“Vagiina monoloogid” on teatrimaailmas täiesti omalaadne fenomen. Dokumentaaldraamasid tuuakse lavale ju üsna tihti, aga “Vagiina monoloogid” on ühtaegu nii dokumentaaldraama, poliitiline näidend kui ka meelelahutuslik tükk, mida on aastaid Broadwayl ja West Endis esitatud. Selle autor Eve Ensler on maailmakuulus näitekirjanik ja stsenarist, aga ta töötab sotsiaaltöötajana kodutute naistega ja viib vanglates läbi loova kirjutamise kursusi.

Seda tekstikogumit mängiti alguses Off-Off Broadway väikestes keldrisaalides, aga nüüdseks on seda esitanud sellised kuulsused nagu Whoopi Goldberg, Susan Sarandon, Calista Flockhart, Kate Winslet, Cate Blanchett, Melanie Griffith, ka lauljad ja modellid nagu Alanis Morrisette ja Naomi Campbell.

“Vagiina monoloogid” oli raamatuna Ameerikas bestseller, aga samas käivitas see ka globaalse V-Päeva liikumise, mis teadvustab naistevastase vägivalla lõpetamise vajalikkust, ja liikumise raames koguti ainuüksi eelmisel aastal üle seitsme miljoni dollari. Selle rahaga rajatakse lääneriikidesse naiste turvakodusid, toetatakse naisi Afganistanis, Aafrikas ja Bosnias. See on üdini poliitiline, patriarhaalset maailmakorraldust kritiseeriv tekstide kogum, mida on lavale toodud ka sellistes padupatriahaalsetes riikides nagu Lõuna-Aafrika, Hiina ja Türgi. “Vagiina monoloogid” räägivad valusatest asjadest nagu laste seksuaalne ahistamine ja mälestused Bosnia vägistuslaagritest. Näidendit on tõlgitud 24 keelde ja toodud lavale ligi 40 riigis.