Metalliallergia kujuneb elu jooksul

Nagu nimigi ütleb, on metalliallergia organismi allergiline reaktsioon, mille on esile kutsunud kokkupuude mingi metalliga. Allergilisi reaktsioone on kiiret ja aeglast tüüpi. Allergilised nahapõletikud ehk dermatiidid, mida metalliallergia põhjustab, on enamasti aeglast (ehk hilist) tüüpi.

Metalliallergia kujuneb välja elu jooksul. Allergilise lööbe tekke põhjuseks on inimese tihe korduv kokkupuude mingi ainega (allergeeniga). Metallidest põhjustatud aeglast tüüpi reaktsioonile on iseloomulik, et lööve tekib paar päeva pärast kontakti ja iga järgmine kokkupuude vallandab organismi tugevama vastuse. Kui inimene hakkab näiteks tänu oma tööle mingi ainega tihedalt kokku puutuma, võib organism sellele vastata ärritusega. Metalliallergiat ongi sagedasti diagnoositud näiteks metallitöölistel, kunstnikel, hambaarstidel ja mehhaanikutel.

Kuna metalliallergia tekib elu jooksul, esineb seda lapseeas harva. Kõige tüüpilisem on lööbe esinemine noortel ja keskeas. Vanemas eas hakkab immuunvastus reeglina nõrgenema ja tänu sellele väheneb allergiliste löövete hulk.

[[2]]

„Ohtlikud” metallid

Kõige enam tekitab allergilisi lööbeid nikkel. Niklit leidub kõikides hõbeda värvi metallisulamites. Seega esineb niklit näiteks nööpides, lukkudes, ehetes, kellades, müntides, võtmetes, prilliraamides, nugades-kahvlites, käärides, ?ilettides. See pole kõik: niklit võib olla ka lauvärvides, ripsmetu‰is, hambaproteesides, ortopeedilistes plaatides.

Esinemissageduselt järgmised on kroomi- ja koobaltiallergia. Neid metalle sisaldavad näiteks liimid, kingakreemid, ripsmetu‰id, lauvärvid, toidukonservandid, tsement, riide-, portselani-, tätoveeringu- ja muud värvid.

Ülitundlikkus võib tekkida peaaegu kõikide metallide suhtes, kaasa arvatud kuld, elavhõbe, pallaadium, vask, alumiinium ja tina.

Metallidest põhjustatud allergiline nahapõletik võib väljenduda erinevalt. Nahk võib punetada, sügeleda või kattuda villidega ainult kokkupuutekohal. Ägedama reaktsiooni korral võib lööve levida üle terve keha. Lööbe iseloom sõltub allergeeni omadustest ja kokkupuute sagedusest. Oluline on ka see, kui allergiseerunud on organism.

Metalliallergia ja nõgestõbi

Mõnikord võivad metallid (näiteks nikkel) põhjustada kiiret tüüpi allergilist reaktsiooni. See tähendab, et kontakti kohale ilmuvad paari minutiga sügelevad kublad. Seda kutsutakse nõgestõveks. Nõgestõve kohta kehtib reegel: mida kiiremini lööve nahale tekib, seda kiiremini see ka kaob.

[[3]]

Mõnel inimesel tekib talle tundmatuid lööbeid suviti. Kuuma ilmaga vastu ihu puutuv metall (vööpannal palja kõhu vastas, metallkaelaripats jms) võib põhjustada lihtsat ehk ärritus-nahapõletikku. Teisalt on lööbe tekkimine teksanööbi, vööpandla, kellarihma ja ehete kokkupuutel nahaga tüüpiline ka metalliallergiale. Seepärast peab lööbe püsimisel pöörduma nahaarsti poole, et saada täpne vastus vereanalüüsi ja allergeenidega testimise abil. Ka siin pole õige vastuse leidmine kerge, sest allergilist löövet võib põhjustada üle tuhande aine, kuid arstid ei saa neid kõiki testimiseks kasutada. Seepärast peab patsient end õige allergeeni leidmiseks teraselt jälgima.

Kuidas abi saab?

Tõhusaim allergiaravi on allergeeni vältimine. Selleks peab aga teadma, mis täpselt allergiat põhjustab ja kus seda leidub.

Allergilise lööbe raviks kasutatakse allergiavastaseid tablette ja põletikuvastaseid salve-kreeme. Kuna ravi võib igal konkreetsel juhul olla erinev, tuleb iseravimist vältida ja pöörduda arsti poole. Arst aitab allergeeni välja selgitada ja määrab ravi.

Kui tegu on klassikalise väljakujunenud metalliallergiaga, siis käsimüügiravimitest abi ei saa. Küll aga võib metalliallergia sümptomite leevendamiseks (sügelevate kohtade rahustamiseks) proovida apteegist ostetud tablette (näiteks Claritine ja Zyrtec).

Alati ravi ei aita. Kui pole võimalik vältida pidevat kokkupuudet allergeenidega, muutub ravimine mõttetuks. Üks noor hambaarst oli jõudnud õpitud erialal töötada paar aastat. Selle ajaga oli ta muutunud allergiliseks mitmele metallile. Viimase tööaasta jooksul ei olnudki tal sellist aega, mil poleks esinenud löövet. Aga kuidas vältida kokkupuudet oma põhiliste töövahenditega? Metallid muutsid inimese elu: noore hambatohtri ainus võimalus lööbest vabaneda oli vahetada elukutset.

Krista Kivisalu

fotod: Advig Stahl-Eisel