Mait Trink, 30, on Vanemuise ooperikoori liikmena töötanud 1993. aastast saadik. Laiem publik teab teda aga kui ansambli Folk Highlights Orcestra solisti.

Kõik sai alguse sellest, et sind koondati Vanemuise teatrist?

“Ei koondatud, vaid tööleping lõppes. See tuli mulle ausalt öeldes küll päris suure üllatusena. Teate sain kätte teatripäevaballil, tunne oli küll a la head teatripäeva sulle, Mait! Põhjenduseks toodi see, et mind ei saa kooris rakendada, kuid ma nägin selline välja nagu praegu juba siis, kui mind tööle võeti. Ega mind massi sisse ära ei peida küll, seepärast ongi lavastajad andnud mulle väiksemaid rolle. Hea lavastaja leiab tegelikult alati mingi võimaluse. Samuti toodi põhjenduseks kevadine kontserdireis bändiga Islandile, mis toimus töö ajast. Mul oli selleks luba olemas, kuid nad ütlesid, et ma oleks ju niikuinii läinud ja nad pidid mulle siis selle loa andma. Eks tagantjärele tunduvad põhjendused väljamõelduina.”

Sul oli ka võimalus oma töökohale uuesti kandideerida, kuid sa ei teinud seda.

“Ei teinud jah. Eks ikka oli mingi solvumistunne. Arvan, et olen tasemel laulja ja mul on hea hääl.”

Mida Vanemuises sinu Islandile sõidu kohta öeldakse?

“Pärast viimast “Öö Veneetsias” etendust tuli Jaak Viller (Vanemuise direktor - toim.) minu juurde, soovis head reisi ja ütles, et Vanemuise uksed on mulle alati lahti?!”

Kuidas sa Islandile tööle said?

“Kui me seal bändiga kevadel kontserdireisil käisime, tehti meile kõigile ettepanek. Eestisse jõudes flirtisin selle mõttega paar nädalat, et oleks ju tore minna küll, kuid samas nagu ei viitsi ka. Siis aga kaotasin töö ja see tegi mõnes mõttes otsustamise kergemaks. Ma ei ütle, et see hea oli, et ma Vanemuises töö kaotasin, kuid vastasel juhul oleks üks kogemus jäänud saamata.”

Kas sa usud siis saatusesse?

Mait mõtleb. “Ei, kurat, ei usu. Kui seda aga just saatuseks nimetada, siis usun.”

Sõidad Islandile terve perega?

“Alguses oli plaanis minna üksinda, kuid nüüd juhtus selline asi, et Vanemuises kaotas samal ajal töö ka mu naine. Nii et neljaliikmeline pere jäi täiesti sissetulekuta. Pole ravikindlustust ega midagi. Nüüd siis läheme terve perega, mina, naine ja 8-aastane tütar Anita ning 5aastane Brigita.”

Vanem tütar peab nüüd Islandil ka kooli minema. Kas sa ei karda, et islandi keelega probleeme tekib?

“Anita lõpetas kevadel esimese klassi ja peab seal nüüd minema kolmandasse klassi. Islandil lähevad lapsed varem kooli ja klassidesse pannakse vanuse järgi. Anita ja Brigita pärast ma eriti ei muretse - Islandil elavad eestlased ütlevad, et lapsed saavad keele kõige kiiremini selgeks. Ise ma ka veel islandi keelt ei räägi. Mul on küll kodus õpik ja kassett ning ma olen natuke õppinud, kuid ega ausalt öeldes ikka mõhkugi aru küll ei saa.”

Kuidas lapsed sellesse sõitu suhtuvad?

“Nad ei saa veel täpselt aru, mis toimub. Alguses, kui teada said, siis noorem tütar ütles minu vanematele, et me sõidame nüüd Islandile, kuid ärge muretsege, me tuleme paari nädala pärast teid jälle vaatama. Ta ei tunnetanud veel kaugusi. Nüüd nad juba aimavad, et see on ikka kaugel. Vanem tütar suhtus asjasse ka üsna rahulikult. Praegu ootavad nad seda, et saavad hästi palju laevaga sõita.”

Mida sa eesootavast tööst tead?

“Lähen muusikaõpetajaks ühte põhikooli, nimi ei tulegi praegu meelde. See asub Põhja-Islandi suurimast linnast Akureyrist 12 kilomeetri kaugusel. Igal juhul on seal nii muusika- kui ka pilliõpe. Ma ei teagi veel täpselt oma koormust, kuid mul pidi seal olema nii kitarri- kui ka puhkpilliõpilasi. Kooli ennast olen näinud vaid video pealt. Üks sõber käis Islandil ja filmis nii kooli kui ka meie tulevast kodu ühes ridaelamus. Helesinine oli, venelased aga ütlevad, et see peaks kärbseid eemale peletama.

Haridussüsteem olevat seal nõrguke. Nad pidavat seal veel kuuendas klassis matemaatika tunnis tiigi pealt parte lugema. Sõber rääkis, et õpetaja palus kuuenda klassi muusikaajaloo tunnis nimetada mõni klassikalise muusika helilooja. Kõigepealt oli pikk paus ja siis üks tüdruk küsis, et kas ta koju emale võib helistada, see pidi klassikaraadiot kuulama. Seda aga ei lubatud. Lõpuks üks poiss tagapingist ütles, et Rod Stewart teeb ju kah midagi, kas tema ei võiks olla.”

Kauaks plaanid Islandile jääda?

“Leping on esialgu aastaks, kuid tahaks ikka paariks-kolmeks jääda. Lihtsalt pole mõtet vähem olla, sest muidu sead end just ilusasti sisse ja siis pead jälle tagasi tulema ning siin nullist alustama. Kunagi tulen ikka tagasi. Ma küll ei tahaks, et mu sugulased peaks nii kaugel haual käima. Kui ikka liiga pikaks ajaks jääda, siis võib ära harjuda.”

Mis sõidu juures kõige rohkem hirmutab?

“Kõige rohkem muretsen vanemate pärast, nad on mul juba üsna eakad. Olen pea terve elu nendega koos elanud. Pool aastat tagasi üürisime perega omaette korteri, neile oli see küll alguses raske, kuid ma arvan, et nüüd on seetõttu lihtsam harjuda, et olen kaugel maal.”

Aga mis siis Folk Highlights Orcestrast saab?

“Täna õhtul on Atlantises viimane kontsert. Kui järgmisel suvel tagasi tulen, siis teeme võib-olla ka midagi.”

Mihkel Kütson, Vanemuise peadirigent:

“Mait Tringi puhul oli tegemist koorilauljaga, kes tegelikult tegi operettides väiksemaid rolle ja osales kooritöös vähe. Teadupärast on ta suhteliselt populaarne folkartist ja kuna ta käis päris tihti kõrvalteenistust hankimas, osutus kasuprotsent väikseks. Tringil oli võimalus oma kohale uuesti kandideerida, kuid ettelaulmisele ta ei tulnud. Tegelikult on lepinguid kogu aeg niimoodi lõpetatud ja see on loomulik asjade käik.”

Ott Karulin