida?

"Minu hing on puhas. (Paus) Kokku võiks muidugi saada küll. Tal on mulle kindlasti etteheiteid." Päev enne Maidu tapmist püüdis Ane mitu korda Kadiga ühendust saada. Et Kadi telefon oli suunatud Maidu mobiiltelefonile, jäi jutt rääkimata.

Politsei arvab, et tapmise taga võib olla armukolmnurk.

"Ma ei saa sellest uurimise huvides rääkida. Ma ei tahaks rääkida surmast, minu jaoks on ta ikkagi elus."

Kadi sõnad katkestab uksekell. Neli erariides kriminaalpolitseinikku tulevad teda üle kuulama.

"Mait oli tõeline etalon. Teda on raske ületada. Eks ajapikku ununeb kõik, kuid praegu ma ei otsi kedagi," jõuab Kadi enne ukse avamist öelda.

Kirsti VAINKÜLA