“Märtsis olime suures ðokis!” räägib Rein. “Pidime ju sisuliselt nullist alustama. Pärast Mati surma öeldi peaaegu kõik esinemised meile ära! Aga me ju muud tööd ei teegi, kui mängime pilli. Sellest me elame, meil on kõigil pered.”

“Mati ajas kõik meie asjad korda.”

Esimese ehmatusega näis bändile, et neid üldse enam esinema ei taheta. “Vaat siinkohal tahaksingi ma tänada neid inimesi ja restorane, kes ei tühistanud tookord juba kokkulepitud esinemisi ja aitasid esimesest ðokist üle saada: Tartu Aleksandrit, Arminit, Vene tänava muusikapoodi, kust ostsin Mati juubeliks järelmaksuga pilli. See pood on siiamaani mulle vastu tulnud, nad on minu rahalistest raskustest aru saanud ja maksmist edasi lükanud.”

Kui bänd ðokist toibuma hakkas, tuli välja teisigi hüvesid ja privileege, mis Mati surmaga kadusid. “Olime ju harjunud, et Mati ajab kõik asjad joonde, ta oli meil mänedþeri eest, ajas transpordi välja, leppis kõik esinemised kokku - meile sadas valmis töö pahh! kaela, et ainult sõida ja mängi,” teeb Rein käega õhus kiire liigutuse. Nüüd tuli bändil hakata ise asju korraldama, eriti hästi aga nad enda sõnul sellega hakkama ei saanud: “Mul kasvas telefoniarve nii suureks, et EMT tahab mul telefoni kinni panna,” muigab Rein. “Võtsime nüüd ikkagi tööle mänedþeri, kes neid asju ajab.”

Tulevikust rääkides hakkavad meestel silmad särama - nad on ennegi omapäi hakkama saanud ja saavad nüüdki. Enne Matiga koostööd oldi seitse aastat iseseisvad ja mängiti Special Fe nime all. “Tookord esinesime restoranides: Vana-Toomas ja Astorias. Seal me Matile silma jäimegi. Nüüd võtsime selle vana bändi nime tagasi,” ütleb Rein.

Pärast Mati surma esineti esialgu Mati Nuude Ansambli nime all edasi, aga nüüd nad enam Mati nime ei kasuta. Liiati kui bändil on uus laulja, Lembit Sibula soovitatud kunagise ansambli Krõll solist Uno Kaupmees.

Uno häälel on Mati omaga üsna sarnane tugev tämber, ehkki veidi madalam. Tema esituses kõlavad vanad Mati laulud sügavalt ja mahlakalt - isegi veidi matinuudelikult.

“Jäljendada ma küll ei kavatse,” arvab Uno Kaupmees.

Uno tuli, nüüd ei pea enam ise laulma

Algul üritasid liikmed abitult Mati laule laulda: “Laulsime kolme peale Tallinna restoranides - võtsime repertuaarist lugusid, mis meile sobisid. Teinekord tuli aga laulda ka tellimise peale - teati ju, et Mati bänd, ja paluti Mati lugusid. Siis laulsime ikka niisuguseid keerulisi lugusid, et... enam ei taha. Hääl valest kohast laulmisel päris valus,” räägib Rein.

Uno ainult Mati lugusid laulma ei hakka. “Esimese valuga võtsime Mati lood kavva, et kohe saaks esinema minna, aga hiljem see määravaks ei saa. Aga parimad Mati lood jäävad ikka repertuaari,” lubavad bändiliikmed.

“Parim moodus Matit meenutada on see, et ikka edasi laulda neid laule, mida Mati laulis,” arvab ka Uno.

Sel laupäeval toimub Pärnus Mai keskuses kell 16 Mati Nuude mälestuskontsert, kus peale Special Fe on lubanud üles astuda Heli Lääts ja Joel Steinfeld.


Bändikaaslane meenutab

Mati laulis ilma hammasteta

Klahvpillimängija Rein: “Olime esinemas. Suur kontsert, mitu tuhat inimest - hirmus palju rahvast. Äkki jääb Mati poole laulu pealt vait. Vaatan tema poole, mis lahti. Mati hoiab kahe käega mikrofonist kinni, nagu mängiks suupilli, ainult mõmm-mõmm tuli välja, endal silmad keerlevad peas. Ei saa aru, milles asi on, et atakk või midagi - tal ju tervisega polnud alati kõik korras. Lõpeb lugu ära, Mati vaatab minu poole, teeb suu lahti - tal tulid proteesid ühelt poolt lahti ja ripuvad suus. Siis ta mõtles kiiruga, mida teha - rebis selle teise poole ka suust välja ja viskas kõrvale. Edasi läks kontsert ilma hammasteta. Rahvas ei näinud midagi, kuulis küll, et poole loo pealt tuleb lavalt mõmm-mõmm-mõmm.”

Mati kartis sääski

“Mati oli väga allergiline sääskede suhtes. Üks pisikene sääsk võis suurel mehel tohutu paise tekitada. Käis mitu päeva sellega ringi. Teinekord väljasõidul kõrvaltoas tahaks nagu magama jääda, aga sealt kostab mats! ja mats! Hommikuni välja hirmus müdin. Järgmisel hommikul uurime, mis lahti, Mati pobiseb: “Ah, need sääsed, kurrat!””

Mati lükkas 10 kilomeetrit autot

“Mati oli kokkuhoidlik inimene, kust otse sõita sai, sealt ka läks. Ükskord vaatas kaardi pealt, et saab 30 kilomeetrit lõigata. Talvine aeg, 20 kraadi külma. Ja panidki klaverimängijaga metsa sisse teed lõikama. Nii kümne kilomeetri pärast lõppes tee ära ja bensiin sai otsa! Keset ööd, külma käes. Hea, et Matil oli tugev füüsiline ettevalmistus - kümme kilomeetrit lükkasid nad autot, hommikul jõudsid peaaegu õigesse kohta välja.”


Uno Kaupmees häbenes reklaamitööd

“Inimesed on ikka kreisid. Ma lihtsalt imestan, kuidas nad 1977. aastast pärit laulu ikka veel soovisaadetest tellivad. Miks nad pole endale seda kassetile lindistanud?” imestab Uno pool-tehtult pahaselt oma kunagise bändi Krõll hiti “Ärge unustage valssi” populaarsuse üle. “Ma ei või kuulda, kui raadiost hakkab jälle tulema see lugu, tead küll: ti-di-di-di-di-di...” ümiseb Uno.

Nüüd peab aga Uno seda vana laulu vägisi armastama hakkama: pärast rohkem kui 17aastast pausi hakkab ta seda laval ise esitama! Special Fe nimelt võtab Mati Nuude laulude kõrval repertuaari ka Uno Kaupmehe lugusid (Uno kirjutab ka ise laule ja laulusõnu).

Uno Kaupmees mängis 1970ndatest kuni 1984. aastani ansamblis Krõll, pärast bändi lahkuminemist tegi ta raadiotööd ja kuni 1998. aastani reklaamitööd copywriter’ina ja isegi reklaamifirma omanikuna.

“Aga ma jäin reklaami jaoks vanaks,” ütleb Uno küüniliselt, “ma ei suutnud enam nende naljadega kaasa minna, mida tegema pidi, häbi oli,” jätab Uno konkreetsemalt häbenemise põhjused täpsustamata.

Pärast reklaamiärist tagasitõmbumist hakkas Uno jälle tasapisi pilli tinistama ja sõprade sünnipäevadel laulma. Ja mõtles, et mis ikka niisama laulda, võiks siis juba tõsisemalt ja suuremalt. Nõnda võttiski Uno Special Fe pakkumise nende lauljaks hakata vastu.

“Mati vari mind ei häiri. See kannustab just, et laulda nii hästi kui tema. Ega ma ei püüa muidugi tema moodi olla, ta oli ikkagi omaette nähtus,” arutleb Uno.

Helen Arusoo