Toiduhindade kiire tõus pole ainult Eesti probleem. ÜRO Maailma Toiduprogramm (World Food Programme ehk WFP) on teinud interaktiivse kaardi, mis näitab näljahäda levikut. Nagu märkis oma blogis Eerik Puura, on andmeid sisestatud ilmselt 100 000 inimese kaupa ja nii pole selle kaardi järgi Eestis näljas ükski inimene, samal ajal kui Lätis on alatoidetud 100 000 inimest ehk 4% elanikkonnast. Ent probleemi ulatusest annab kaart aimu.

WFP sõnum on sama, mida kordavad kõik näljaga võitlejad: maailmas on piisavalt toitu, aga üle 820 miljoni (ehk vähemalt 630 Eesti jagu inimesi) heidab igal õhtul magama tühja kõhuga ja iga viie sekundi järel sureb üks laps nälga. Pealegi probleem teravneb, sest viimase aasta jooksul 54% tõusnud toiduainete hind tabab kõige valusamalt neid inimesi, kes niigi kulutavad enamiku sissetulekust söögile.

Pool toitu visatakse ära

Võrdluseks võib vaadata ka ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni FAO animatsiooni näljast maailmas aastail 1970–2003. Eilsest homseni peab FAO Roomas toiduteemalist konverentsi. Avakõnes sedastas FAO peasekretär Jacques Diouf, et toidukriisi lahendamiseks ja tulevaste konfliktide vältimiseks läheb aastas vaja 30 miljardit dollarit, samal ajal kui relvadele kulutati 2006. aastal neli korda rohkem ja ka jõukamates riikides äravisatud toit maksab rohkem. Omaette probleem on veel viljast biokütuse tootmine.

USA-s raisatud toidu kohta peab blogi Jonathan Bloom, kes kirjutab sel teemal raamatut. Tema hinnangul on viimased ehk 1995. aastast pärinevad statistilised andmed eksitavad ja tegelikult läheb raisku mitte 27%, vaid koguni 40–50% toidust. Bloom on välja arvutanud, et laias laastus kaalub igal aastal USA-s ära visatav toit sama palju kui 15 miljonit elevanti, ja küsib, miks me hakkame neid elevante alles nüüd oma kodus nägema.

Suurepärase võrdluse maailma elanike toidulauast annab Peter Menzeli ja Faith D’Aluisio raamat “Näljane planeet: mida maailm sööb”, mille kohta leiab väljavõtted blogist “Everybody Go To”. Seal on fotod peredest ja nende nädalasest toidukogusest. Näiteks Saksamaal kulutas neljaliikmeline pere pildistamise ajal nädalas toidule umbes 5000 krooni ja Jaapanis 3200 krooni, samal ajal kui Bhutanis tuli pere toita 50 krooni ja Sudaani sõjapõgenikel 12 krooni eest.

Internetileht Poverty.com on välja mõelnud võimaluse, kuidas nälgijaid aidata, kui raha ei täi anda. Mängus “Free rice” tuleb ära arvata ingliskeelsete sõnade sünonüüme ja iga õige vastuse eest annetatakse sponsorite toel ÜRO Maailma Toiduprogrammile 20 tera riisi. Alates 2007. aasta oktoobrist on välja mängitud üle 35 miljardi riisitera.

Vaata: www.wfp.org/country_ brief/hunger_map;

erikpuura.wordpress.com; Www.fao.org/es/ess/faostat/foodsecurity/FSMap/flash_map.htm; www.wastedfood.com; http://www.everybodygoto.com/2007/10/12/what-people-eat-around-the-world;

www.freerice.com