Ei, ma olen Marko Kaljuveer. Aga ma üritan Toomase tööd jätkata nii hästi kui see võimalik on. Toomas jättis maha väga hästi funktsioneeriva toimetuse. Selles mõttes on mul kergem, kuigi mul on omi plaane, kuidas asjaga veel edasi minna.

Mis on põhiline muutus, mida kavandad?

Kõigepealt on vaja muuta meie toimetajate palgad konkurentsivõimelisteks, et rahvast koos hoida ja motivatsiooni anda. See oleks majanduslik vaatevinkel. Teiseks oleks inimestele koolitust vaja, et nad suudaksid end paremini realiseerida. Koolitust vajab reÏii, reporterid, toimetajad ja mina ise. See on suund, millele tahan keskenduda.

Kui palju teenib keskmine sporditoimetaja ETV-s?

Väga vähe. Mul on seda piinlik öelda ja jätaksin selle igaks juhuks enda teada.

Hetkel oled veel ametlikult ametisse kinnitamata?

Kinnitamine tuleb, kui oleme saanud palgatingimustes kokkuleppele, aga põhimõtteliselt probleemi pole. Mul on peaprodutsendi juhend käes, sisuliselt olen juba praegu sporditoimetuse juht. Tulen Rootsi rallilt tagasi, istume uuesti finantsjuhiga maha ja vaatame mitte ainult palgad, vaid kogu sporditoimetuse eelarve üle. Siis selgub, milliseid ülekandeid millistelt võistlustelt oleme võimelised tegema. Kogu asi, eriti televisioonis saab alguse rahast. Televisioon on väga kallis ettevõtmine ning spordisõber peaks aru saama, et igale poole me lihtsalt ei jõua.

Praegu ajan ralliprojekti. Kui Markko (Märtin – I. S.) sõidab reedel, laupäeval, pühapäeval rallit, siis mina olen kaameraga kohal ja õhtul tuleb

ETV-s värske intervjuu. See oleks meie uudiste ajaloos samm edasi: esmakordselt tuleks uudislugu koos uudispildiga. Juba Monacos, kus Markkol halvasti läks, sain selgitusi küsida Subaru tiimi bossilt David Lapworth’ilt.

Kuidas sinust sai uus sporditoimetuse juhataja?

Selles mõttes vastu tahtmist, et Toomas Uba jäi haigeks ja helistas mulle aprillis. Ta oli tulnud Türgist EBU (Euroopa Ringhäälingute Liit) spordijuhtide konverentsilt ning ei ilmunud nädal aega tööle. Kui ta helistas, siis rõõmustasin, et oi, Toomas, kus sa olid, kas oli midagi südamega või? Ta vastas, et ei, südamega pole midagi, hoopis teised lood on. Rääkis, et läheb onkoloogiahaiglasse ja siis ütles, et tal on teine asi ka: ütle, Marko, kas oled nõus minu asemel toimetust juhtima? Vastasin, et ma pole selle peale mõelnud. Tema vastu, et ütle mulle seda homme hommikul kell üheksa. Mul oli kaksteist tundi aeg, et vastata ja ma olin nõus. Mul oli kaks tingimust ka: et ta kähku terveks saaks ja et ta probleemide korral nõu annaks.

Enne Sydney olümpiat sisendasin talle, et ta suudab koos meiega Austraaliasse tulla, et ta saab hakkama. Ta suutiski, kuid andis endast palju ka ära. Tema jõud jäigi Sydneysse.

Miks ta sinu välja valis?

Ma ei tea. Seda pole kellegi käest enam küsida ka. Aga ju ma olen konkreetne inimene.

Telemajas aktsepteeriti just Uba valikut, kuigi temal polnud ju voli kedagi sellesse ametisse määrata?

Jah. Uba on niivõrd tugev legend Eesti spordiajakirjanduses, et ma olen uhke selle üle, et ta mind välja valis. Uba sõna maksis palju Eesti Televisioonis. Minu jaoks on ta suur eeskuju ja ma olen rahul, et ma olen Uba-kooli mees.

Kas sa mahud neisse Uba jalajälgedesse ära?

Ma ei mõtlegi selle peale, ma teen oma tööd. Kas mahun või ei mahu – see on teiste hinnata. See ei puuduta minu tegemisi, sest ajan oma rida ja üritan teha kõik, et toimetus oleks tasemel ja meiega jäädaks rahule. Hinnang tuleb hiljem.

Uba kohta tehti ka kriitikat. Üks arvamus oli, et ta hoidis kõrvale neid, kes võinuks tema kõrvale tõusta.

Ei hoidnud ju! Mina olin ta kõrval kogu aeg olemas. Ta soosis ka teisi nooremaid tegijaid nagu Helar Osila, Ivar Jurt‰enko ja Anu Säärits. Ma ei tea varasemaid aegu, kuid minu aja kohta – see on viimased kümme aastat – on see süüdistus vale. Loomulikult oli ta karmikäeline, kuid telemaailmas ei löögi pehme inimene läbi. Arvan, et jätkan sama stiili.

Kas ma sain õieti aru, et Uba ajal jäi puudu koolitusest?

Mingil määral jäi jah. Käisin end ise kahel korral Norras koolitamas. See oli väga vajalik seminar, kus muuhulgas õppisin ka intervjuude tegemist, mis on meile lausa käsitööoskus. Tunde käis andmas üks kanadalane, kes on välja õpetanud ka NBC ja teiste tuntud telejaamade tegijaid.

Kas sinu plaani kuuluvad ka spordipublitsistikasaated, mida praegu ju üldse pole?

Aeg selleks peab tulema. Toomas lõpetas Spordiprisma ära lihtsal põhjusel: raha polnud.

Kui vaatame kasvõi tänast päeva Eesti spordielus, siis televisioon laseb järjest käest suurepäraseid võimalusi huvitavate saadete tegemiseks: sel nädalal kritiseerisid mitmed spordiinimesed riikliku rahajagamissüsteemi, pärast olümpiat tõusid olümpiakomitee vastu Erki Nool ja Indrek Pertelson. Milline võimalus kutsuda oponendid stuudiosse ja lavastada heas mõttes üks korralik kät‰, kus igamees räägib suu puhtaks!

Me saaks selle isegi praegu ära korraldada, kui lähme mõnda publitsistikasaatesse ja teeme selle kät‰i ära. Me saame ju ise ka mõnda saadet või saateosa juhtida. Selleks ei pea olema eraldi spordisaade.

Kas sinu meeskonnal on see huvi olemas? Mul on mulje, et teil puudub peale spordiuudiste ettelugemise ja tiitlivõistluste reportaaÏide ambitsioon selliseid asju ette võtta.

Meil on olemas ambitsioon teha häid saateid. Praegu peame lihtsalt keskenduma äraelamisele. Kui saan rahaasjad korda, siis saan inimestelt ka rohkem nõuda. Usun, et Anu Säärits on väga agar intrigeerivaid küsimusi esitama, Ivar Jurt‰enko on hakkaja. Helar Osila on teistmoodi: temale meeldib statistika. Ta on kodus absoluutselt kõigil spordialadel. Kui lisame siia vanemad tegijad Lembitu Kuuse ja Tiit Rääk, on meil hea meeskond.

Kas pead vastu võtma ka mõne ebapopulaarse otsuse, näiteks mõne inimese vallandama?

Loodan, et mitte. Aga ... üht-teist tuleb ette võtta jah.

Ka vallandada?

Ei, vallandada mitte. See oleks liiga ekstraordinaarne otsus. Niikaugele küll ei tahaks minna.

Ütleme siis, et kaadrit välja vahetada.

Ma ei oska praegu sellele küsimusele vastata. Liiga vara.

Kas Eesti telekanalite vahel on spordialast konkurentsi?

See on täiesti olemas. Mulle see meeldib. See tõmbab meie poisid ja tüdrukud ka trimmi. Kus ikka TV 3 on kohal, peaks meie ka olema. Ja kui mõlemad on kohal, siis meie peaks ikka professionaalselt kajastama.

Kui palju sa kodu- ja välismaised telekanaleid jälgid?

TV 3 uudiseid üritan ikka vaadata. Aega on vähe, aga üritan teda lihtsalt võtta. Palju vaatan Eurosporti ja Canal+-i. Et kuidas tehakse jalgpalliülekandeid. Üritan õppida igast asjast.

Uba oli suur suusaspordi austaja. Sina oled tuntud jalgpalli ja eriti viimasel ajal kui ralli poole hoidja. Kas ETV saab sinu eelistuste läbi mingi pintslitõmbe, mingi rõhu aladevalikul?

Nimetatud alad ongi minu alad. Ja mu poeg tegeleb judoga (naerab – I. S.). Nii et... Mulle meeldib väga ka tennis, nagu Toomas Ubalegi. Vaatan väga hea meelega suusasporti ka, aga ise seda vast kommenteerima ei hakka. Jään oma alade peale ja üritan nende kommenteerimisel edasi areneda.

Korvpalli ja kergejõustikku sa ei nimetanudki.

Üks asi on minu eelistused, mida ma tegelikult ei saa peale suruda, sest pean arvestama tervikuga: et kõik alad oleks kaetud, vaataja huvi suur ja reklaamiandja rahul. Tegelikult oli minu esimene samm uuel kohal NBA sissetoomine. Näitame ööl vastu esmaspäeva toimuvat NBA tähtede mängu, kokkulepe on kaheks poolfinaalseeria kohtumiseks ja terveks finaalseeriaks. Ja ma teen kõva tööd, et me saaks endale ka korvpalli EM-finaalturniiiri ülekandeõiguse. Konkurentidel ei maksa meid alahinnata!

Kas Uba kui karmikäelise juhiga oli võimalik oponeerida?

Absoluutselt! Ta kuulas alati su lõpuni ja siis ütles oma arvamuse. Juht peabki olema karmikäeline, aga ta peab ka teise poole ära kuulama ja Ubal oli see oskus. Kui suudan selle oskuse üle võtta, on kõik okei.

Kas sa Ubaga kunagi tülli ka läksid?

Päris tülis pole me olnud, aga lahkarvamusi oli küll. Need me rääkisime alati selgeks. Pole ju normaalne, et eriarvamusi polegi. Sellist inimest ei respekteerita ka, kellele saab pähe astuda. Uba respekteeris minu eriarvamusi, ma julgesin talle vastu öelda, kui teisiti arvasin. Samas oli meil Ubaga palju kokkupuutepunkte. Juhtimise tasandil julgen end temaga juba võrrelda, ajakirjanikuna pean palju õppima.

Kas suurvõistluste ülekanded jäävad ETV ekraanile alles või peab nende eest iga kord eraldi võitlema et veri väljas?

Teleõiguste küsimuses teeme normaalset tööd, aga muu koha pealt rõhutan: raha, raha, raha. Rääkisin just meie finantsjuhtidega teemal, milliseid ülekandeid suudame osta, milliseid mitte.

Kuidas on suurvõistluste kajastamisega?

Eelmisel aastal käis Aivar Pohlakuga tihe läbirääkimiste voor jalgpalli teleõiguste omandamisel. Need, kes ütlevad, et Pohlakuga ei saa asju ajada, ei oska temaga asju ajada. Mina oskasin, sain lepingu ja olen sellega rahul. Eesti koondise MM-valikmängud on ETV ekraanil. Meil on ka suusatamise MK-etappide teleõigused ja kergejõustiku MM-i õigused, aga kergejõustiku ülekanded on löögi all, sest raha pole. Saadete tegemine ja tootmine maksab miljon krooni. Aga kui me jätame Erki Noole eesti rahvale näitamata, siis vaevalt meile seda andestatakse. Käib pingeline töö, et ülekanderaha leida. Ringhäälingu nõukogu peab mõtlema, mida ta teeb, sest tema otsustest sõltuvad meie otseste juhtide otsused ja näiteks ka kergejõustiku MM-i ülekanded. Siiani pole ETV eelarve kinnitatud. See on ebanormaalne.

Said hakkama Pohlakuga. Sulle näivad läbirääkimised sobivat.

Mulle tundub ka, et see valdkond mulle sobib. Ei taha end kiita, aga läbirääkimistel tunnen end nagu kala vees. Oskan kompromisse teha, kus vaja ja kus neid teha ei tohi, sealt ma edasi ei lähe. Ka ralli MM on olnud suur kompromisside otsimine ja praegu on ta meil olemas.

Kuidas sa telesse sattusid?

Kümme aastat tagasi läbisin Eesti Raadio noorte reporterite klubi ja valisin kohe televisiooni. Olen rahul, kuigi see on olnud väga raske töö. Kõik, kes tahavad siia tulla, peavad enne kõvasti mõtlema, kas ikka tasub.

Mis selle asja raskemaks teeb, kui teised ametid?

Meeskonnatöö. Närviline õhkkond enne eetrisse minekut. Sa pead oskama inimestega suhelda, pead olema hea inimestetundja. Pead oma asja tundma. Toomas Uba ütles ikka, et pead olema selle asja sees päeval ja öösel. Kui rongist maha astud, on raske uuesti peale saada. Mul on need sõnad meeles ja kuulun praegu 100% Eesti Televisiooni sporditoimetusele.

Mida tähendab, et sa oled Uba-kooli mees?

Täpselt seda, mis ma eelmises lauses ütlesin: olema kogu aeg erinevate aladega kursis. Sa pead valdama eesti keelt, oskama end väljendada, olema emotsionaalne ja oskama õigel ajal pausi teha. Uba ikka vihjas ja õpetas, kuidas teha. Alguses, kui olin noor mees, mõtlesin ikka, et küll ma ise tean, kuidas teha. Nüüd mõistan, et ma ei teadnud tegelikult midagi. Õnneks on olemas Ubast videolindid. Kui tema matusepäevaks temast koos Eha Väinsaluga saadet tegime, siis ma ühtteist adusin.

Kui kauaks seod oma tuleviku ETV-ga?

Ei tea. Kindlalt ei saa kunagi midagi öelda. Võibolla siis, kui ära väsin.