Üle ilma tuntud roog

Aga otse loomulikult ei pea pannkooke sööma ainult nädalavahetustel. Pannkoogimaailm on suur ja lai!

Eri versioonides pannkooke võib kohata igas maailma nurgas. Prantslastel on imeõhukesed apelsinikastmes ja konjaki või apelsinilikööriga flambeeritud crêpes suzette ja tatrajahust soolased bretooni galetid, venelastel pliinid ja ameeriklastel küpsetuspulbriga kohevaks kergitatud pontsakad magusad pannkoogid, mida armastatakse süüa vahtrasiirupi ja maapähklivõiga ning maitsestatakse ka kaneeli ja muskaadiga. Sakslased tavatsevad oma Pfannkuchen’ist lõigata ribasid ja lisada neid supile. Tai populaarne tänavatoit on kookosepannkoogid, millele on lisatud banaani või muid puuvilju. Hiinlased mähivad kuumast veest, nisujahust ja seesamiõlist tehtud pannkookide sisse liharoogi, nagu Pekingi part või moo shu sealiha.

Kõigi pannkookide ühisnimetajaks on vedelamat sorti tainas, mis koosneb jahust, munast ja vedelikust, milleks tavaliselt on rõõsk või hapendatud piim, ja muidugi valmistusviis – pannil rasvaines praadimine.

Peale tavapärase nisujahu võib pannkooke teha riisi-, rukki-, tatra- ja maisijahust jt jahusortidest. Nisujahu võib muu jahuga asendada täiesti või osaliselt.

Pannkoogid on õigupoolest universaalsed: nad sobivad hommikusöögiks, magustoiduks, soolase katte või täidisega lõuna- ja õhtusöögiks. Neist saab valmistada kas soolaseid (täidiseks näiteks singiribad, riivjuust ja hapukoor) või magusaid (täidiseks marjad, vahukoor, kohupiimakreem jne) kihilisi pannkoogitorte. Väga maitsvad on hakklihatäidisega pannkoogid. Täidisega pannkooke on mugav võtta lõunaampsuks kaasa tööle või kooli ning pakkida piknikukorvi.

Nippe õnnestunud pannkoogiteoks

•• Soodat sisaldavaid pannkooke tuleb hakata praadima kohe pärast taina kokkusegamist, sest seistes sooda kergitav mõju kaob.

•• Kergitusainet mittesisaldavate pannkookide, nt tavaliste ülepannikookide tainas peaks seisma paar tundi kuni üle öö külmkapis, et jahu paisuks. Seega tee pühapäevahommikuste pannkookide tainas valmis juba laupäeva õhtul!

•• Võrdses koguses või ja õli kasutamine pannkookide praadimisel annab tulemuseks eriti krõbedad ääred.

•• Pannkoogitainale võib lisada näiteks riivitud õuna, kõrvitsat, suvikõrvitsat või porgandit, samuti marju, banaani, mooniseemneid, kookoshelbeid, vanilli, kaneeli ja muid lisandeid. Hakitud spinatit või nõgeselehti tainasse lisades saab tervislikud ja värvilised koogid.

•• Kõige olulisem on aga see, et pannkooke tuleb alati küpsetada hea tujuga!

Õhukesed ülepannikoogid

200 g jahu

0,5 l piima

2 muna

20 g sulavõid

1 tl suhkrut

näpuotsaga soola

praadimiseks õli

•• Kalla jahu suurde kaussi kuhja, sega soola ja suhkruga. Tee jahu keskele süvend.

•• Süvendisse vala lahtiklopitud munad, mis on segatud piimaga. Vala segu joana, segades samal ajal pidevalt teise käega.

•• Lõpuks sega hulka sulatatud või.

•• Prae õlitatud kuumal pannil suured õhukesed pannkoogid.

Väikesed hapupiimapannkoogid

4 muna

4 sl suhkrut

1 l keefirit või hapupiima

500 g jahu

1 tl soodat

1 tl soola

praadimiseks rapsiõli

•• Klopi munad suhkruga lahti.

•• Sega jahu sooda ja soolaga.

•• Lisa lahtiklopitud munadele vaheldumisi keefir ja jahusegu ja vispelda pärast iga lisamist korralikult.

•• Jahusordid on erinevad. Kui tundub, et koogid pannil ikka üldse koos ei seisa ja tainas on liiga vedel, tuleks jahu lisada.

•• Panni kuumus peaks olema selline, et koogid hakkavad sellele pannes kohe õlis särisema. Samal ajal ei tohi pealispind minna enne kõrbema, kui koogid on seest küpsed.

Sõrnikud

250 g kohupiima

1–2 muna

1 dl nisujahu

1 tl küpsetuspulbrit

2 sl suhkrut

0,5 tl soola

praadimiseks päevalilleõli või võid

•• Klopi muna lahti ja sega kohupiimaga.

•• Lisa küpsetuspulbriga segatud jahu, suhkur ja sool.

•• Lase tainal pool tundi seista.

•• Küpseta mõõduka kuumusega pannil (liiga kuumas kipuvad kergelt kõrbema) õlis või võis kuldpruuniks: paar minutit ühelt ja paar teiselt poolt.

•• Söö hapukoore või moosiga.

Tatrapliinid

2 muna

2 dl nisujahu

2 dl tatrajahu

5 dl piima

20 g presspärmi

noaotsaga soola

1 sl sulavõid

praadimiseks võid

•• Eralda munakollased valgetest. Klopi munakollased kahvliga kergelt lahti.

•• Lahusta pärm käesoojas piimas.

•• Lisa munakollased, omavahel segatud eri sorti jahu ja sulavõi.

•• Kata kauss kaane, toidukile või rätikuga ja jäta paariks tunniks kerkima.

•• Kui tainas on kerkinud, vahusta munavalged noaotsatäie soolaga tugevaks vahuks.

•• Lisa kerkinud tainale ettevaatlikult segades munavalgevaht.

•• Tõsta kuumale pannile supilusikaga väikesed tainaportsud ja prae võis mõlemalt poolt kuldpruuniks.

•• Serveeri kuumalt koos klassikaliste lisanditega, nagu hapukoor, hakitud sibul, kalamari, seenesalat, soolalõhe.